Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Stopka lampy:jak łaczy?

Mieszany widok

drzymała
    Guest

Domyślnie Stopka lampy:jak łaczy?

Witam.Jestem początkującym użytkownikiem Canona 300D.Dostałem w "spadku" od syna lampę 4000AF (Sunpak).Wiem,że trzeba zasłonić styki stopki za wyjątkiem styku środkowego (A) aby wyzwolić błysk.Mam pytanie: czy ktoś wie,jak sanki aparatu łączą ten styk (A)z zewnętrznymi stykami lampy (B1,B2)?Chodzi o to czy jest to połączenie mechaniczne tak jak np. przy zwykym włączniku?Czy też może działa (zwiera te styki) elektronika?W przypadku mechanicznego zwierania styku A ze stykami B1 i B2 nie ma obaw o "naruszenie" elektroniki aparatu.Po prostu metalowa płytka w sankach zwiera w momencie naciśnięcia migawki w/w styki a elektronika aparatu nie ma nic do tego.Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna Awatar kchmielu

Domyślnie

Niestety w 300D styki są zwierane elektronicznie i bardzo łatwo jest zepsuć aparat, przy nieumiejętnym podpinaniu lampy. Dobrze jest mieć lampę tyrystorową - napięcie na stykach jest bezpieczne dla aparatu, a błysk wyzwala tyrystor.

drzymała
    Guest

Domyślnie

Dzięki za ostrzeżenie.Być może Twoja odpowiedź zaoszczędziła mi kasy i stresu. Co masz na myśli pisząc o "nieumiejętnym podpinaniu lampy"?Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=384

Sprawdź też czy na lampie napięcie nie jest wyższe niż 6V - tyle wytrzymuje 300D

Pozdr
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów