Zobacz pełną wersję : Canon 24-104 f4 L + pierścienie pośrednie
Posiadam obiektyw jak wyżej i zastanawiam się nad wykorzystaniem go do makro. Szukam zatem informacji - jak współpracuje z pierścieniami pośrednimi Kenko?
Znalazłem jedynie taką informację:
"Obiektyw współpracuje poprawnie z pierścieniami pośrednimi EF 12 II i EF 25 II"
Czy to oznacza, że z pierścieniem 36mm nie współpracuje.
Czy chociaż pierścienie 12 i 25 można połączyć?
Może ktoś testował taki zestaw i może coś napisać.
Czemu mialby nie wspolpracowac??
podane sa tylko EF 12 II i EF 25 II bo to sa pierscienie canonowskie a niby dlaczego mieliby robic reklame konkurencji (czyli Kenko)?
Posiadam obiektyw jak wyżej i zastanawiam się nad wykorzystaniem go do makro. Szukam zatem informacji - jak współpracuje z pierścieniami pośrednimi Kenko?
Będzie współpracował.
Znalazłem jedynie taką informację:
"Obiektyw współpracuje poprawnie z pierścieniami pośrednimi EF 12 II i EF 25 II"
Czy to oznacza, że z pierścieniem 36mm nie współpracuje.
Nie.
Powyzszy cytat oznacza tylko tyle, że Canon ma w ofercie dwa pierścienie pośrednie: 12mm i 25mm.
Takie formułowanie myśli określa się mianem: marketolenie (czyli pie...nie marketoidów) :-)
Czy chociaż pierścienie 12 i 25 można połączyć?
Oczywiście, że mozna.
Mozna też użyć pierścieni Kenko, Soligor itp. tylko, że Canon się tym w instrukcji nie chwali :-)
Na tej samej zasadzie używamy obiektywów Sigmy, Tamrona i Tokiny; choć w instrukcji stoi jak wół napisane, że należy używać tylko Canon EF :-)
Może ktoś testował taki zestaw i może coś napisać.
Nie testowałem, ale uważam, że mogłem napisać to co napisałem :-)
Tak jak poprzednicy, jasne jest bedzie wspolpracowal. Takie pierscienie mozna skladac w dluzszy odcinek, niezaleznie od formy. Ponac Canona wtedy sie spisuja lepiej, ale moze to tylko opinie dla klienta.
... Ponac Canona wtedy sie spisuja lepiej, ale moze to tylko opinie dla klienta.
Pierscienie canona sa lepiej pasowane "na bagnetach" Po zlaczeniu 5 pierscieni kenko obiektyw (100/2,8 makro) wyraznie opadal powodujac winiete w gornych rogach klatki.