Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dylemat z obiektywem

Bonku5
01-05-2007, 00:03
Witam!

Mam dylemat ponieważ mam szkiełko EF 28-105 f/3.5-4.5 i zastanawiam się nad jego zmianą. A mianowicie mam na mysli 17-85 IS USM. Koszt to 1500pln - 580 zwrot od Canona. Zastanawiam się bo słyszałem dobre opinie ale nikt nie mógł mi ich porównać.

I moje pytanie czy jest on rzeczywiście lepszy od tego co mam? A chciałbym foty troszke lepszej jakości a niestety na L-ke mnie nie stać :(

Jestem amatorem, robię fotki "spacerowe", widoczki, itp Chciałbym szkło o dole podobnym do kita a 85mm by mi w zupelnosci wystarczylo.

Oczywiscie przeczytałem duuuzo artykułów na ten temat ale nie rozwiały moich wątpliwośći. Czy jest to lepszy obiektyw i wart zmiany??

Aha body 350d..

Z góry wielkie dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam

Kolekcjoner
01-05-2007, 02:18
Przede wszystkim to inny zakres. Jeśli potrzebujesz szerszego szkła to dla cropa 17-85 jest bardziej przydatny. Opinie o tym szkle są bardzo rozbieżne ale obecnie jest przewaga tych pozytywnych ze względu na polepszony ;) stosunek jakości do ceny :).

Bonku5
01-05-2007, 08:47
Rozumiem..

Pomijając już zakres ogniskowych z którego z nich "wychodzą" lepsze foty...
Pytam w ten sposób bo kiedyś będę chciał kupić 70-200 (ale to daleka przyszłość :P) i teraz chce całkowicie zastąpić kitowego.. Kiedyś go kupując
(28-105) miałem ten dolny zakres właśnie kitowym uzupełnić ale nie zdaje to egzaminu.
Zresztą jak ktoś powiedział to nie obiektyw (kit) to "słoik" :P

Po prostu czy może ktoś porównać jakość zdjęcia z tych dwóch szkiełek.. (zależy mi na ogólnej jakości nie tylko np na świetle) Czy czy jest sens wymieniać...

Bo na forum wyczytałem ze 17-85 beznadzieja inni znów piszą że bardzo dobry :/

Bingant
01-05-2007, 09:00
Jak chcesz jakieś sample, to dawaj namiary i określ przesłonę, odległość od obiektu, ogniskową, która Cię interesuje, czy może kilka różnych. Na 14 idę do pracy, więc się sprężaj. Mają być Rawy czy Jpegi?

Bonku5
01-05-2007, 09:34
moje namiary to bonku5@wp.pl z góry wielkie dzieki :]

Jak będziesz miał czas to napisz.. twoją opinie bo wnioskuje że jesteś posiadaczem tego szkiełka :)

Najlepiej różne..

jeszcze raz dzięki :D

helmett
01-05-2007, 10:16
Witam.
jestem laikiem jeszcze w fotografii, mam 350-tke D, zastanawiam sie nad zmiana obiektywu mam standartowy 18-55mm chciałbym dodać 70-300mm, dużo robir fotek krajobrazowych itp, coś znalazłem o o róznicach obiektywów przy tych samych wielkościach. Jakie są oznaczenia obiektywów, na co zwracać uwagę?jak dobrać dobry obiektyw?

janmar
01-05-2007, 10:29
Rozumiem..

Pomijając już zakres ogniskowych z którego z nich "wychodzą" lepsze foty...
Pytam w ten sposób bo kiedyś będę chciał kupić 70-200 (ale to daleka przyszłość :P) i teraz chce całkowicie zastąpić kitowego.. Kiedyś go kupując
(28-105) miałem ten dolny zakres właśnie kitowym uzupełnić ale nie zdaje to egzaminu.
Zresztą jak ktoś powiedział to nie obiektyw (kit) to "słoik" :P

Po prostu czy może ktoś porównać jakość zdjęcia z tych dwóch szkiełek.. (zależy mi na ogólnej jakości nie tylko np na świetle) Czy czy jest sens wymieniać...

Bo na forum wyczytałem ze 17-85 beznadzieja inni znów piszą że bardzo dobry :/

Opinia o "kicie" jest co najmniej pochopna.Mam niezłe obiektywy i miewałem różne.Z 20d trafił do mnie EFS 18-55.Gdy przechodziłem na 5d razem z 20d poszedł focic do kogos innego.W zakresie 18-30 jest to dobry obiektyw a cena nie jest kryterium oceny.Z całą życzliwoscia sugeruję uważnie sie nim zainteresować a kasę wydać na cos innego.pozdrawiam :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Witam.
jestem laikiem jeszcze w fotografii, mam 350-tke D, zastanawiam sie nad zmiana obiektywu mam standartowy 18-55mm chciałbym dodać 70-300mm, dużo robir fotek krajobrazowych itp, coś znalazłem o o róznicach obiektywów przy tych samych wielkościach. Jakie są oznaczenia obiektywów, na co zwracać uwagę?jak dobrać dobry obiektyw?

Dużo zależy od budżetu.Ceny obiektywów o podobnych ogniskowych zawarte sa w przedziale od 100 pln do kosmicznych sum.Na razie myslę najlepiej po prostu focic jak najwiecej tym co jest i czytac ogladac zbierac kasę.Myslę że gdy podasz jakąś orientacyjną sumę to ktos cos zasugeruje.:-)

PrzemeS
01-05-2007, 15:15
helmett -> Proponuję stronkę www.optyczne.pl . Bardzo fajne testy obiektywów.

Pytanie jest też takie: Ile chcesz wydać na taki obiektyw? Można wydać 800 zł a można 8000 zł.

Bonku5
01-05-2007, 16:10
ok 1500pln bo na Elke nie mam kasy :(

a poza tym Canon daje 580 zwrotu więc to tak jakbym dawał 1000 pln a w tej cenie raczej nic nie kupie lepszego.. Poza tym dostałem kilka sampli i bardzo dobrze wyszły (a napewno lepiej niż kitem :P).

JurekGR
01-05-2007, 16:54
Witam!

mam na mysli 17-85 IS USM. Koszt to 1500pln - 580 zwrot od Canona.

Pewny jesteś, zę 1500? z fakturą i pudełkiem (potrzebnym do numeru z niego)???

Ja miałem podobny dylemat, i im więcej czytałem tym byłem głupszy:D
Każdy obiektyw na swoich zwolenników i przeciwników.
Oprócz Tamrona którego niemal wszyscy chwalą pod niebiosa (a umówmy się też ma swoje i to nie małe wady!).
Ja poszedłem na całość i kupiłem 17-85. Zdjęcia z niego póki co mnie są ok i oby tak dalej.
Czego i Tobie życzę:D
Pozdrawiam,
Jurek.

Bonku5
01-05-2007, 17:28
No właśnie widzę że z pudełkiem i fakturą to 1699 ale i tak po zwrocie całkiem niezła kwota :) na filtr wystarczy ...

A z tym tamronem to rzeczywiście duużo ludzi go chwali. Ale jakoś nie mogę się przekonać do innej firmy (może jeszcze do tego nie dorosłem :P).

JurekGR
01-05-2007, 20:53
Najpierw dobrze się dopytaj czy z pudełkiem i fakturą to wyjdzie 1699 !
Żeby nie było potem...
Bo coś wątpię.

Don Kacper
05-05-2007, 16:41
niestety nikt się nie pokusił o porównanie obu obiektywów... a to dobre pytanie. Bo są to obiektywy uniwersalne i ze średniej półki. Różnica między nimi to parę dobrych lat i IS. Pomijalna jest różnica zoomu bo to widzi każdy i komentowanie tego jest co najmniej niepoważne. Z chęcią bym usłyszał wrażenia kogoś kto obu szkieł "dotknął". bo parametry swoje a jakość zdjęć swoje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha i oczywiście chodzi i o obiektywy jak na początku wątku 28-105 vs 17-85 bo furumowicze szanowni zboczyli z tematu ;)

RomanS
05-05-2007, 18:45
Porownanie mozna znalesc na wszystkich forach ktore sie tym zajmuja i ktore tutaj byly wielokrotnie cytowane. C 17-85 IS to stosunkowo nowy obiektyw ma swoich wiele zalet i jedna wade CA. Przy dzisiejszej cenie napewno do kupowania.