PDA

Zobacz pełną wersję : 300D + osprzęt - co kupić ?

Mnieteq
15-02-2005, 14:44
Witam serdecznie.
Od dłuższego czasu czytam Wasze forum. Przymierzam się do zakupu lada dzień EOS'a 300D.
I tu mam problem :) Nie wiem co kupić w jakiej konfiguracji. Czu kupić 300d + KIT'a 18-55 EF-S i później jakieś lepsze szkiełko. Czy może kupić body + Tamrona 28-75mm F/2,8 XR DI ?
Interesuje mnie fotografia sportowa, więc w późniejszym czasie chcę dokupić jakiegoś dobrego zooma. Przy kupnie 300D + 18-55 stać mnie będzie jeszcze na zakup od kolegi Canona 55-200 EF. Co radzicie ? Może kupić na razie ten zestaw z dwoma szkłami, postrykać, nauczyć się a potem kupić jakieś lepsze obiektywy, czy może od razu ??

Jestem kompletnie rozdarty... ;)

Pozdrawiam

kavoo
15-02-2005, 15:15
Jesli sport, to z pewnoscia bedziesz potrzebowal dosc jasnego (outdoor) lub bardzo jasnego (indoor) zooma >=200mm, wiec ani kit, ani ten Tamron ci na pewno nie wystarcza. No, chyba ze interesuja cie dyscypliny typu szachy, brydz sportowy czy wedkarstwo ;-)

Jesli planujesz sie najpierw poduczyc, to w sumie nie widze wiekszej roznicy jesli chodzi o wybor szkla ;-) Jedynym kryterium tak naprawde moze byc tylko ogniskowa na krotkim koncu, w zaleznosci od tego jaki gatunek fotografii chcesz podczas nauki uprawiac ;-)

Ja bym na twoim miejscu wzial Tamrona, pobiegal z nim jakis czas dopoki sie nie oswoisz ze sprzetem i poduczysz, a w tak zwanym miedzyczasie pozbieral troche makulatury i zlomu na przyzwoita dluga rure do sportu (np. 70-200/4L conajmniej, zalezy jak dlugo i jak efektywnie bedzie ci zbieranie szlo :wink:)

Tomasz Golinski
15-02-2005, 19:08
To zależy, jaki sport... Np. szachistów można przy pomocy 50/1.8 :wink:

Mnieteq
15-02-2005, 19:40
Jaki sport ? Głównie rajdy samochodowe i kolarstwo górskie. Na pewno będę w przyszłości jakiegoś jasnego zooma (chyba Sigma 75-300 f2.8) bo większość zdjęć robi się w lesie w ciemniejszych warunkach. Naprawdę mam dylemat. Kupić KIT'a i 55-200 trochę popstrykać, sprzedać i kupić jasnego zooma ?

Vitez
15-02-2005, 22:19
Na 55-200 szkoda forsy. Wg mnie przyjemny zestaw poczatkowy to 300D + kit + 50 1.8 (glownie do portretow - nauczyc sie co to jest GO na nim).

kavoo
15-02-2005, 22:20
To zależy, jaki sport... Np. szachistów można przy pomocy 50/1.8 :wink:
No toz przecie to napisalem :D Ale fakt, o 50/1.8 zapomnialem... fantastyczne szklo do sportu ;-)

[ Dodano: 15-02-2005 ]

Jaki sport ? Głównie rajdy samochodowe i kolarstwo górskie. Na pewno będę w przyszłości jakiegoś jasnego zooma (chyba Sigma 75-300 f2.8) bo większość zdjęć robi się w lesie w ciemniejszych warunkach. Naprawdę mam dylemat. Kupić KIT'a i 55-200 trochę popstrykać, sprzedać i kupić jasnego zooma ?
1. Chyba nie slyszalem o takiej Sigmie ;-)
2. Nie wiem, czy w przypadku MTB nie wystarczylby 70-200/4L + porzadna lampa blyskowa - to nie skoki narciarskie ze sie zawodnika foci z duuzej odleglosci, a w lesie przy takim downhillu doswietlac fleszem i tak pewnie trzebaby bylo, wiec mysle ze i 2.8 na niewiele by sie zdalo. Jesli chodzi o rajdy to nie mam pojecia, ale ten sam zestaw tez moglby sie sprawdzic - zwlaszcza przy dluzszych czasach i synchronizacji na druga kurtyne moglbys ciekawe efekty uzyskac ;-)

Mnieteq
15-02-2005, 22:43
To teraz to już kompletnie zakręcony jestem ;)

Czyli EF 55-200 odpada. To może Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO Macro Super II albo Canon 75-300 USM III - ten sam przedział cenowy i porównywalne szkła.

Co wybrać. Istnieje jakiś sensowny kompromis ?
Jeszcze trochę, nerwy mi puszczą i kupię Nikona :P

kavoo
15-02-2005, 22:47
Jeszcze trochę, nerwy mi puszczą i kupię Nikona :P
I co zyskasz? ;-) Bo chyba nie masz na mysli tego 75-300 za grosze w promocji, czytalem na grupie ze - delikatnie mowiac - na kolana nie powala ;-)

Obawiam sie ze ta Sigma APO moze byc troche za wolna, ale pewnosc bede mial za jakies 2 tygodnie... jak sie klienci ze mna porozliczaja i ja kupie :lol:

Vitez
15-02-2005, 23:05
To teraz to już kompletnie zakręcony jestem ;)

Czyli EF 55-200 odpada. To może Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO Macro Super II albo Canon 75-300 USM III - ten sam przedział cenowy i porównywalne szkła.

Co wybrać. Istnieje jakiś sensowny kompromis ?

A czy koniecznie musisz sie upierac na tele na poczatku?
Najpierw pisales ze sam Tamron by wystarczyl i "w późniejszym czasie chcę dokupić jakiegoś dobrego zooma"... a teraz koniecznie pytasz o tele...
Wg mnie powinienes trzymac sie swoich pierwotnych zaklozen - najpierw poucz sie na zestawie poczatkowym - kit + 50tka, a w miedzyczasie dozbieraj do 70-200 4L - taka moja sugestia.

tpop
15-02-2005, 23:09
mialem ten sam dylemat. Sigma 70-300 APO II czy canon 100-300 USM. Kupilem canona bo zalezy mi na szybkim AF.

Mnieteq
15-02-2005, 23:32
No więc po gorączkowych rozmyślaniach i Waszych radach, moja opcja jest chyba taka :)

KIT'owy EF-S 18-55 i zoom. Koniecznie zoom, robie dużo zdjęć rajdów i potrzebuję bardzo często oddalić się a nie stać przy samej drodze :)

Pozostaje sprawa jakiego zooma. Na pewno na początku cos tańszego (co ?). A później zdecydowanie Sigma 70-200 f/2.8 EX APO lub Canon 70-200 f/4 L, ale to jeszcze odległy bardzo temat :)

I co dalej ?

filip71
16-02-2005, 00:11
Dalej to ci już chyba doradzili - Tamron 28-75 f/2,8 ale pamiętaj o cropie czyli te wartości musisz pomnożyć x1,6 gdyż po przeliczeniach może ci wyjść "za wąsko" i poczujesz potrzebę na szerokokątny obiektyw lepszy od kitowego.
Z doświadczenia wiem, że Tamronowi czasami brakuje szerokiego kąta w pomieszczeniach - no ale to ze sportem nie ma nic wspólnego.

Dalej jeżeli zoom za krótki to możesz pomyśleć ew. o extenderze jednakże on zaciemnia światło w zalezności od tego jaki jest mnożnik. I tyle :D

Vitez
16-02-2005, 01:24
Dalej to ci już chyba doradzili - Tamron 28-75 f/2,8

Oj nie... nie na rajdy i nie do extendera.
Zestaw 300D + kit + Canon 100-300 4.5-5.6 USM wystarczy ci... dziury miedzy 55 a 100 raczej nie odczujesz, a jesli odczujesz to zamienisz kitowca na Sigme 18-125 ;) . W miedzyczasie nadal radze dokupic kiedys 50 1.8 do cwiczenia GO ;) .

darpla
16-02-2005, 02:12
Vitez napisał:

W miedzyczasie nadal radze dokupic kiedys 50 1.8 do cwiczenia GO

Vitez co rozumiesz pod pojęciem GO.Uzywasz tego stwierdzenia a nie bardzo wiem o co biega? Znaczy po prostu wykonywac zdjecai ??????

To jakeis zangielszczanie polskości

Vitez
16-02-2005, 03:11
Vitez napisał:

W miedzyczasie nadal radze dokupic kiedys 50 1.8 do cwiczenia GO

Vitez co rozumiesz pod pojęciem GO.Uzywasz tego stwierdzenia a nie bardzo wiem o co biega? Znaczy po prostu wykonywac zdjecai ??????

To jakeis zangielszczanie polskości

GO = Głębia Ostrości .
Zadnego zangielszczania tu nie widze - stare i znane okreslenie fotograficzne, jak najbardziej polskie :roll: .

Btw - wpisz w google.pl "co to jest GO" i masz odpowiedz, zamiast sie mnie niepotrzebnie czepiac 8)

tpop
16-02-2005, 12:03
GO = Głębia Ostrości
a czasami z ang. DOF - Depth of Field

darpla
16-02-2005, 14:25
GO = Głębia Ostrości

No teraz juz wiem, ale watpie zeby ktos kto przychodzi na forum wiedzial takie rzeczy.Skroty sa dobre, ale nie wszyscy na forum je rozumieja

DoMiNiQuE
16-02-2005, 14:31
GO = Głębia Ostrości
No teraz juz wiem, ale watpie zeby ktos kto przychodzi na forum wiedzial takie rzeczy.Skroty sa dobre, ale nie wszyscy na forum je rozumieja

przeciez to jest chyba najczesciej stosowany skrot w fotografii :roll: ...i to nie tylko na forum canona 8) tak samo z reszta jak CA, DOF, AF, MF, USM, EF, FTM itd itd...

P.S
darpla widze, ze moderator nie zwrocil Ci jeszcze uwagi ...ale ja mam prosbe - wpisuj prosze autora wypowiedzi ktora cytujesz ( [ quote="AUTOR"] cytat [ /quote]). Dziekuje!

Vitez
16-02-2005, 21:05

Od tego sa google i rozne slowniczki fotograficzne by sobie bez problemu, w pare sekund znalezc odpowiedz na to, co moze znaczyc dany skrot.
Poza tym jak ktos nie wie to niech sie po prostu spyta, tak jak ty to zrobiles.
Nie mozemy do wszystkich mowic jak do zupelnych amatorow, pelnymi tekstami, z lopatologicznym tlumaczeniem "bo ktos moze nie zrozumiec" - nie tedy droga... jak ktos nie rozumie to niech poszuka znaczenia/wytlumaczenia albo zapyta - tedy jest droga do wiedzy i doswiadczenia - drogą wlasnej nauki i pytania o rzeczy niezrozumiale a nie wymagania "mowcie do mnie zawsze jak do zielonej trawki" :roll: .