Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przejściówka PB/EOS do 300D ?

Przemobron
19-03-2007, 19:06
:smile: Witam wszystkich!
Mam takie pytanie, otóż kupiłem ostatnio 300D (z którego jestem bardzo zadowolony) i zastanawiam się czy będę mógł jakoś wykorzystać do niego moje obiektywy od Practici. Nie są to, niestety obiektywy z mocowaniem M42 tylko z PB. I tu jest problem, bo pytałem się pół roku temu o jakąś przjściówkę w specjalistycznym sklepie w Poznaniu i fachowiec mi powiedział, że tego rodzaju przejściówka nie jest fizycznie możliwa z uwagi na coś tam(tłumaczył mi coś o głębokości osadzenia szkieł w obiektywie itp, nie pamiętam dokładnie). Niedawno widziałem jednak, że sprzedawca na allegro wystawiał obiektyw zeissa z mocowaniem PB i zapewniał że jest u niego dostępna dodatkowo przejściówka na Eosa do tego obiktywu. Napisałem do niego emaila, i odpowiedział, że ukazała się ona na rynku dopiero niedawno. Nie wiem co o tym myśleć. Czy słyszeliści coś może na ten temat?
Dowiedziałem się jeszcze póżniej, że nawet jeżeli taka przejściówka byłaby, to nadawałaby się tylko do zdjęć makro. Czy ktoś może posiada tego rodzaju przejściówkę i jak to się ewentualnie sprawdza?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

popmart
19-03-2007, 19:35
ostatni pojawiły sie przejsciówki Praktica PB - EOS

trzeba poszukać

enter
19-03-2007, 20:20
cześć
posiadam taki adapterek tani nie jest a już go trochę przerobiłem, głównie mocowanie.

niestety tak jak piszesz żaden adaper PB/ bagnet EOS nie będzie ostrzył na +oo nie jest fizycznie wykonanie takiego adaptera

aktualnie adaptuje to cudo do mieszka
i spróbuję pobawić się ogniskowymi 28 50 i 135mm podpiętymi do mieszka
jakby co to nr GG 239310

pzdr.
chcesz kupić równiez pisz

Przemobron
19-03-2007, 20:40
Dzięki wam za informacje!
Tak się teraz zastanawiam, czy warto byłoby mi kupić tą przejściówkę tylko do zdjęć makro, bo w sumie do makro używam G3 i jestem z niego zadowolony. Co innego gdybym, mógł focić z tą przejściówką portrety-chyba bym się skusił. Koszt - słyszałem, że około 150zł. Enter mam do ciebie prośbę. Jak już wszystko rozgryziesz z tą przejściówką, to napisz mi jak wychodzą portrety, powinny chyba wychodzić takie z bliskiej odległości.
Ja postaram się jeszcze później napisać do Ciebie z gadu gadu.(ale jeszcze nie używałem nigdy tego komunikatora-muszę się dowiedzieć jak to założyć itd. -od tygodnia mam dopiero internet w domu.)

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki.

irekaro
19-03-2007, 20:44
nie jestem znawca PB, nigdy go nie widziałem. mam pytanie; czy można w nim blokować przysłone jak w normalnych prakticach z gwintem, jeśli tak to można by odkręcić bagnet i przykręcić w to miejsce gwint, można go zrobić na tokarce.

enter
19-03-2007, 21:13
Przemobron
jak to wszystko zmontuję to się odezwę się jak to wygląda ale raczej na forum gdzie znajdziesz takie cudaki jak EOS Digital M42 ;)

irekaro
w PB nie musisz blokowac bolca bo tam go nie ma - jest dźwignia do przesuwania
jeśli chodzi o montowanie mocowania zamiast BP bagnet w obiektywie EOS to może być kłopot - mi się ogólnie w to nie chce bawić tym bardziej że dobre szkła pod M42 już mam i mi spokojnie wystarcza a SZJ 2,8/135mm nie chce mi się przerabiać
ten adapter kupiłem głównie do testów i makro z mieszkiem raczej do niczego innego się nie przyda

MaciekH
27-03-2007, 23:20
irekaro, to nie jest takie proste bo tam jeszcze jest roznica w odległosci od martcy miedzy zwyklym m42 a prakitca pb, uzytkownik ciecio7 z allegro robi adaptery PB/EOS i z tego co pamiętam, to nie mówił ze nie ostrzą na nieskończoność...

enter
03-04-2007, 10:53
... z tego co pamiętam, to nie mówił ze nie ostrzą na nieskończoność...
niestety źle pamiętasz - nie ma możliwosci technicznych na wykonanie cieńszego adaptera co powoduje łapanie ostrości na kilka metrów na przysłonach 2,8 - 4

od przysłony 8 body potwierdza ostrość na kilkudziesięciu metrach przy 135mm więc nieskończoności nie ma [nie będzie z tym adapterem]