Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 300D + osprzęt - co kupić ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie 300D + osprzęt - co kupić ?

Witam serdecznie.
    Od dłuższego czasu czytam Wasze forum. Przymierzam się do zakupu lada dzień EOS'a 300D.
    I tu mam problem Nie wiem co kupić w jakiej konfiguracji. Czu kupić 300d + KIT'a 18-55 EF-S i później jakieś lepsze szkiełko. Czy może kupić body + Tamrona 28-75mm F/2,8 XR DI ?
    Interesuje mnie fotografia sportowa, więc w późniejszym czasie chcę dokupić jakiegoś dobrego zooma. Przy kupnie 300D + 18-55 stać mnie będzie jeszcze na zakup od kolegi Canona 55-200 EF. Co radzicie ? Może kupić na razie ten zestaw z dwoma szkłami, postrykać, nauczyć się a potem kupić jakieś lepsze obiektywy, czy może od razu ??

Jestem kompletnie rozdarty...

Pozdrawiam

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli sport, to z pewnoscia bedziesz potrzebowal dosc jasnego (outdoor) lub bardzo jasnego (indoor) zooma >=200mm, wiec ani kit, ani ten Tamron ci na pewno nie wystarcza. No, chyba ze interesuja cie dyscypliny typu szachy, brydz sportowy czy wedkarstwo ;-)

Jesli planujesz sie najpierw poduczyc, to w sumie nie widze wiekszej roznicy jesli chodzi o wybor szkla ;-) Jedynym kryterium tak naprawde moze byc tylko ogniskowa na krotkim koncu, w zaleznosci od tego jaki gatunek fotografii chcesz podczas nauki uprawiac ;-)

Ja bym na twoim miejscu wzial Tamrona, pobiegal z nim jakis czas dopoki sie nie oswoisz ze sprzetem i poduczysz, a w tak zwanym miedzyczasie pozbieral troche makulatury i zlomu na przyzwoita dluga rure do sportu (np. 70-200/4L conajmniej, zalezy jak dlugo i jak efektywnie bedzie ci zbieranie szlo :wink

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To zależy, jaki sport... Np. szachistów można przy pomocy 50/1.8 :wink:
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jaki sport ? Głównie rajdy samochodowe i kolarstwo górskie. Na pewno będę w przyszłości jakiegoś jasnego zooma (chyba Sigma 75-300 f2.8) bo większość zdjęć robi się w lesie w ciemniejszych warunkach. Naprawdę mam dylemat. Kupić KIT'a i 55-200 trochę popstrykać, sprzedać i kupić jasnego zooma ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na 55-200 szkoda forsy. Wg mnie przyjemny zestaw poczatkowy to 300D + kit + 50 1.8 (glownie do portretow - nauczyc sie co to jest GO na nim).

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    To zależy, jaki sport... Np. szachistów można przy pomocy 50/1.8 :wink:
    No toz przecie to napisalem Ale fakt, o 50/1.8 zapomnialem... fantastyczne szklo do sportu ;-)

[ Dodano: 15-02-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez Mnieteq
    Jaki sport ? Głównie rajdy samochodowe i kolarstwo górskie. Na pewno będę w przyszłości jakiegoś jasnego zooma (chyba Sigma 75-300 f2.8) bo większość zdjęć robi się w lesie w ciemniejszych warunkach. Naprawdę mam dylemat. Kupić KIT'a i 55-200 trochę popstrykać, sprzedać i kupić jasnego zooma ?
    1. Chyba nie slyszalem o takiej Sigmie ;-)
    2. Nie wiem, czy w przypadku MTB nie wystarczylby 70-200/4L + porzadna lampa blyskowa - to nie skoki narciarskie ze sie zawodnika foci z duuzej odleglosci, a w lesie przy takim downhillu doswietlac fleszem i tak pewnie trzebaby bylo, wiec mysle ze i 2.8 na niewiele by sie zdalo. Jesli chodzi o rajdy to nie mam pojecia, ale ten sam zestaw tez moglby sie sprawdzic - zwlaszcza przy dluzszych czasach i synchronizacji na druga kurtyne moglbys ciekawe efekty uzyskac ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To teraz to już kompletnie zakręcony jestem

Czyli EF 55-200 odpada. To może Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO Macro Super II albo Canon 75-300 USM III - ten sam przedział cenowy i porównywalne szkła.

Co wybrać. Istnieje jakiś sensowny kompromis ?
    Jeszcze trochę, nerwy mi puszczą i kupię Nikona :P

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeszcze trochę, nerwy mi puszczą i kupię Nikona :P
    I co zyskasz? ;-) Bo chyba nie masz na mysli tego 75-300 za grosze w promocji, czytalem na grupie ze - delikatnie mowiac - na kolana nie powala ;-)

Obawiam sie ze ta Sigma APO moze byc troche za wolna, ale pewnosc bede mial za jakies 2 tygodnie... jak sie klienci ze mna porozliczaja i ja kupie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To teraz to już kompletnie zakręcony jestem

Czyli EF 55-200 odpada. To może Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO Macro Super II albo Canon 75-300 USM III - ten sam przedział cenowy i porównywalne szkła.

Co wybrać. Istnieje jakiś sensowny kompromis ?
    A czy koniecznie musisz sie upierac na tele na poczatku?
    Najpierw pisales ze sam Tamron by wystarczyl i "w późniejszym czasie chcę dokupić jakiegoś dobrego zooma"... a teraz koniecznie pytasz o tele...
    Wg mnie powinienes trzymac sie swoich pierwotnych zaklozen - najpierw poucz sie na zestawie poczatkowym - kit + 50tka, a w miedzyczasie dozbieraj do 70-200 4L - taka moja sugestia.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mialem ten sam dylemat. Sigma 70-300 APO II czy canon 100-300 USM. Kupilem canona bo zalezy mi na szybkim AF.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów