Zobacz pełną wersję : Canon czy Tamron ?
Night_Visitor
22-04-2007, 20:34
Witam Szanownych Forumowiczów!
Noszę się z zamiarem kupna obiektywu w średnim zakresie, a mianowice,
Tamron 28-75 mm f/2,8 XR Di IF, czy Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM ?
Co wybrać ? Jaśniejsze szkło, czy ciemniejsze z ISem ?
Z góry dziękuje za Wasze opinie. :smile:
Wez lepiej jasniejsze szklo. CO z tego ze masz IS. Jesli zrobisz foto w ruchu i taki IS pozwoli ci utrzymac aparat na dluzszych czasach to i tak foto masz poruszone bo to tylko stabilizuje drganie rak a nie zamraza obiekt. poza tym... tu masz stale 2.8 a canon na najdluzszym koncu 5.6! Z tych dwoch zdecydowanie Tamron!
popieram to co napisal jablam
ten canon to srednio udany lens
oprocz swiatla ma kilka innych wad(odsylam to testow na fotopolis tam wszytsko jest)
pamietaj tylko ze tamron z cropem robi sie waski i moga byc problem z robieniem landszaftow
po 2 to szklo ma bardzo duzy rozstrzal jesli chodzi o jakosc wiec trzeba dobrze przetestowac zanim kupisz
Robson01
22-04-2007, 21:22
Patrząc na to co masz to będzie kolejny obiektyw kryjący te same ogniskowe, czy na pewno to właściwy wybór?
Night_Visitor
22-04-2007, 21:26
Chce zastąpić kita czym znacznie lepszym, dlatego pokrywa sie ogniskowa.
Zamiennik do kita to bardziej tamron 17-50/2.8, a nie ten, którego wymieniasz.
TMAJCHER
22-04-2007, 21:47
T 17-50 mogę polecić oprócz tego że lubi czasem przymydlić na 17 mm i dużych otworach :)
Ja w takim przypadku doradzam C 17-85 IS ze wzgledu na jego wszechstronnosc(narzekania na jego jakosc przy odbitkach 15x21cm, duza przesada). A uwaga odnosnie poruszajacych sie obiektach nie zawsze ma sens ani IS ani ten T 2.8 ich nie zatrzyma w ciemnawym pomieszczeni. A robienie zdjec z lampa i z IS daje ciekawe rezultaty.
z lampa i IS? hmm
Mimo wszystko wolalbym robic na 50 mm 2.8 nawet domknac do 4 niz miec wymuszone 5.6 i ludzic sie IS
Ten model canona trafił już do fotojokera, czyli na emeryturę, bo przestał się sprzedawać, a tamron wciąż dobrze się sprzedaje.
T 17-50 mogę polecić oprócz tego że lubi czasem przymydlić na 17 mm i dużych otworach :)
sprawdz sobie optymalna ostrosc dla tego tamrona dla 17 mm i 50 mm na
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/355/cat/23
zreszta wszystkie inne szkielka roznych producentow tez tam sa. Pojezdzij suwakami i zobacz jak to wszystko wyglada. Nie widzialem jeszcze szkla ktore na pelnej dziurze nie daje wiekszego- mniejszego mydla. Chyba ze niewiele jeszcze widzialem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ten model canona trafił już do fotojokera, czyli na emeryturę, bo przestał się sprzedawać, a tamron wciąż dobrze się sprzedaje.
to ze przy takim 24-105 L F4 canon zwraca 170 zl a przy takim 17-85 4-5.6 IS oddaje az 580 zl (tyle co przy zakupie 5d) to chyba daje do myslenia. Niedlugo to Canon bedzie doplacac zeby te szklo nie zalegalo.
do autora watku - nie wiem na ile sa rzetelne testy szkiel tutaj, ale popatrz poczytaj i podejmij decyzje. Ja na poczatku chcialem kupic to szklo ale szybko zniechecila mnie jego jasnosc.
http://www.optyczne.pl/13.1-Test_obiektywu-Canon_EF-S_17-85_mm_f_4-5.6_IS_USM.html
no bo tamron jest lepszy wyborem
ale zeby byla jasnosc tamron ma tez swoje wady np slaby af ogolnie a w porownaniu do canona to bardzo slaby
Bzdurną zależność przedstawiasz- jest tam wiele popularnych obiektywów, które stosuje wiele osób zajmujących się fotografią. 70-200/2,8 jest na emeryturze? - nie wiedziałem.
z lampa i IS? hmm
Mimo wszystko wolalbym robic na 50 mm 2.8 nawet domknac do 4 niz miec wymuszone 5.6 i ludzic sie IS
IS to nie jest zadna uluda, to naprawde dziala i jest bardzo przydatne. Zreszta dokonales zakupu C 24-105 L 4.0 IS to masz okazje sie o tym przekonac. Ja polecajac komus kto zaczyna fotografowac C 17-85 IS wiem ze obiektyw ten jest bardzo wszechstronnym i osoba uczaca sie bedzie miec malo problemow zwiazanych z jakims klopotem z niesprawnym sprzetem.