Zobacz pełną wersję : Zakup Eos 400 D do Canon FE 400/5.6 L USM
Witam wszystkich
Na początku napiszę że jestem w trakcie zmiany systemu. Co mnie do tego skłoniło to dłuższa historia, ale nie o tym.
Niedługo dojedzie z USA Canon FE 400/5.6 L USM i staję przez zakupem 400 D (niestety fundusze nie pozwalają na wyższy model a ja tak lubię dzikie ptaki i zwierzęta że dałem priorytet szkiełku :) )
Kłopot w tym że przeczytałem trochę postów między innymi o serwisie na Żytniej. I dowiedziałem się że kiepski serwis Minolty to nie przypadek. Widocznie tak musi być.
Dlatego chciałbym przetestować sprzęt w sklepie, pod kątem FF/BF, zanim go kupię.
Nie miałem do czynienia do tej pory z cyframi więc tu zaczynają się schodki :
1. Nie wiem czy da radę ocenić zdolność ostrzenia na podglądzie z tyłu aparatu , czy trzeba raczej załatwiać laptopa.
2. Szkło Canon FE 400/5.6 L USM ostrzy od 3,5 metrów więc nie wiem czy się nada do tego rodzaju testu. ? Niestety nie mam jakichkolwiek obiektywów Canona.
3. Ogólna niewiedza w obsłudze nowego cyfrowego aparatu powoduje że będę musiał się zdać na znajomość sprzętu sprzedawcy.
4. Prosiłbym o podanie kilku sklepów w Warszawie gdzie można spokojnie potestować i nie zostać sam na sam z dziką nieokiełznaną cyfrówką :)
Z wątku o sklepach wyłowiłem nazwę FOTOIT, ale podobno oni nie znają się na sprzęcie, tylko go sprzedają.
pozdrawiam serdecznie
Polecam Pstryk.pl "www.pstryk.pl" jest w Łomiankach. Obsługa miła, zna sie na rzeczy przypuszczam, że pozwoli ci na wszystko, a ponieważ sklep działa na zasadach internetowych do 10 dni możesz zwrócić sprzęt bez podania przyczyny.
Założyłem, że jesteś z Warszawy :)
Pozdrowienia, swnw.
Polecam Fotopstryk "www.fotopstryk.pl" jest w Łomiankach. Obsługa miła, zna sie na rzeczy przypuszczam, że pozwoli ci na wszystko, a ponieważ sklep działa na zasadach internetowych do 10 dni możesz zwrócić sprzęt bez podania przyczyny.
Pozdrowienia, swnw.
To znaczy że mogę sobie podjechać do Łomianek i tam na miejscu potestować wybrać, kupić sprzęt ?
Spytałem się w ten sposób bo nie chcę sytuacji w której muszę na stronie internetowej wrzucić do koszyka towar, zapłacić za niego i zdać się na łaskę sprzedawcy przy odbiorze sprzętu :)
Tak jestem z W-wy.
nasir, to jest szkło, które przy cropie daje ci efektywną ogniskową 640mm i światło f5.6 przy pełnej dziurze. W warunkach sklepowych nie masz szans tego sensownie wypróbować, zdjęcia nie będą miarodajne.
Postaraj się umówić w sklepie na zabranie puszki na miasto w zastaw jakiejś kasy. Koniecznie spisz numery seryjne - przyda się wszystkim :)
Tak jest w istocie, możesz podjechać. Ten sklep ma podwójne oblicze, czysto internetowe z wrzucaniem do koszyka itd. i klasyczne ale oparte na zasadach internetowych. Podjeżdzasz, wybierasz, możesz sprawdzić w ramach poseji jest spory ogród akurat dobry dla twojego obiektywu, a przedtem możesz umówić sie na telefon. Jak czegoś nie ma sprowadzą. Kupiłem tam 2 obiektywy i aparat zadowolenie 100%, do 10 możesz zwrócić lub wymienić, ja 70-300IS wymieniałem 3 razy, wszystkie mialy "portrait issue" i nie kupiłem, 0 stresu.
Powodzenia, swnw
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Do 10 ni oczywiście :)
swnw.
10 dni ! :), to chyba pogoda, która sie zmienia :)
Wszystko jest na stronie, płacąc gotówką masz taki rabat jakbyś kupowal przez internet.
swnw.
nasir, to jest szkło, które przy cropie daje ci efektywną ogniskową 640mm i światło f5.6 przy pełnej dziurze. W warunkach sklepowych nie masz szans tego sensownie wypróbować, zdjęcia nie będą miarodajne.
Postaraj się umówić w sklepie na zabranie puszki na miasto w zastaw jakiejś kasy. Koniecznie spisz numery seryjne - przyda się wszystkim :)
Dobry pomysł. Dzięki Kubaman.
Wiesz myślałem jeszcze że może dadzą mi podpiąć jakiś obiektyw który będą mieli na półce sklepowej. Jeśli będzie dobrze z jednym obiektywem to puszka powinna sprawić się dobrze z moim.
Kolekcjoner
17-03-2007, 01:43
Witam wszystkich
Na początku napiszę że jestem w trakcie zmiany systemu. Co mnie do tego skłoniło to dłuższa historia, ale nie o tym.
[...]
No dobra to teraz gadaj co Cię skłoniło do zmiany, bo to ciekawsze jest :mrgreen:.
ja tylko spytam dlaczego chcesz do malucha wkładać silnik od mercedesa...ani to nie będzie wyglądać, ani działać tak jak powinno...
ani to nie będzie wyglądać, ani działać tak jak powinno...
Wręcz przeciwnie: będzie działać świetnie i przy zadanych warunkach brzegowych jest to najlepsza możliwa inwestycja.
ja tylko spytam dlaczego chcesz do malucha wkładać silnik od mercedesa...ani to nie będzie wyglądać, ani działać tak jak powinno...
będzie działać, ja mam 350D i 400mm/5,6 L, zestaw działa super, polecam!:-P
To najrozsądniejsza inwestycja o której ktokolwiek tu pisał - większość rujnuje się na puszki przypinając do nich później M42 albo udowadnia że kit w zasadzie jest świetnym szkłem...
Wręcz przeciwnie: będzie działać świetnie i przy zadanych warunkach brzegowych jest to najlepsza możliwa inwestycja.
Dokładnie tak, zresztą nie ma co gdybać - ten koleś (Juza) (http://www.juzaphoto.com/eng/index.htm) robi zdjęcia doskonałymi obiektywami (w tym i 400/5.6L) a podpina je do 350D.
ja 70-300IS wymieniałem 3 razy, wszystkie mialy "portrait issue" i nie kupiłem, 0 stresu.
Tak na wszelki wypadek, jakbyś nie wiedział: ;)
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=PgComSmModDisplayAct&keycode=2112&fcategoryid=216&modelid=11922
No dobra to teraz gadaj co Cię skłoniło do zmiany, bo to ciekawsze jest :mrgreen:.
Cóż. Nie ma w tym nic ekscytującego :)
Jednym słowem pech, własne błędy.
Pozwólcie że wypunktuję błędy i przemyślenia :) :
1. Podobała mi się puszka Dynax5 (nieźle się zaczyna :) )
2. Kupiłem Dynaxa plus kitowy 75-300 i dalej nie maiłem kasy na lepsze szkło.
3. jak miałem kasę na lepsze szkło 200/2.8 Apo + tc 2x to okazało się że w Polsce raczej brakuje białych szkieł do minolty i ceny są wysokie. Trzeba ściągać używane z Niemiec USA
4. Kiedy kupiłem używane szkło z niemieckiego Ebay, okazało się później że było serwisowane już kiedyś i panowie z serwisu tak skleili to szkło że nie można się do niego dostać, a mi zablokowała się metalowa osłona pierścienia ostrości i ciężko było ostrzyć ręcznie. Obiektyw okazał się nie do naprawy. Na szczęście mam małe palce i jakoś wciskam palce w szparę i jakoś mogę ostrzyć ręcznie, niestety wygodne to nie jest.
5. Obiektyw 200/2.8 Apo +tcx2 też rewelacyjny nie był z powodu TC . Jak to ktoś określił fotki z takiego zestawu były na poziomie zooma klasy średniej.
6. Pojawiła się szansa na wejście w system cyfrowy i pokusa na znalezienie dobrego szkła w innym systemie na które nie musiałbym oddawać nerki.
7. No i padło na 400/5,6 L USM. Czytałem sporo o nim w różnych miejscach. Np: tekst Kubamana i mam nadzieję że jego jakość jest rzeczywiście dobre szkło.
Kubaman. Czytałem też Twoją historię o 4 obiektywach :)
8. Jest jeszcze 400/4.5 APO G Minolty, ale to jest obiektyw fantom. Trudne do dostania w kraju i zagranicą. W Niemczech jest b. drogie. Około 1400 euro za używany sprzęt na Ebay , a ja nigdy już nie kupię używanego szkła.
9. Cyfra Sony Alfa mnie nie zachwyciła. Słaba jakość dla ISO400 i wyższe.
Dodatkowo lustro strzela jak armata. No i serwis Sony, choć zauważyłem że Canon i Nikon też nie mogą się pochwalić w tym temacie.
Wszystkie te czynniki mnie skłoniły do podjęcia decyzji o kupnie nowego dobrego szkła w USA i doczepić do szkła cokolwiek czyli EOS400D.
Nie jest to super puszka, ale finanse ograniczone i nie będę się zarzynał :)
Do tego trzeba jeszcze dokupić kartę sandisk + dobry statyw który zmniejszy wydatnie ilość nieporuszonych fotek i będzie można go szybko użyć w warunkach bojowych :) Wszystko to kosztuje.
Jak napisali koledzy powyżej jest do dobre przemyślenie o dobrym szkle i słabszej puszce, ale za te przemyślenia musiałem zapłacić drogie korepetycje.
Jeśli więc ktoś myśli że na dłużej zajmie się fotografią niech od razu zbiera na dobre szkło według jego potrzeb (portret, macro, tele...). Czyli zanim ktokolwiek wejdzie w system, należy poczytać przede wszystkim o szkłach :
1. jakość
2. cena
3. dostępność.
Zwłaszcza poczytać o tych lepszych szkłach jeśli chce się brnąć dalej
Dalej można biegać po puszkę :)
Systemem Minolty zaopiekuje się moja kochana Małżonka, która sama przekonała mnie że trzeba kupić dobre szkło - chodzi o finanse bo ja sobie sam odmawiałem :)
Uff, no i to tyle jak na początek :)
januszP.
17-03-2007, 12:22
....
Systemem Minolty zaopiekuje się moja kochana Małżonka, która sama przekonała mnie że trzeba kupić dobre szkło - chodzi o finanse bo ja sobie sam odmawiałem :)
Uff, no i to tyle jak na początek :)
No jedno masz juz "najwyższej jakości" Małżonkę! Po prostu skarb.Szczęściarz!
pozdrawiam
janusz
Kolekcjoner
17-03-2007, 15:35
Cóż. Nie ma w tym nic ekscytującego :)
Jednym słowem pech, własne błędy.
[...]
Dzięki za tę historię. Rzeczywiście pech :|. Co do puszki to się nie przejmuj, nie będziesz musiał przynajmniej dużo dźwigać :D.
szymcik - wyjatkowo nietrafione porównanie. Muflon zresztą ujął to najlepiej.
Chciałbym ponowić jeszcze pytanko które zadałem na początku.
Czy wyświetlacz w aparacie wystarczy aby orzec o FF/BF lub jego braku, czy potrzebny jest laptop ?
No jedno masz juz "najwyższej jakości" Małżonkę! Po prostu skarb.Szczęściarz!
pozdrawiam
janusz
Dziękuję.
Ma zrozumienie dla moich zainteresowań.
Sama lubi grzebać się w ziemi (kwiaty) i zawsze ciągnęło ją do akwarystyki.
Jak chodziliśmy ze sobą to kupowałem jej akcesoria (kwiaty, akwarium , rybki), bo sama była minimalistką. Teraz z mojej inicjatywy stoi w domu drugie akwarium 240l.
Dzięki mnie mogła się rozwinąć w swoim hobby, i sama teraz mnie rozumie :)
pozdrawiam
Czy wyświetlacz w aparacie wystarczy aby orzec o FF/BF lub jego braku, czy potrzebny jest laptop ?
Przy odrobinie wprawy wystarczy. Ale mieć laptopa pod ręką nie boli :)
Kolekcjoner
18-03-2007, 00:24
Przy odrobinie wprawy wystarczy. Ale mieć laptopa pod ręką nie boli :)
Ale trzeba mieć dużo wprawy :mrgreen: i jeszcze zależy jak duży ten BF/FF :D. Ja mam z tym problemy :(.
Więc spróbuję wziąć laptopa.
Czy wasze puszki też mają FF/BF ?
400D to dobry wybór i nie zamierzam go krytykować. Jednak ze względu na rodzaj fotografii, którą zamierzasz uprawiać polecałbym przyjrzenie się modelowi 20D. Cena zbliżona, możliwości trochę inne (przede wszystkim szybkostrzelność).
400D to dobry wybór i nie zamierzam go krytykować. Jednak ze względu na rodzaj fotografii, którą zamierzasz uprawiać polecałbym przyjrzenie się modelowi 20D. Cena zbliżona, możliwości trochę inne (przede wszystkim szybkostrzelność).
No tak. Nie wiem tylko czy da radę jeszcze kupić nowego.
Poza tym przy EOS 400D muszę jeszcze kupić statyw i kartę, a to naprawdę już dużo kasy poleci. Szarpnąłem się na szkło i wiem że jeszcze mógłbym dołożyć do 20D , ale wiesz zawsze musi być gdzieś ta granica której nie chcę przekraczać :)
MaciekCi
18-03-2007, 11:39
Polecam Fotopstryk "www.fotopstryk.pl" jest w Łomiankach. Obsługa miła, zna sie na rzeczy przypuszczam, że pozwoli ci na wszystko, a ponieważ sklep działa na zasadach internetowych do 10 dni możesz zwrócić sprzęt bez podania przyczyny.
Pozdrowienia, swnw.
Fotopstryk.pl czy pstryk.pl ? :> Sądzę, że ten drugi (Łomianki). Wszystko ładnie, pięknie ale ... CENY ... zabójcze. Kupiłem swoją eLkę 500zł taniej w http://www.interfoto.com.pl . Teraz przymierzam się do 100-400L i w interfoto stoi o 900zł taniej. Sklep również jest w Warszawie, pojechałem tam i z ręki do ręki zamieniłem swoją Sigmę + dopłata za eLkę, mogłem przetestować, popatrzyć... Bajki. :) Szczerze polecam.
Interfoto : Canon 400/5.6 USM L - 4800 zł
Fotopstryk.pl czy pstryk.pl ? :> Sądzę, że ten drugi (Łomianki). Wszystko ładnie, pięknie ale ... CENY ... zabójcze. Kupiłem swoją eLkę 500zł taniej w http://www.interfoto.com.pl . Teraz przymierzam się do 100-400L i w interfoto stoi o 900zł taniej. Sklep również jest w Warszawie, pojechałem tam i z ręki do ręki zamieniłem swoją Sigmę + dopłata za eLkę, mogłem przetestować, popatrzyć... Bajki. :) Szczerze polecam.
Interfoto : Canon 400/5.6 USM L - 4800 zł
No tak tyle że 400/5,6 USM L właśnie leci zza wielkiej wody więc drugi mi nie potrzebny :)
Natomiast EOS 400D w Interfoto jest za 2600 a za 2749 mam z 4 Gb kartą w pstryku. Fakt że nie znam firmy tej karty. Jeśli będzie to Platinum to kartę kupię gdzie indziej.
a za 2749 mam z 4 Gb kartą
Pewnie i tak będziesz musiał kupić nową karte 4GB bo te które dołączali do 400d były lipne : http://www.canon-board.info/showthread.php?t=17040
Na alledrogo masz 20D za 2899, pono nowego i z polską gwarancją. Drogi ten 400d ;) ...
Pewnie i tak będziesz musiał kupić nową karte 4GB bo te które dołączali do 400d były lipne : http://www.canon-board.info/showthread.php?t=17040
No właśnie to są te nieszczęsne Platinum.
Na alledrogo masz 20D za 2899, pono nowego i z polską gwarancją. Drogi ten 400d ;) ...
Ale ja bym chciał potestować najpierw na obecność FF/BF :)
Ale ze mnie maruda. :)
A tak poważnie to chciałbym ominąć serwis na Żytniej i nie mieć kłopotów na starcie.