PDA

Zobacz pełną wersję : pomoc w podjęciu decyzji...

Essa
28-04-2007, 00:16
Witam wszystkich!
I proszę o pomoc. Zupełnie nie znam się na aparatach i ich parametrach, a potrzebuje takowego. Do niedawna byłam szczęśliwym posiadaczem Powershot S50 - polecony kilka lat temu przez sprzedawce w sklepie. Niestety kilkakrotnie się zepsuł, koszt jednej naprawy w granicach 150 złotych /za każdym razem "naprawa układu zasilania i połączeń elektronicznych"/. Doszłam zatem do wniosku, że kupię nowy. W tym celu udałam się dziś do MM i tu właśnie zaczyna się problem... Bardzo miły Pan usiłował mi wcisnąć wszystko co tylko się dało - ja byłam twarda, bo jakoś tak od razu sprzedawcom nie ufam, zwłaszcza, że nie upierał się przy jakimś konkretnym modelu, tylko co i rusz wymyślał jakiś inny. Zgłupieć można... Zwłaszcza jeśli się nie wie co te wszystkie parametry oznaczają i do czego one mi są potrzebne...
Generalnie, po przestudiowaniu netu zastanawiam się nad trzema aparatami: Canon A710 IS, Fuji F30 oraz Panasonic DMC-LZ7, choć nie wiem czy to dobre wybory. Moja prośba brzmi: proszę o doradzenie mi jakiegoś aparatu - niekoniecznie z tych. Zdjęcia będą robione różnie: w plenerze, dużo w ruchu, dużo podczas koncertów /więc ciemno/ - generalizując: zdjęcia zwykłego amatora do domowych archiwów:)
Nie mam już siły czytać wszystkich opisów aparatów, bo im więcej czytam tym mniej z tego wszystkiego rozumiem:(
Bardzo proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam!

777
28-04-2007, 00:18
do jakiej kwoty
bo z tego co napisalas to wynika ze kolo 1300zl
z tych to ja bym chyba wzial a710s albo lz7

Essa
28-04-2007, 00:23
Z nich najdroższy jest Canon, LZ7 dziś w MM oglądałam za 800 lub 900 złotych. Nie zależy mi na tym żeby tyle kosztował, jeśli do robienia takich zdjęć wystarczy mi tańszy to jeszcze lepiej:)
Chciałabym tylko być później zadowolona ze zdjęć - mają być po prostu "ładne" i wyraźne. Jakoś bardziej ciągnie mnie w stronę tego Canona - może to przez sentyment:)

Ale jeśli chodzi o kwotę to wolałabym tego 1200-1300 nie przekraczać, zwłaszcza, że do tego jeszcze karta i aku, może statyw...

liquidsound
28-04-2007, 02:59
IMHO bierze a700IS. Moja girlfriend ma wersje bez IS'a i jako calkiem swiadomy uzytkownikow stwierdzam ,ze przyzwoite bydle:wink: chcesz to Ci wysle przykladowe zdjecia

Kolekcjoner
28-04-2007, 12:43
Z wymienionych - A710 IS :).

777
28-04-2007, 20:11
jak do tych pieniedzy
to a710 is

Mac
28-04-2007, 20:55
Nigdy Panasonic, to pomyłka!!! Zdecydowanie A710IS, Fuji jest ciekawą konstrukcją ale wykorzystuje karty inne niż Canon i mało popularne.
Co do ceny to A710IS widziałem na cyfrowe.pl za 1035 PLN, F30 jest nieco droższy a LZ 7 to najtańsza propozycja.

Teo
29-04-2007, 01:00
ja miałem kiedyś Fuji F10 (poprzednik F30) i byłem z niego bardzo zadowolony - kolorki z Fuji są chyba najlepsze jakie widziałem z fotek z kompaktów (jeszcze fotki z Sony są dla mnie OK). Czyste, nasycone kolory i bardzo dobra ostrość. Poza tym Fuji ma matryce własnego pomysłu tzw SuperCCD, które mają bardzo niski poziom szumów jak na aparaty kompaktowe. I świetne obiektywy (w necie było kiedyś porównanie lustrzanki Nikon D50 z kitowym szkłem z Fuji F10 albo F30 właśnie i Fuji wygrało pod względem ostrości fotek).
Poza Fuji proponowałbym jeszcze zastanowić się nad nowym Sony W80 albo W85 - obiektyw na szkle Zeissa, stabilizacja + tryb wysokiej czułości aż do 3200 ISO, dość znośny poziom szumów na wysokim ISO (na koncerty jak znalazł ;)), poza tym oprócz LCD 2,5" jest też wizjer optyczny (przydaje się latem w ostrym słońcu) no i krótki czas zwłoki pomiędzy naciśnięciem spustu a zrobieniem zdjęcia w dobrych warunkach świetlnych. Sony to chyba najszybsze kompakty na rynku w tej chwili. Ale i Fuji są szybkie też. Poza tym zaletą Fuji jest też bateria, która wystarcza na 500 - 600 zdjęć.

Zatem polecam albo Fuji F30 albo Sony W80/85.

Kolekcjoner
29-04-2007, 01:55
Jeśli chodzi o mnie to właśnie ze względu na kolory nigdy bym nie polecał kompaktów sony. Są IMO zbyt nasycone (te kolory :)). Przy tym dość zimne - szczególnie zielenie. Całość dla mnie mało znośna. Oczywiście to rzecz subiektywna - jak całe to zagadnienie dlatego trzeba sobie zadać trud połażenia po sklepach - obmacania, poszukania w necie sampli :).