PDA

Zobacz pełną wersję : Stopka lampy:jak łaczy?

drzymała
21-03-2007, 18:46
Witam.Jestem początkującym użytkownikiem Canona 300D.Dostałem w "spadku" od syna lampę 4000AF (Sunpak).Wiem,że trzeba zasłonić styki stopki za wyjątkiem styku środkowego (A) aby wyzwolić błysk.Mam pytanie: czy ktoś wie,jak sanki aparatu łączą ten styk (A)z zewnętrznymi stykami lampy (B1,B2)?Chodzi o to czy jest to połączenie mechaniczne tak jak np. przy zwykym włączniku?Czy też może działa (zwiera te styki) elektronika?W przypadku mechanicznego zwierania styku A ze stykami B1 i B2 nie ma obaw o "naruszenie" elektroniki aparatu.Po prostu metalowa płytka w sankach zwiera w momencie naciśnięcia migawki w/w styki a elektronika aparatu nie ma nic do tego.Pozdrawiam.

kchmielu
21-03-2007, 18:51
Niestety w 300D styki są zwierane elektronicznie i bardzo łatwo jest zepsuć aparat, przy nieumiejętnym podpinaniu lampy. Dobrze jest mieć lampę tyrystorową - napięcie na stykach jest bezpieczne dla aparatu, a błysk wyzwala tyrystor.

drzymała
21-03-2007, 19:31
Dzięki za ostrzeżenie.Być może Twoja odpowiedź zaoszczędziła mi kasy i stresu. Co masz na myśli pisząc o "nieumiejętnym podpinaniu lampy"?Pozdrawiam.

arturs
21-03-2007, 22:19
http://canon-board.info/showthread.php?t=384

Sprawdź też czy na lampie napięcie nie jest wyższe niż 6V - tyle wytrzymuje 300D

Pozdr