PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o opinię/pomoc

merlin9274
24-03-2007, 01:41
Witam,

Zamierzam zakupić do 400D dwa obiektywy 24-105 L i 17-40L niestety nie mam możliwości ich wcześniejszego przetestowania. (Dopiero po zakupie). Są to obiektywy fabrycznie nowe ale z drugiej ręki.
Czytając niektóre posty doszedłem do wniosku że i w Lkach trafiają się zrąbane egzemplarze.
W jaki sposób mógłbym się tak na pierwsze podejście uchronić przez zakupem w ciemno? Czy samo obejrzenie RAWów może mi sprawę wyjaśnić?
Jeśli tak to dla jakich ogniskowych? Bo jednak nie jest to mała kasa, a nie chciałbym jej ... utopić. Czy mogę liczyć na Waszą opinię jeśłi chodzi o RAWy... czy warto czy nie.

pozdrawiam

borkomar
24-03-2007, 03:08
Witam,

Zamierzam zakupić do 400D dwa obiektywy 24-105 L i 17-40L niestety nie mam możliwości ich wcześniejszego przetestowania. (Dopiero po zakupie). Są to obiektywy fabrycznie nowe ale z drugiej ręki.
Czytając niektóre posty doszedłem do wniosku że i w Lkach trafiają się zrąbane egzemplarze.
W jaki sposób mógłbym się tak na pierwsze podejście uchronić przez zakupem w ciemno? Czy samo obejrzenie RAWów może mi sprawę wyjaśnić?
Jeśli tak to dla jakich ogniskowych? Bo jednak nie jest to mała kasa, a nie chciałbym jej ... utopić. Czy mogę liczyć na Waszą opinię jeśłi chodzi o RAWy... czy warto czy nie.

pozdrawiam

Możesz mi powiedzieć co da Ci RAW zrobiony nie twoją puszką:?:
Niewiele bo nawet jeśli będzie super, to wcale nie daje Ci 100% gwarancji, że i u Ciebie tak będzie.

merlin9274
24-03-2007, 09:46
No to może jakieś konstruktywne propozycje... jak w bezpieczny sposób to rozwiązać??

tadek
24-03-2007, 09:53
a mozesz po odbior pojechac ze swoim body i jakims lapkiem
pstryknij po 3 foty i obejzyj

Mac
24-03-2007, 11:13
Są dwa rozwiązania, pierwsze, które opisał tadek, drugie to jeśli sprzedawca jest sprawdzony robisz test w domu w ciągu 2-3 dni i jeśli coś jest nie tak, reklamujesz szkła u sprzedawcy.

borkomar
24-03-2007, 11:51
Są dwa rozwiązania, pierwsze, które opisał tadek, drugie to jeśli sprzedawca jest sprawdzony robisz test w domu w ciągu 2-3 dni i jeśli coś jest nie tak, reklamujesz szkła u sprzedawcy.
Chyba najlepsze rozwiązanie - gdyż wtedy zrobisz na spokojnie, bez presji i pośpiechu.
O ile sprzedawca pójdzie na to. Jeśli nie to jedź osobiście - to spora kasa i warto się nieco poświęcić.

arturs
24-03-2007, 13:35
Jak kupujesz przez sieć (sklep internetowy, nie aukcja) to do 10 dni możesz zwrócić towar bez podania przyczyny...

merlin9274
24-03-2007, 15:24
Dzięki za taki duzy odzew... Obiektywy na allegro jakiś sklep wystawił w prywatnej aukcji... ale dogadałęm sprawę że w razie czego mam 4 dni na sprawdzenie i odesłąnie a oni będą wymieniać na sprzęt bez wad (+ 12mc gwarancji na 17-40/4L i 2 lata na 24-105/4L) ... tak że...
Jak dostanę to poproszę też Was o opinię... i podzielę się wrażeniami/spostrzeżeniami:)
Dzięki