Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: pomoc w podjęciu decyzji...

Essa
    Guest

Domyślnie pomoc w podjęciu decyzji...

Witam wszystkich!
    I proszę o pomoc. Zupełnie nie znam się na aparatach i ich parametrach, a potrzebuje takowego. Do niedawna byłam szczęśliwym posiadaczem Powershot S50 - polecony kilka lat temu przez sprzedawce w sklepie. Niestety kilkakrotnie się zepsuł, koszt jednej naprawy w granicach 150 złotych /za każdym razem "naprawa układu zasilania i połączeń elektronicznych"/. Doszłam zatem do wniosku, że kupię nowy. W tym celu udałam się dziś do MM i tu właśnie zaczyna się problem... Bardzo miły Pan usiłował mi wcisnąć wszystko co tylko się dało - ja byłam twarda, bo jakoś tak od razu sprzedawcom nie ufam, zwłaszcza, że nie upierał się przy jakimś konkretnym modelu, tylko co i rusz wymyślał jakiś inny. Zgłupieć można... Zwłaszcza jeśli się nie wie co te wszystkie parametry oznaczają i do czego one mi są potrzebne...
    Generalnie, po przestudiowaniu netu zastanawiam się nad trzema aparatami: Canon A710 IS, Fuji F30 oraz Panasonic DMC-LZ7, choć nie wiem czy to dobre wybory. Moja prośba brzmi: proszę o doradzenie mi jakiegoś aparatu - niekoniecznie z tych. Zdjęcia będą robione różnie: w plenerze, dużo w ruchu, dużo podczas koncertów /więc ciemno/ - generalizując: zdjęcia zwykłego amatora do domowych archiwów
    Nie mam już siły czytać wszystkich opisów aparatów, bo im więcej czytam tym mniej z tego wszystkiego rozumiem
    Bardzo proszę o pomoc.
    Dziękuję i pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

do jakiej kwoty
    bo z tego co napisalas to wynika ze kolo 1300zl
    z tych to ja bym chyba wzial a710s albo lz7
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Essa
    Guest

Domyślnie

Z nich najdroższy jest Canon, LZ7 dziś w MM oglądałam za 800 lub 900 złotych. Nie zależy mi na tym żeby tyle kosztował, jeśli do robienia takich zdjęć wystarczy mi tańszy to jeszcze lepiej
    Chciałabym tylko być później zadowolona ze zdjęć - mają być po prostu "ładne" i wyraźne. Jakoś bardziej ciągnie mnie w stronę tego Canona - może to przez sentyment

Ale jeśli chodzi o kwotę to wolałabym tego 1200-1300 nie przekraczać, zwłaszcza, że do tego jeszcze karta i aku, może statyw...

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

IMHO bierze a700IS. Moja girlfriend ma wersje bez IS'a i jako calkiem swiadomy uzytkownikow stwierdzam ,ze przyzwoite bydle:wink: chcesz to Ci wysle przykladowe zdjecia
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Z wymienionych - A710 IS .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

jak do tych pieniedzy
    to a710 is
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Nigdy Panasonic, to pomyłka!!! Zdecydowanie A710IS, Fuji jest ciekawą konstrukcją ale wykorzystuje karty inne niż Canon i mało popularne.
    Co do ceny to A710IS widziałem na cyfrowe.pl za 1035 PLN, F30 jest nieco droższy a LZ 7 to najtańsza propozycja.
    Ostatnio edytowane przez Mac ; 28-04-2007 o 21:06
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu

Domyślnie

ja miałem kiedyś Fuji F10 (poprzednik F30) i byłem z niego bardzo zadowolony - kolorki z Fuji są chyba najlepsze jakie widziałem z fotek z kompaktów (jeszcze fotki z Sony są dla mnie OK). Czyste, nasycone kolory i bardzo dobra ostrość. Poza tym Fuji ma matryce własnego pomysłu tzw SuperCCD, które mają bardzo niski poziom szumów jak na aparaty kompaktowe. I świetne obiektywy (w necie było kiedyś porównanie lustrzanki Nikon D50 z kitowym szkłem z Fuji F10 albo F30 właśnie i Fuji wygrało pod względem ostrości fotek).
    Poza Fuji proponowałbym jeszcze zastanowić się nad nowym Sony W80 albo W85 - obiektyw na szkle Zeissa, stabilizacja + tryb wysokiej czułości aż do 3200 ISO, dość znośny poziom szumów na wysokim ISO (na koncerty jak znalazł ), poza tym oprócz LCD 2,5" jest też wizjer optyczny (przydaje się latem w ostrym słońcu) no i krótki czas zwłoki pomiędzy naciśnięciem spustu a zrobieniem zdjęcia w dobrych warunkach świetlnych. Sony to chyba najszybsze kompakty na rynku w tej chwili. Ale i Fuji są szybkie też. Poza tym zaletą Fuji jest też bateria, która wystarcza na 500 - 600 zdjęć.

Zatem polecam albo Fuji F30 albo Sony W80/85.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jeśli chodzi o mnie to właśnie ze względu na kolory nigdy bym nie polecał kompaktów sony. Są IMO zbyt nasycone (te kolory ). Przy tym dość zimne - szczególnie zielenie. Całość dla mnie mało znośna. Oczywiście to rzecz subiektywna - jak całe to zagadnienie dlatego trzeba sobie zadać trud połażenia po sklepach - obmacania, poszukania w necie sampli .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów