PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 24-104 f4 L + pierścienie pośrednie

r14
23-04-2007, 13:19
Posiadam obiektyw jak wyżej i zastanawiam się nad wykorzystaniem go do makro. Szukam zatem informacji - jak współpracuje z pierścieniami pośrednimi Kenko?
Znalazłem jedynie taką informację:
"Obiektyw współpracuje poprawnie z pierścieniami pośrednimi EF 12 II i EF 25 II"
Czy to oznacza, że z pierścieniem 36mm nie współpracuje.
Czy chociaż pierścienie 12 i 25 można połączyć?
Może ktoś testował taki zestaw i może coś napisać.

CYNIG
23-04-2007, 13:22
Czemu mialby nie wspolpracowac??
podane sa tylko EF 12 II i EF 25 II bo to sa pierscienie canonowskie a niby dlaczego mieliby robic reklame konkurencji (czyli Kenko)?

gwozdzt
23-04-2007, 13:29
Posiadam obiektyw jak wyżej i zastanawiam się nad wykorzystaniem go do makro. Szukam zatem informacji - jak współpracuje z pierścieniami pośrednimi Kenko?
Będzie współpracował.

Znalazłem jedynie taką informację:
"Obiektyw współpracuje poprawnie z pierścieniami pośrednimi EF 12 II i EF 25 II"
Czy to oznacza, że z pierścieniem 36mm nie współpracuje.
Nie.
Powyzszy cytat oznacza tylko tyle, że Canon ma w ofercie dwa pierścienie pośrednie: 12mm i 25mm.
Takie formułowanie myśli określa się mianem: marketolenie (czyli pie...nie marketoidów) :-)

Czy chociaż pierścienie 12 i 25 można połączyć?
Oczywiście, że mozna.
Mozna też użyć pierścieni Kenko, Soligor itp. tylko, że Canon się tym w instrukcji nie chwali :-)
Na tej samej zasadzie używamy obiektywów Sigmy, Tamrona i Tokiny; choć w instrukcji stoi jak wół napisane, że należy używać tylko Canon EF :-)

Może ktoś testował taki zestaw i może coś napisać.
Nie testowałem, ale uważam, że mogłem napisać to co napisałem :-)

RomanS
23-04-2007, 16:14
Tak jak poprzednicy, jasne jest bedzie wspolpracowal. Takie pierscienie mozna skladac w dluzszy odcinek, niezaleznie od formy. Ponac Canona wtedy sie spisuja lepiej, ale moze to tylko opinie dla klienta.

CYNIG
23-04-2007, 16:45
... Ponac Canona wtedy sie spisuja lepiej, ale moze to tylko opinie dla klienta.

Pierscienie canona sa lepiej pasowane "na bagnetach" Po zlaczeniu 5 pierscieni kenko obiektyw (100/2,8 makro) wyraznie opadal powodujac winiete w gornych rogach klatki.