PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 & Canon 24-85/3.5-4.5

ddarc
11-03-2007, 00:43
Coś ostatnio meczy mnie zeby sprzedać Tamiego i pobawić sie czymś innym w tym sezonie. nie zeby był zły ale skoro i tak robie na F4....

Co sądzicie nad taką zamianą do 30D. Mój tamron ostry jest od f4 nie wiem jak z Canonem robiłem troszkę zdjęć tym szkłem podpiętym pod analoga, co prawda w dzień sesja ślubna i byłem super zadowolony z ostrości, w zasadzie sam automat z lampa 540 pod Canonem 5.
Nadmienię że sporo robie wesel w kościele i potrzebował bym F4 żeby wyszło na to samo .
17-40 nie mam kasy

1. dodatkowe 4mm w kościele ( i tak wąskao ale zawsze..)
2. może lepsza trafialność AF
3.niska cena zamiany

Pirx
11-03-2007, 01:29
Mój tamron ostry jest od f4 nie wiem jak z Canonem robiłem troszkę zdjęć tym szkłem podpiętym pod analoga, co prawda w dzień sesja ślubna i byłem super zadowolony z ostrości

Nie miałem nigdy tego Tamrona, ale to chyba nie jest dobry pomysł. Jeśli Tamrona przymykasz do f/4, to Canona będziesz musiał przymknąć do f/5.6 - f/8, żeby mieć zbliżoną ostrość.
Co do AF Canona, to przyznam, że jest bardzo dobry.
Proponuję Ci kupić tego Canona (600-700 zł za używany, więc sporo mniej niż za Tamrona), pobawić się dwoma i potem sprzedać ten "drugi". Osobiście, tylko raz sprzedałem jedno szkło po to, żeby kupić drugie i potem bardzo tego żałowałem. Od tego czasu najpierw biorę coś innego, oswajam się i dopiero później decyduję co puścić dalej.

Wini
11-03-2007, 01:34
Coś ostatnio meczy mnie zeby sprzedać Tamiego i pobawić sie czymś innym w tym sezonie. nie zeby był zły ale skoro i tak robie na F4....

Wyselekcjonowany Tamron np, rozdzielczością zabija (może troszkę przesadziłem) Canony 24/28-70/2.8 :roll:

Masz niedosyt, kupuj stałki

akustyk
11-03-2007, 03:09
24-85 jest kiepsciutki w szerokim koncu. nie zeby w dlugim powalal, ale zamiany Tamrona 28-75 na Canona 24-85 nie zaliczylbym do dobrych pomyslow. jedynie silnik AF jest super kulturka. ale jakosc zdjec to niebo a ziemia

ukA
11-03-2007, 09:44
zobacz na to
http://www.flickr.com/photos/nelsonminar/sets/72057594057142841/

kaawka
11-03-2007, 12:27
Co sądzicie nad taką zamianą do 30D. Mój tamron ostry jest od f4 nie wiem jak z Canonem robiłem troszkę zdjęć tym szkłem podpiętym pod analoga, co prawda w dzień sesja ślubna i byłem super zadowolony z ostrości, w zasadzie sam automat z lampa 540 pod Canonem 5.
Nadmienię że sporo robie wesel w kościele i potrzebował bym F4 żeby wyszło na to samo .
17-40 nie mam kasy

1. dodatkowe 4mm w kościele ( i tak wąskao ale zawsze..)
2. może lepsza trafialność AF
3.niska cena zamiany

Mój Tamron podobnie. Rzeczywiście Canon ma lepszy AF i trochę fajniejszy zakres. Optycznie nie zachwyca - tamron lepszy. Stałki to pomysł wart przemyślenia. Chodzi mi po glowie juz jakiś czas Canon 20-35 2.8L. Jednak dość drogi, brak USM i kłopot z częściami zamiennymi jakby co..