Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Paproch pod przednią soczewką

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Exclamation Paproch pod przednią soczewką

Chciałem wybrać się dzisiaj na plener, wyciągam sprzęt z plecaka, zdejmuję kapsel, a tu paproch na soczewce. Niby żadna nowość, bo to się zawsze zdarza. Biorę gruchę, raz , drugi , trzeci, nic...Wziąłem bawełnianą szmatkę i delikatnie przecieram, też nic. Przyglądam się bardziej i co się okazuje ? Paproch jest pod soczewką Tokiny !

Normalnie dałbym sobie z tym spokój, bo logiczne ,że nie żyjemy w sterylnym środowisku i zawsze coś tam się złapie, ale najgorsze jest to,że paprocha widać na zdjęciach a to już jest zdecyowanie niefajne.

Zastanawiam się teraz co zrobić. Szkło zostało kupione na początku tego roku, więc gwarancję jeszcze ma. Wysyłać do sprzedawcy ? Z tego co się orientuję to u nas chyba nie ma serwisu Tokiny...

Miał ktoś z was podobny problem ? (niekoniecznie z tokiną)
    pucha i grucha

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

To nie jest paproch powodowany przez szkło, masz brudny filtr przed matrycą, wyczyść matryce, polecam pałeczki do czyszczenia firmy cleanic, albo po prostu przedmuchaj może da to jakiś efekt.

Pzdr.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hmmm, nie wygląda to ciekawie. Możliwe że matryca, sprawdź to. Ale nie można wykluczyć, że to rzeczywiście wina tego paprocha. Im krótsza ogniskowa i większa przysłona tym bardziej widać takie śmieci na skrajnych soczewkach. W dodatku zaciemnienie na zdjęciu mniej więcej odpowiada lokalizacji poprocha. Ja bym się nie cackał i odkręcił przedni pierścień dociskający soczewkę Jak jest gwarancja i to rzeczywiście problem z obiektywem to wymień.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 05-05-2007 o 16:24

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    To nie jest paproch powodowany przez szkło, masz brudny filtr przed matrycą, wyczyść matryce, polecam pałeczki do czyszczenia firmy cleanic, albo po prostu przedmuchaj może da to jakiś efekt.
    Też się zastanawiałem, czy to nie syf na mtrycy, ale ona była czyszczona niedawno i po czyszczeniu nie było żadnego paprocha nawet na f16 i mniejszej. dopiero na f22 widać było miniaturowej wielkości plamki.

Próbowałem też ze szkłem canona 50 f1.8 i na zdjęciach z niego tej plamy nie ma...

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007
    Ja bym się nie cackał i odkręcił przedni pierścień dociskający soczewkę
    Uwierz mi , że z moim zdolnościami jeszcze więcej bym zepsuł niż naprawił Dlatego nawet się za to nie zabieram.

Cóż, chyba pozostaje mi obiektyw wysłać do reklamacji.
    Ostatnio edytowane przez Scream ; 05-05-2007 o 23:39
    pucha i grucha

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
    Też się zastanawiałem, czy to nie syf na mtrycy, ale ona była czyszczona niedawno......
    Pyłków na soczewkach zwykle nie widać na zdjęciach. Zrób sobie zdjęcie sufitu z cienkim gwoździem leżącym na przedniej soczewce. Na małych przysłonach (dużych dziurach) gwoździa widać nie będzie. To raczej paproch na matrycy.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zrób sobie zdjęcie sufitu z cienkim gwoździem leżącym na przedniej soczewce.
    Janusz , nie bądź prowokatorem do nowego rodzaju testów i kolejnych wątków o tym, że rysa na soczewce po gwoździu została
    Co najwyżej na obiektyw trzeba założyć najpierw filtr UV, a na to najlepiej jeszcze zwykłego Kinga żeby tego lepszego UV nie porysować

Ale masz rację - widać nie będzie.

Do autora:
    To raczej paproch na matrycy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Ale masz rację - widać nie będzie.
    Tak by było przy standardzie lub tele. Kilkanaście mm ogniskowej wystarczy żeby ten gwóźdź zobaczyć :-)
    Trochę się doedukowałem od ostatnich wątków tego typu

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Pyłków na soczewkach zwykle nie widać na zdjęciach. Zrób sobie zdjęcie sufitu z cienkim gwoździem leżącym na przedniej soczewce. Na małych przysłonach (dużych dziurach) gwoździa widać nie będzie. To raczej paproch na matrycy.
    Jasne, robiłem już taki test, tyle ,że z kawałkiem papieru (bezpieczniejszy dla soczewki ) na tamronie 75-300 i faktycznie nie było go widać. A papier miał wymiary 1cmx1cm.

Piszesz Janusz o małych przysłonach, ale ja właśnie często korzystam z f8 do f11 i nawet to zdjęcie które załączyłem do wątku też było robione na bodajże f8.

Ok, zabiorę się jeszcze raz za czyszczenie matrycy i zobaczę czy faktycznie nie widać.
    Ostatnio edytowane przez Scream ; 07-05-2007 o 14:21
    pucha i grucha

Coś już napisał

Domyślnie

Ja tam stawiam na brudną matrycę ;-) dobra grucha i do działa.

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

... a sprawdzałeś z innym obiektywem?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów