Zobacz pełną wersję : Diagnoza FF, BF i strzał
Cześć...
Mam body 350D i testowalem na nim FF i BF na następujących szkłach: canon 50mm 1,8; Canon 35mm 1,8 L, Sigma 18-200
Wszystkie te szkła idealnie ostrzyły w punkt.
W sobote chciałem kupić tamrona 17-50 i mierzyłem trzy obiektywy:
każdy z nich miał poprzesuwane fokusowanie. Jeden do przodu 6mm drugi w tył 2mm a trzeci przy 17mm miał inaczej i przy 50 też inaczej.
W serwisie fototechniki powiedzieli mi, ze to kwestia mojego body bo te szkło, źle współpracuje z tym body. Nie za bardzo jednak chce mi się w to wierzyć bo inne szkła celują dobrze.
Co myślicie? To kwestia tych trzech "pechowych" sztuk czy rzeczywiscie mojego body.
Kolejne pytanko to jaka wartość BF czy FF jest akceptowalna wg was? Czy 2mm to dużo?
Pozdrowionka
Gooferek
16-04-2007, 15:47
No jesli sprawdzales swoje body na 3 obiektywach i na kazdym ostrzylo w punkt to werdykt jest jasny - powodem BF czy FF nie jest body.
Generalnie z doborem obiektywow sprawa jest taka ze trzeba dobrac wlasciwy do swojego body. Body nie sa raczej idealnie zestrojone, tak ze kazde ktore wyszlo z produkcji ma takie same ustawienia autofocusa. Do tego 350D cechuje sie raczej niezbyt celnym autofocusem co wynika z klasy tego aparatu.
Tamron 17-50 ma to do siebie ze zdarzaja sie wadliwe egzemplarze. Ja zanim kupilem sprawdzilem chyba 3 i tylko 1 mi odpowiadal. Jesli masz 2mm w tyl to jest to naprawde niewiele i miesci sie to w zakresie glebi ostrosci. Dziwie sie ze wogole zauwazyles te 2mm, gratuluje spostrzegawczosci ;) Tamron nie nalezy do obiektywow najwyzej klasy, jak np. Canonowskie Lki, wiec nie ma co oczekiwac po nim cudow. Kupowanie Tamrona to loteria, trzeba probowac, przymierzac i pojsc na kompromis, bo idealu sie raczej nie utrafi. Tam nie ma napedu USM.
W serwisie fototechniki dobrze Ci powiedzieli, to szla zle wspolpracuja z body, ale to wina szkiel, nie body.
Kolekcjoner
17-04-2007, 02:56
(...)Jeden do przodu 6mm drugi w tył 2mm a trzeci przy 17mm miał inaczej i przy 50 też inaczej.
A jak to zmierzyłeś :confused:?
Czekam na 70-200 f4. W związku z tym mam pytanie. Jeżeli będzie BF/FF to będzie to wina szkła a nie body?
A jak to zmierzyłeś :confused:?
Pewnie podziałką na tablicy testowej ;).
Czekam na 70-200 f4. W związku z tym mam pytanie. Jeżeli będzie BF/FF to będzie to wina szkła a nie body?
Wina jak wina... body ma jedno ustawienie AF a szkielka które zapinasz mają różne odchyłki. U mnie 24-105 ostrzy na FF, 50-tka ma BF a 18-55 jeszcze większy BF. Najprościej ustawić body po środku albo idealnie dla najczęściej używanego szkła a z odchyłkami w pozostałych sie pogodzić. Mozna też odać do serwisu żeby wyregulowali np. dwa najlepsze szkła i do nich potem body.
Kolekcjoner
17-04-2007, 15:05
Pewnie podziałką na tablicy testowej ;).
Bosz.........:roll: :lol:.
Nie dajmy się zwariować informacjom o wadliwych szkłach i konieczności szukania odpowiedniego egzemplarza. Każde body, nawet 350, ma swoje tryby ustawiania ostrości; sam przrabiałem sytuację, w której właśnie kupiony tamron ustazwiał przed, ale szybko się zorientowałem, że po prostu "łapał" najpbliższy punkt i teraz właściwe zawsze trafiam z ostrością, chyba że coś przeoczę
Nie dajmy się zwariować informacjom o wadliwych szkłach i konieczności szukania odpowiedniego egzemplarza. Każde body, nawet 350, ma swoje tryby ustawiania ostrości; sam przrabiałem sytuację, w której właśnie kupiony tamron ustazwiał przed, ale szybko się zorientowałem, że po prostu "łapał" najpbliższy punkt i teraz właściwe zawsze trafiam z ostrością, chyba że coś przeoczę
Mógłbyś cos więcej napisać odnośnie tych trybów ustawiania ostrości ? Bo nie bardo rozumiem o co z tym chodzi.
jak ja zglaszalem problem w Fototechnika do tez mi wmawiali ze to napewno body moje jest zwalone. Dziwne tylko ze 3 pozostale obiektywy Canona jakos ostrza bez problemu tym bardziej ze i w Canonie mi robili testy z kazdym ze szklem i dodatkowo z 85 1.9. Na wszystkich Canonach bylo ok! . Takie glupie zwalanie winy jakby nie mozna przyznac ze tak... jest rozrzuta miedzy obiektywami. Skoro tak zle pracuja wedlug nich z body Canona to przeprszam ale do czego sa robione? , a jak chcesz wyregulowac to musisz z body wyslac. Niech caluja mnie.... nie kupie wiecej Tamronow. Wiem ze sa 3x tansze niz Elki ale cos za cos!