PDA

Zobacz pełną wersję : Strategia kupna obiektywu

mamiski
25-03-2007, 18:45
Mam w planie wizytę w sklepie i kupno tamrona; nie wiem, jak wygląda nieotwierany egzemplarz - czy można to stwierdzić i czy w sklepie można przetestować AF

mattnick
25-03-2007, 18:49
to chyba zależy tylko od sklepu. A czy nieotwierany hmmm otwierany itestowany powinien mieć porysowane styki IMHO

Janusz Body
25-03-2007, 19:05
Mam w planie wizytę w sklepie i kupno tamrona; nie wiem, jak wygląda nieotwierany egzemplarz - czy można to stwierdzić i czy w sklepie można przetestować AF

Czegoś nie rozumiem. Ty chcesz kupić dobry czy "nieotwierany"??

Viracocha
25-03-2007, 19:15

Na Odrzańskiej możesz przetestować. No ale jak przetestujesz, to będziesz musiał wziąć inny, bo ten będzie już "otwierany" ;)

mamiski
25-03-2007, 19:33
Dzięki Viracocha; właśnie biorę ten sklep pod uwagę. Jeśli chodzi o testowanie, to chyba wiesz, że jest różnica miedzy testowaniem przez kogoś i przez Ciebie samego. Ja przeciwko testowanym wyłącznie przez siebie nie mam nic

M@riusz
25-03-2007, 19:34
Mam w planie wizytę w sklepie i kupno tamrona
To teraz czas na realizację planu.

nie wiem, jak wygląda nieotwierany egzemplarz
Tak samo jak otwierany (chyba, że otwierając obiektyw ktoś go porysował - wtedy widać gołym okiem; jeżeli zaś przy otwieraniu obchodzono się z nim ostrożnie, to czy obiektyw był otwierany czy nie - stwierdzi raczej tylko serwis).
Natomiast jeżeli pytasz jak wygląda nieotwierane opakowanie - to jest najczęściej zaplombowane (choć nie zawsze - pudło do mojego 28-75 nie miało plomby, ale do 17-35 miało).

czy można to stwierdzić
Tak. Wystarczy popatrzeć.

i czy w sklepie można przetestować AF
Najczęściej tak. To zależy od sklepu.

M@riusz

mamiski
25-03-2007, 19:37
Czegoś nie rozumiem. Ty chcesz kupić dobry czy "nieotwierany"??

Jeśli otwierany i odrzucony, to w pewien sposób czuję się naciągany przez sprzedawcę, bo przecież obiektyw to nie jabłka, które każdy przebiera; jeśli nie, to sprawa losowa. Oczywiście, chodzi o dobry - co jeszcze może pomóc w zakupie poperawnie funkcjonującego
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki M@riusz, ja oprócz tego nie wiem, jak testować focusa, bo na monitorze czy odbitce od razu widać, a 350D ma mały monitorek...

towersivy
25-03-2007, 19:55
Hehe wychodzi na to że jak ty przetestujesz i oddasz jest oki ale jeśli zrobi to ktoś inny to już jest be, zle i sprzedawca oszust :smile: Swoją drogą nigdy nie widziałem plomby na tych szkłach a kilka nowych kartoników z tym szkłem widziałem.

Pzdr.

mamiski
25-03-2007, 20:06
Witaj towersivy, cokolwiek kupuę sobie, to biorę pierwszą rzecz w pierwszym sklepie. Dotychczas nie kupowałem jeszcze nowego szkła, a ponieważ mieszkam w tym kraju parę lat, chciałbym oszczędzić sobie rozczarowania; chyba wiesz, co mam na myśli. Swoją drogą podziwiam Twój rynsztunek i podejrzewam, że Ty raczej optowałbyś za L-ką niż tamronem...

Janusz Body
25-03-2007, 20:09
Jeśli otwierany i odrzucony, to w pewien sposób czuję się naciągany przez sprzedawcę, bo przecież obiektyw to nie jabłka, które każdy przebiera; jeśli nie, to sprawa losowa. ......

Aha. To jak Ty wybierasz to jest OK a jak ja to już nie? To sie nazywa "mentalność Kalego".

Jak chcesz dobrze sprawdzić obiektyw to takie testowanie w sklepie jest o kant d... potłuc. W sklepie to możesz tylko sprawdzić czy obiektyw jest niepotłuczony, nieporysowany i czy to w ogóle ten jaki chcesz kupić. Gdybym miał kupować obiektyw Tamrona to pogadał bym z Cichym - może Ci zapewne sprzedać dobry obiektyw - niestety będzie "otwierany" bo żeby go sprawdzić to sprzedawca musi przecież otworzyć pudełko. Nie sądzisz???

Może zamiast z góry zakładać, że ktoś akurat Ciebie chce oszukać - kurde tak to tylko w Polsce ludziska myślą - lepiej było by założyć, że sprzedawca też jest zainteresowany żeby Ci sprzedać dobry towar. Ma zdecydowanie mniej kłopotów jak nie przyjdziesz marudzić za dwa dni.

mamiski
25-03-2007, 21:55
Dzięki J B, z Cichym to niezły pomysł. Może poszukam używanego i zdam się na dokonany wcześniej wybór...

scooter
25-03-2007, 22:04
Sugeruję zakup u Cichego ja kupiłem i nie narzekam już z 3 puszką jest całkiem ok ;)

Kubak82
26-03-2007, 10:21
Może poszukam używanego i zdam się na dokonany wcześniej wybór...

wybacz, ale teraz juz w ogole nie rozumiem poczatkowych postow o nieotwieranych obiektywach ;-) .. najpierw mial byc nawet nie otwierany a teraz uzywany ;-)

mamiski, wiecej dystansu do tego co i gdzie kupujesz ;-) .. chcesz kupic w sklepie - idz, w domu obejrzyj fotki - beda sie podobaly - super, nie - oddaj szklo lub wymien na inne..

fajna pogoda jest - ja bym szybciutko pobiegl do sklepu i cieszyl sie nowym nabytkiem gdzies "na lonie przyrody" a nie martwil sie czy ktos juz to szklo mial w rece czy nie 8-)

suchyHc
26-03-2007, 10:55
Sugeruję zakup u Cichego ja kupiłem i nie narzekam już z 3 puszką jest całkiem ok ;)

Ale ten Pan ma tu dobrą prasę :-)

janmar
26-03-2007, 13:59
Ale ten Pan ma tu dobrą prasę :-)

Nie wiem jaką ma Cichy prasę ale nabyłem niedawno u Niego 24-105 L IS pudełka nie sprawdzałem szkiełko hula z dwoma puszkami i oby tak było zawsze czego wszystkim zycze.:-D