Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Wykorzystanie obiektywów z bagnetem Praktica serii B

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Wykorzystanie obiektywów z bagnetem Praktica serii B

Witam.

Ostatnio przeglądałem strych w poszukiwaniu wolnego miejsca i natknąłem się na dawno zapomnianą torbę z moją pierwszą miłością - Prakticą BX20 oraz obiektywami. Miałem do niej kilka obiektywów stałych i dwa zoomy.

Może ktoś z Was przymierzał te obiektywy za pomocą przejściówki (jakiej) do Canona np. 10D (D30, D60, 20D lub 300D :P )? Czy można mówić o pozytywnych wrażeniach?

Nie jest to oczywiście sprawa życia lub śmierci, ale miło byłoby mieć uzasadnienie dla utrzymania stanu na strychu w komplecie.

Pozdrawiam
    Grześ
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: Wykorzystanie obiektywów z bagnetem Praktica serii B

Cytat Zamieszczone przez dolomity
    Witam.

Ostatnio przeglądałem strych w poszukiwaniu wolnego miejsca i natknąłem się na dawno zapomnianą torbę z moją pierwszą miłością - Prakticą BX20 oraz obiektywami. Miałem do niej kilka obiektywów stałych i dwa zoomy.

Może ktoś z Was przymierzał te obiektywy za pomocą przejściówki (jakiej) do Canona np. 10D (D30, D60, 20D lub 300D :P )?
    BX20 to ma bagnet typu Practica? Jeśli tak, to chyba istnieje tylko jeden sposób adaptacji do Canona. Należy zdobyć 'dupkę' M42 od analogicznego obiektywu i zamienić je. Podobno obiektywy Praktiki M42 i serii B różnią się wyłącznie tą dupką.

Uprawnienia umieszczania postów