PDA

Zobacz pełną wersję : Wykorzystanie obiektywów z bagnetem Praktica serii B

dolomity
14-02-2005, 20:25
Witam.

Ostatnio przeglądałem strych w poszukiwaniu wolnego miejsca i natknąłem się na dawno zapomnianą torbę z moją pierwszą miłością - Prakticą BX20 oraz obiektywami. Miałem do niej kilka obiektywów stałych i dwa zoomy.

Może ktoś z Was przymierzał te obiektywy za pomocą przejściówki (jakiej) do Canona np. 10D (D30, D60, 20D lub 300D :P )? Czy można mówić o pozytywnych wrażeniach?

Nie jest to oczywiście sprawa życia lub śmierci, ale miło byłoby mieć uzasadnienie dla utrzymania stanu na strychu w komplecie.

Pozdrawiam
Grześ

Jurek Plieth
14-02-2005, 21:16
Witam.

Ostatnio przeglądałem strych w poszukiwaniu wolnego miejsca i natknąłem się na dawno zapomnianą torbę z moją pierwszą miłością - Prakticą BX20 oraz obiektywami. Miałem do niej kilka obiektywów stałych i dwa zoomy.

Może ktoś z Was przymierzał te obiektywy za pomocą przejściówki (jakiej) do Canona np. 10D (D30, D60, 20D lub 300D :P )?
BX20 to ma bagnet typu Practica? Jeśli tak, to chyba istnieje tylko jeden sposób adaptacji do Canona. Należy zdobyć 'dupkę' M42 od analogicznego obiektywu i zamienić je. Podobno obiektywy Praktiki M42 i serii B różnią się wyłącznie tą dupką.