Zobacz pełną wersję : Walnięty Kit
bruckner
05-04-2007, 15:57
Ostatnio miałem przygodę... Aparat spadł mi z ok. 30cm. NA obiektyw. Po pierwszych oględzinach wszystko OK. na zewnątrz ok... zoomuje ostrzy. Uff
ale potem coś tam robiłem i ustawiłem ostrość na manuala... i tu przerażenie. w pewwnym momencie obiektyw wydaje z siebie niepożądane dźwięki, coś jakby zębatki źle na siebie nachodziły( o ile coś takiego tam jest)... takie skrzeczenie, nie piszczenie ale "turkotanie"?
poza tym po ustawieniu na AF można pioerścieniem ostrości o jakieś 5 mm w jedną i w drugą pokręcić, z tym samym dźwiękiem.
Pytanie:
-Zacząć się zastanawiać nad zamiennikiem, w razie gdyby obiektyw skończył swój żywot?
- Spokojnie fotografować nie martwiąć się o te dźwięki?
- Jaki zamiennik kupić?? :P
- Czy tokinę 19-35 jeszcze produkują??
z góry dzięki za odpowiedzi
pozdr.
Paprochwbody
05-04-2007, 16:01
Odpowiedź:
1.Tak,
2.Tak,
3.Ten sam,
4.Nie wiem.
Pomogłem?:)
slawi_3000
05-04-2007, 16:07
4:jak nie tokinę to soligor (jest do kupienia za 359,00 zł na Allegro (http://www.allegro.pl/item181135313_canon_ef_soligor_19_35_f_3_5_4_5_l_k _do_cyfry.html)) albo tamrona od Cichego, IMO warto, choć kit też nie jest zły.
bruckner
05-04-2007, 16:08
Spowrotem kita? chyba niee.. już teraz to zacznę zbierać i zakupię tamrona 17-50 tak myślę.... chyba że mi KIT szybciej wyKITuje...
chciałem się upewnić... :)
pozdr.
EDIT.
chyba będzie tamron
A ten soligor to bliźniaczy obiektyw Tokiny?
slawi_3000
05-04-2007, 16:10
O ile wiem, 19-35 Tamron, Tokina i Soligor to jedno i to samo.
bruckner
05-04-2007, 16:43
a Tamron 17-50/2.8?
Faktycznie ma takie problemy z FF na Wide zoom?
Jak robisz do 4 metrow to moze byc ok. A potem zaczynaja sie hopki siupki, chociaz tez zalezy od warunkow w jakich robisz fotki no i od egzemplarza
MacGyver
07-04-2007, 12:30
O ile wiem, 19-35 Tamron, Tokina i Soligor to jedno i to samo.
Nie do końca, Tokina na pewno miała 2 wersje szkła o tych ogniskowych, jak inne marki nie wiem (jest jeszcze Vivitar). Niemniej do cyfranki z cropem lepiej kupić KIT-a, bo tw szkła to ultra-szerokie kąty do kliszaków (kryją pełną klatkę) i tylko z nimi tak na prawdę mają sens. Jakość zdjęć będzie porównywalna (KIT mniej abberuje) a lepszy filtr polaryzacyjny do 19-35 (77 mm) będzie kosztował tyle co szkło.
Tokina 19-35 jest wciąż dostępna, np w foto-raju (http://foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=obiektywy&podgrupa=Tokina&sortowanie=cena).
Rozebrać i złożyć, ewentualnie coś skleić - banalne.
Hellfire
07-04-2007, 22:59
A mi dureń musiał spaść ma wyświetlacz :/
bruckner
08-04-2007, 22:51
szkła to ultra-szerokie kąty do kliszaków (kryją pełną klatkę) i tylko z nimi tak na prawdę mają sens.
To akurat tu by sie przydał... :D:D bo planuję w póóźniejszym czasie coś z analoga...
ak robisz do 4 metrow to moze byc ok. A potem zaczynaja sie hopki siupki, chociaz tez zalezy od warunkow w jakich robisz fotki no i od egzemplarza
czyli teoretycznie jak będę w "centrum wydażeń" to nie powinno być kłopotu typu nieostra twarz... :P
a do widoczków to trick "ostrzenie na 50mm i zjazd na 17mm"
ogólnie to kupiłbym zenitara i miałbym spokój ale martwi mnie brak filtra polaryzacyjnego (montowania) na tym szkle
pozdr. :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a jak tam z tamronem 17-35?
faktycznie AF tak błądzi i tak nieostro na rogach?
nada się to to do (powiedzmy) "reporterki"??
pozdr.