Zobacz pełną wersję : Nie bijcie... mały kompakt do torebki...
uhmmmmmmm.... dopadło mnie... raczej dopadła mnie... Moja Pani wyjaśniła mi dziś co sobie mogę zrobić z dslr'em w krótkich żołnierskich słowach, że foty cudo, ale ciężki, i do torebki się nie mieści... a kłopot jest jak mnie nie ma a ona kilka fot zrobić chce to trable, a jak jej upadnie i itp...
Poradźcie, widziałem ostatnio jakiś test w Chip Foto Video nie wiem co tam wygrało, Fuji, Sony lub HP. CZY KTOś TO MA? CZYTAł?
Żal mi potem będzie żony (bo fajna) jak foty z przyczyn sprzętowych będą do d...:
Poradźcie.
Potrzebuję: szybkiej reakcji, dobrej ostrości, niskich szumów, normalnej obsługi...
Wątek podobny był... ale odpowiedzi właściwie tylko na dslr... a to mam :)
Fuji, Sony lub HP.
z tych trzech to podejrzewam ze Fuji, pewno jakies 6500 czy cos podobnego, ale to sa hiperzoomy juz, wszystko zalezy jak duza torebke ma Twoja zona ;)
nowe kompakty canona sa calkiem niezle, "torebkowe" ixusy z IS, jakies powershoty 570 z digic III i IS.
Do torebki ixus będzie chyba najlepszy..
Pozdr
Osobiście polecam IXUS'a, do torebki idealny. Sam noszę Ixusa 40 w torbie do pracy, do dokumentacji sprawdza się idealnie.
Tajest, tylko ixus. Ideowo słuszny :-D, zdjęcia rob niezłe. Sam mam starą 400tke. Polecilem kumplowi (do torebki ;-) )850IS i jest w niebo wzięty.
Jak wyzej - IXUS 850IS. I ladny, i torebkowy, i ladne fotki robi, i stabilizacje ma wiec procent "udanych" zdjec wiekszy (szczegolnie domowo imprezowych jak i na wiekszym zoomie).
Ile kasy masz na to?
Nie chodzi o kasę, to ma byc prezent - sami rozumiecie...
Ja zaś nie chcę się potem męczyć z wyostrzaniem, odzumianiem itp...
Generalnie chcę wydać od500 do 1500 PLN.
Dzięki za ditychczasowe notki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z tych trzech to podejrzewam ze Fuji, pewno jakies 6500 czy cos podobnego, ale to sa hiperzoomy juz, wszystko zalezy jak duza torebke ma Twoja zona ;)
nowe kompakty canona sa calkiem niezle, "torebkowe" ixusy z IS, jakies powershoty 570 z digic III i IS.
Pazur - to torebka a nie plecak :) Z tego co pamiętam z tych testów to coś małego było - właśnie jakieś Ixusowate :) Coś takiego potrzebuję, Panasonic mi się podoba - ma 10 x zoom optyczny, ale nie wiem jak z szumami.
To ma być coś małego, czyli takie Fuji S5600 jest za duże, chciałem kupić Canona S3 ale też za duży.... Jeeeeery czy ONE wszystkie TAK mają?
Jak wyzej - IXUS 850IS. I ladny, i torebkowy, i ladne fotki robi, i stabilizacje ma wiec procent "udanych" zdjec wiekszy (szczegolnie domowo imprezowych jak i na wiekszym zoomie).
No to popatrzę na tego ixusika... w testach jednak był niżej 2 lub 3 cie miejsce, ale ma WIZJER !!!! A to dla mnie WAŻNE!
Ten wizjer to sobie daruj... nie wiem, może w G7 jest lepszy, ale ten w IXUS'ie 850 IS (choć sam też polecam ten aparat) to żart - coś jak w jednorazówkach albo i gorzej (nawiasem - wyświetlacz jest za to znakomity).
Jeśli większosć fotek będzie w ciemnych pomieszczeniach bez okien lub wieczorem, to poszukaj dobrze sampli w sieci i porównuj do innych, bo niestety ten DIGIC III ma tam takie nastawy, że odszumianie robi się wtedy agresywne i widoczne (wystarczy odrobinka więcej światła i już robi się super jak na tą klasę, ale jednak).
bartosz108
04-05-2007, 23:19
A może RICOH ?
http://www.pixmania.com/pl/pl/ricoh/41/marque.html
No to popatrzę na tego ixusika... w testach jednak był niżej 2 lub 3 cie miejsce, ale ma WIZJER !!!! A to dla mnie WAŻNE!
W testach Chipa niestety bywa (zbyt) czesto tak ze wyzsza pozycje ma ten co na dluzszy okres najwiecej/najwieksze reklamy wykupil :roll: .
Dodam jeszcze, tak profilaktycznie: od wizjera i 10x zoom bardziej przyda Ci się szeroki kąt i wspomniany już sprawdzony wyświetlacz (zakładam że tylko szaleniec kupuje mikrokompakt bez stabilizacji).
Nie wiem o jakim Panasonic'u tutaj mowa, ale odpowiednik 28mm na szerokim końcu to chyba nadal rzadkość (choć ostatnio gdzieś mi się obiła jakaś reklama konkurencji) - tak czy siak, kto fotografował "urodziny" itp. w typowym mieszkaniu, ten nie pogardzi, chyba, że Obdarowywana chce pstrykać zwierzątka na łonie natury - wtedy odpowiednik jakichś 300mm/400mm na długim końcu bardzo wskazany :mrgreen: . Słowo wyjaśnienia - Canon ma niespełna 4x zoom i już jest to pewien kompromis, oczywiście głównie z tytułu szerokiego kąta, no ale jeśli konkurencja daje szeroki kąt i 10x zoom, to ja się boję o sprawność optyki - takie sztuczki nie udają się zwykle nawet w obiektywach do lustrzanek, a co dopiero w mikrokompakcie. Napisz może do czego dokładnie co porównujesz...
Swoją drogą, nie spodziewasz się chyba, że na tym forum padnie sugestia inna niż Canon :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
EDIT:
Jeśli mowa o Panasonicu DMC-TZ3, to jego test (podobnie jak IXUS850IS=SD800IS) jest na dprwview. Muszę przyznać, że wygląda obiecująco, ale trzeba by się wczytać.
Ja bym jakiegoś droższego Ixusa polecił. Sam jestem posiadaczem Ixusa i pierwszej generacji[jeszcze bez zoomu, ultra kompakt wielkości telefonu komórkowego] ale zdjęcia wychodzą bardzo przyzwoite. Czasami używam go jako zamiennika dla 350D;) Ma już 3 lata, a śmiga jakby był kupiony przed dwoma dniami;)
zrobiłem sobie coś takiego niedawno ale dla siopstry zamówiłem Panasonica TZ3
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=canon_sd800is%2Cpanasonic_dmctz3%2Ccanon_s 80&show=all
jakoś bardziej wierzyłbym w dobre działanie canona niż w panasonica :)
Teraz każdy sobie może poczytać, wybaczcie wcześniejsze lenistwo:
Panasonic Lumix DMC-TZ3 na dpreview.com (http://www.dpreview.com/reviews/panasonictz3/)
Canon IXUS 850IS na dpreview.com (http://www.dpreview.com/reviews/canonsd800is/)
Test IXUS'a w zasadzie w pełni się potwierdza, czy w przypadku Panasonica mogliby "znieść jajo"? Jeśli założyć, że nie (czyli, że optyka pracuje tak jak to wynika z opisu), to ten Panasonic faktycznie wygląda bardziej niż apetycznie, wygląda jednak na to, że nie "rozwalił" największej wady IXUS'a czyli tego agresywnego odszumiania przy słabszym oświetleniu... Szkoda, że nie ma odpowiednich sampli... wszystko w pięknym słonecznym światełku. Narzekają natomiast trochę na kolory w TZ3, ogólnie to chyba mocna strona Canon'ów w większości porównań.
W testach Chipa niestety bywa (zbyt) czesto tak ze wyzsza pozycje ma ten co na dluzszy okres najwiecej/najwieksze reklamy wykupil :roll: .
w testach Chipa nie tak bywa... w testach C(h)ipa jak robia testy to profesjonalnie oceniaja, oglądaja, porównują i niewżne ile kto zapłąci wygrywa... Nikon :D
a autorowi wątku polecał bym Canona G7 bo choc troche przekracza planowany budżet to nie oszukujmy sie... w pieniadzach około 1000 zł nic naprawde dobrego nie kupisz...
adalbert
05-05-2007, 17:31
...... w pieniadzach około 1000 zł nic naprawde dobrego nie kupisz...
Oj - tu bym się nie zgodził ;-) Jeśli weźmie się pod uwagę możliwości i cenę - to oglądane ostatnio (nie w sieci - lecz na żywo u znajomego) zdjęcia z fuji f30 zrobiły na mnie bardzo korzystne wrażenie - PLUS - preselekcja przysłony i czasu - PLUS - całkiem sensowne wysokie czułości - model godny rozważenia (sam się przymierzam) - ... fakt - nie ma tak nachalnej reklamy jak konkurencja - ale odnoszę wrażenie, że u nas (tj. w Polsce) jest z nim podobna historia jak w czasach analoga z olympusem mju II (stałe - SZKLANE :!: - szkiełko) .... wielu moich znajomych nie rozstawała się z tym maleństwem :) ... szukając kompakta "all day in pocket", który zapewnia choćby podstawową manualną kontrolę f30 jest jakimś wyborem (kiedyś myślałem o lumixie lx2 - ale wysokie szumy powyżej iso400 skuteczne mnie zniechęciły)
... w związku z tym, że f30 miałem w rękach raptem pół godziny - będę wdzięczny za opinie osób, które miały z nim do czynienia dłużej :grin:
[wiem, że nie ma stabilizacji; wiem, że to nie canon; wiem, że nie jest tak ładny jak ixus]:mrgreen:
Wczoraj kupiłem Panasonica TZ3 (dla kobiety), myślę że to niezwykle ciekawy sprzęt. Ma bardzo przyjemne parametry: szeroki kąt 28mm, 10x zoom 28-280(w dodatku w kompaktowej obudowie, jedyna taka seria hiperzoomów na rynku), 3" ekran, stabilizacja. Dla mnie jego wadą jest brak PASM, ale myślę, że dla zjadaczy chleba to nie jest problem. Dogłębnie już go obmacałem i przeanalizowałem jakość zdjęć, szumy jak na panasonica wyjątkowo niskie, można używać śmiało ISO 400, 800 jest niezłe, a 1250 jeszcze do przyjęcia (ale to oczywiście porównanie z innymi kompaktami, bo dla mnie, lustrzankowca, takie szumy byłyby nie do przyjęcia). Rozdzielczość jest zaskakująco wysoka w całym zakresie ogniskowych. Na pewno go mogę rekomendować.
No to S.R.U....
Poszło. Dzięki wszystkim za info i sugestie.
Wyszło na G7.
No to S.R.U....
Wyszło na G7.
Znaczy twoja Pani podobnie jak moja gustuje w dosc sporych "torebkach" ;)
Viracocha
11-05-2007, 14:23
No to S.R.U....
Wyszło na G7.
Też bym chętnie swojej żonie kupił G7, bo na rower często nie chce mi się brać lustrzanki, a tak miałbym od kogo pożyczyć mały aparat... :mrgreen:
No to S.R.U....
Wyszło na G7.
ooo na moje wyszło :lol:
a na powaznie to naprawde przyzwoity sprzęt sam koło niego chodze na taki kieszonkowy(ja lubie duze kieszenie :D) backup i nie wiem cały czas czy kupic to czy moze 400D... kasa podobna a jednak 4-setki w kieszeń nie wrzuce jak cos wiec pewnie tez sie na nim skończy :)
Oj - tu bym się nie zgodził ;-) Jeśli weźmie się pod uwagę możliwości i cenę - to oglądane ostatnio (nie w sieci - lecz na żywo u znajomego) zdjęcia z fuji f30 zrobiły na mnie bardzo korzystne wrażenie - PLUS - preselekcja przysłony i czasu - PLUS - całkiem sensowne wysokie czułości - model godny rozważenia (sam się przymierzam) - ... fakt - nie ma tak nachalnej reklamy jak konkurencja - ale odnoszę wrażenie, że u nas (tj. w Polsce) jest z nim podobna historia jak w czasach analoga z olympusem mju II (stałe - SZKLANE :!: - szkiełko) .... wielu moich znajomych nie rozstawała się z tym maleństwem :) ... szukając kompakta "all day in pocket", który zapewnia choćby podstawową manualną kontrolę f30 jest jakimś wyborem (kiedyś myślałem o lumixie lx2 - ale wysokie szumy powyżej iso400 skuteczne mnie zniechęciły)
... w związku z tym, że f30 miałem w rękach raptem pół godziny - będę wdzięczny za opinie osób, które miały z nim do czynienia dłużej :grin:
[wiem, że nie ma stabilizacji; wiem, że to nie canon; wiem, że nie jest tak ładny jak ixus]:mrgreen:
Witam,
posiadam f30 i jestem z niego zadowolony (kupowałem go kiedy były dopiero zajawki o G7 - teraz bym się zastanawiał, który wybrać) , ma oczywiście pewne ograniczenia, szczególnie przy przyzwyczajeniach lustrzankowych ;)
Z zalet mogę wymienić:
- akceptowalne ISO do 800
- świetny akumulator
- akuratne kolory
- spore możliwości ustawień manualnych, ale brakuje mu trochę do serii G
- wściekła zielona dioda, która pomaga ustawić ostrość w ciemnościach ;)
- nagrywa całkiem niezłe filmy z dźwiękiem, ograniczone tylko pojemnością karty
Z wad:
- czasem lubi przepalić (na szczęście jest korekta, ale nie działa ona w trybach automatycznych - więc dla osób, które tylko z takich korzystają może być to pewien problem)
- w trybach automatycznych (poza nocnym) nie ma się wpływu na ISO i na mój gust na mogło by być zawsze o połowę niższe (z pewnego punktu widzenia może jest to ok, bo czasy wychodzą bardzo bezpieczne)
- brak przycisku AE lock, co w połączeniu z wyborem centralnego punktu wybierania ostrości prowadzi do powstawania przepaleń. Jakoś automatyczne wybieranie punktu ostrości mi nie podchodzi (chociaż może przy tak dużej GO może nie jest to tak istotne). Więc wykonanie zdjęcia przebiega tak: prawidłowy kadr i rzut oka na czas, przekadrowanie tak aby centralny punkt był np na twarzy, korekta naświetlenia, migawka do połowy - ostrość, przekadrowanie i strzał... uff... lustrzanką prościej się fotografuje ;)
- brak korekty błysku, tej na minus
Podsumowując: fajny aparacik, ale użytkownik powinien choć trochę świadomości fotgraficzno technicznej posiadać :)
pozdrawiam
ooo na moje wyszło :lol:
a na powaznie to naprawde przyzwoity sprzęt sam koło niego chodze na taki kieszonkowy(ja lubie duze kieszenie :D) backup i nie wiem cały czas czy kupic to czy moze 400D... kasa podobna a jednak 4-setki w kieszeń nie wrzuce jak cos wiec pewnie tez sie na nim skończy :)
:) No i właśnie o to mi też chodziło...
Też bym chętnie swojej żonie kupił G7, bo na rower często nie chce mi się brać lustrzanki, a tak miałbym od kogo pożyczyć mały aparat... :mrgreen:
vide wyżej - > na rower super, miałem już dość plecaka z lustrem a tak i babeczce coś małego i w razie co to jest opcja lekkiego plecaczka, który nie bije po plecach na wybojach :)
Znaczy twoja Pani podobnie jak moja gustuje w dosc sporych "torebkach" ;)
:) taaaa... wyjmie najwyżej ze 100 szminek i 50 pudrów to się zmieści i aparat :), no ale jakość za to bez kompromisów.
Powiem Wam szczerze zastanawiałem sie nad lumnixami i innym "sprzętem grającym" ale jednak choć "telewizory" robią coraz lepsze zdjęcia wolę to co mam. A fotki super.
Jeszcze raz dzięki za posty.
Pozdrowienia 2ALL.
maver1ck
01-09-2007, 18:26
To ja się dołącze.
Ma ktoś zabawkę pt. Ricoh GX100 ?
Z testów na dpreview wygląda nieźle a i 24-72 zachęca :)
Pozdrawiam
Ja dla mojej niestety byłem zmuszony do zakupu Sony W35 ;) Nawet nie jest aż tak tragicznie, chociaż jest prawie wielkości moich dwóch kart CF w pudełeczkach ;)