Zobacz pełną wersję : Zestaw szkieł do Canona 5 D
Witam wszystkich
Po pierwsze - tak przeczytałem wszystkie tematy z ostatnich 2 lat typu 70-200 f4 IS vs 70-200 f 2,8 itd, nie znalazłem tam odpowiedzi na moje atpliwości więc zakładam ten topic.
Po drugie - przesiądę się na Canona z Olympusa lecz analogowo fotografowałem Eosami już dawno temu.
A o to moje pytanie:
Mam mały problemik, zakładam, że będę zmuszony nabyć 5D - fotografuję portrety, ludzie, stillshoty - czasem landszafcika cyknę sobie - dojadą do tego śluby i reportaże (jak ktoś chce zobaczyć to zapraszam magus.go.pl (http://magus.go.pl)), co myślicie z praktycznego punktu widzenia o zestawach szkieł Canona (kupię jeszcze stałkę 85 f 1,8, ale na nią jestem zdecydowany więc nie ma się co rozdrabniać + może 50 f1,4):
1: 24-70 f2,8 L + 70-200 f2,8 L
vs
2: 24-105 f4 IS L + 70-200 f4 IS L
Generalnie chce kupić raz a porządnie i przez lata zmieniać tylko body.
W studio 85 będę raczej męczył, gdyż planowane studio nie będzie zbyt wielkie - zestaw ma służyć do pozostałych tematów.
EDIT
Wydaje mi się, że zestaw 2,8 będzie lepiej ostrzył gdyż da sensorom więcej światła - podobno już przy f2,8 5d może korzystać z dodatkowych sensorów?
ja osobiscie wzialbym 24-70 i 70-200IS, ale to dlatego ze raczej siedze w krotkich ogniskowych i w takim wypadku wolabym jako podstawowe szklo cos jasniejszego.
W!
Tylko zestaw numer 1.
Zdrowko
Witam wszystkich
Po pierwsze - tak przeczytałem wszystkie tematy z ostatnich 2 lat typu 70-200 f4 IS vs 70-200 f 2,8 itd, nie znalazłem tam odpowiedzi na moje atpliwości więc zakładam ten topic.
Dwa lata temu, to jeszcze nikt nie wiedział o 70-200/4IS, bo to szkło pojawiło się na rynku parę miesięcy temu.
Chciałbym stanąć kiedyś wobec takiego wyboru ;) .
Ale gdyby to nastąpiło, to wybrałbym 24-70/2.8 i 70-200/4IS.
Dlaczego ?
Bo większy i ważący prawie półtora kilo 70-200/2.8 jest mniej poręczny od trochę mniejszego, ale o prawie połowę lżejszego 70-200/4IS. A to dla mnie bardzo ważne, jeśli mam go mieć przy sobie, gdy wybieram się w góry lub inny ogólnie pojęty "teren".
Do sportu i "szybkich akcji" na pewno lepszy byłby 70-200/2.8, ale do scen statycznych - ten drugi. Zwłaszcza, że jak piszą na stronie Canona, IS daje CZTERY f-stopy do utrzymania z ręki - a w praktycznym wymiarze, to tak jakby miał f1 (nie patrząc oczywiście na optyczne aspekty większej dziury).
dokladnie-sportu nie robiesz wiec tele nie musisz miec jasnego.
Arche121
09-03-2007, 18:02
zdecydowanie zestaw nr.1 warto dołozyc te 2 tys i zamiast 70-200/2.8 L kupić 70-200/2.8 IS L-jak juz szaleć to na całego.
pozdrawiam i życze owocnych zakupów
no tak, to moze jeszcze dolozyc 4 tys $ i zaszalec bardziej kupujac zamiast piatki jedynke...
Ja polecam to co mam minus IS na 70-200, czyli zestaw nr 1.
Moim zdaniem światła nie da się zastąpić IS-em.
Ja w swoich obiektywach IS-a używałem tylko kilka razy i wg mnie jest raczej zbędny a na pewno nie jest wart swojej ceny.
K2_verti
09-03-2007, 22:53
zestaw nr 1.
stoję przed podobnym wyborem w szerokim kącie do 5d i męczę się już ponad 3 miesiące i ciągle mi po głowie chodzi zamiast 24-70 zestaw 35f/1.4 i 50 f1/4. z tele korzystam z 70-200 2.8 i jestem zachwycony. skoro mam już 70mm to tylko brakuje extra 35 i 50. co do landszafcików - nie wiem czy aż tak bardzo potrzebne jest 24mm? trochę zawsze można się cofnąć i cyknąć 35 ;)
Głosuję na 1
...35f/1.4....trochę zawsze można się cofnąć i cyknąć 35 ;)
Teoretyzuję: mam wrazenie, że przymykając 35/1.4 (do tzw. krajobrazu) do przysłony f8 lub więcej nie uzyskasz lepszego obrazowania niż np. obiektywem 35/2 też przymknętego do f8. Teoretyzuję na podstawie widzianych zdjęć.
24-70 zdecydowanie polecam, pomimo, że na razie używam na 350D..kupiony z myślą o 5D
co do 70-200 skłaniam się do IS , bo lżejszy - nie bez znacznie na kilkugodzinnym foceniu ślubnym
no, ale żeby nie było za łatwo zastanawiam się jeszcze nad zastąpieniem 70-200
dwoma stałkami 85/1.8 (już planujesz) i 135/2 L - pewnie, że nie pokrywa zakresu, ale biorąc pod uwagę deklarowane zastosowanie, zestaw wart zastanowienia - no przynajmniej ja nad tym dumam, tym bardzie, że kasa podobna
jak juz musisz ;) to kup 24-70/2.8 a zamiast 70-200 weź 135/2.0 i 200/2.8 napewno nie pozałujesz
Dzięki za pomoc, skłaniam się ku "2,8" zamiast IS, waga i wielkość dla mnie nie ma znaczenia - Jack troszkę mi zamieszał tymi stałkami - muszę to sobie przemyśleć, bo uwzględniając jego post to musiałbym "zestawić" teraz:
24-70 f2,8L + 85 f1,8 + 135 f2 L + 200 f 2,8 L
z
24-70 f2,8L + 85 f1,8 + 70-200 f2,8
W Olku E-1 miałem super czyszczenia automatyczne matrycy i żonglując obiektywami przez 2 lata w rożnych warunkach nigdy nie czyściłem matrycy - zestaw stałek plus pełna klatka to częste żonglowanie, na forum często pojawiają się posty "FF wciąga kurz niczym odkurzacz" - to troszkę mnie od tych stałek w nadmiarze odpycha i fakt, że reportaż łatwiej zoomem się robi, szczególnie ze stałym światłem.
oskarkowy
10-03-2007, 19:23
Dzięki za pomoc, skłaniam się ku "2,8" zamiast IS, waga i wielkość dla mnie nie ma znaczenia - Jack troszkę mi zamieszał tymi stałkami -
Namieszam Ci jeszcze bardziej:
35 (chyba dla Ciebie wersja f/2)
50/1.4
85/1.8
135/2
Nie potrzebujesz niczego więcej, możesz mi wierzyć. A jakość obrazu będzie nie do pobicia. Jak będzie Ci brakowało czegoś jeszcze szerszego, to dokupisz 24-70L. Do tego zyskasz wtedy na uniwersalności zestawu.
Jak możesz, to wydaj kasę od razu z głową. Większość świadomie planujących sprzęt przechodzi przez etap zoomów i kończy na stałkach. Może lepiej zaoszczędzić na ciągłych zamianach?
Jako "bazę" muszę mieć zooma - wymaga tego planowany profil focenia, za to zakres powyżej 70mm ewentualnie mógłbym obłożyć stałkami.
Boję się, że stałki powyżej 70 nie pozowolą na szybkie przechodzenie z jednej sytuacji do drugiej.
Myślałem, że 70-100 2,8 jest tak dobre optycznie, że zastąpi mi stałki z tego zakresu - poza b.jasną portretówką.
zamiast 70-200 weź 135/2.0 i 200/2.8 napewno nie pozałujesz
A nie praktyczniej byłoby 135/2L + TCx1,4 ?
Na pewno taniej, na pewno lżej do noszenia, nie wiem tylko jak wypadnie optycznie 135 z TC, ale chyba nie powinno rozczarowac?
Pytania mam dalsze dwa rozważając wasze propozycje:
1. czy 70-200 2,8 L jest lepsze optycznie od młodszej wersji 70-200 2,8 IS L
2. czy kupując sprzęt w stanach gwarancja będzie honorowana w Polsce/UE (Mam Olka i wiem, że kupując Olka w USA gwarancja jest worldwide i w PL nie ma problemów) ??
@Magus no i nie powinieneś zapominać o jakimś wyjeb***anym tele za 20 - 30 tyś. Dla 5tki w sam raz, będziesz miał już komplecik ....
:???:
2. czy kupując sprzęt w stanach gwarancja będzie honorowana w Polsce/UE ??
nie, kupujac w USA gwarancja jest tylko na USA
jeżeli nie focisz sportu to bym wziął 70-200 f4 IS, z małym jasnym zoomem 24-70 f2,8 L ;) .. tak z mojego punktu widzenia
pozdrawiam
FF wciąga kurz nawet jak nie zdejmujesz obiektywu ;D stałki są cool ale ja chyba jednak wolałbym nosić tylko 2 szkła zamiast 4 czy 5. Wyjdzie lżej i taniej, a sam musisz sobie odpowiedzieć jak bardzo potrzebujesz jasności czy świetnych parametrów stałek
@Magus no i nie powinieneś zapominać o jakimś wyjeb***anym tele za 20 - 30 tyś. Dla 5tki w sam raz, będziesz miał już komplecik ....
:???:
Nie thx - potrzebuję tego do pracy a nie do zabawy ;)
Szkoda, że gwarancja z USA nie obowiązuje w UE - pomogliście mi bardzo thx - reszta po mojej stronie.:idea:
snowboarder
11-03-2007, 18:56
Magus, mam 5D i tez przeszedlem przez pare faz ;-)
24-70 f2.8L - zdecydowanie dobre szklo, warto miec, lepsze niz 24-105L
135 f2L - unikatowa jakosc, wiem, ze zonglowanie obiektywami
moze byc klopotliwe, zwlaszcza w pracy, ale 135 f2L + extender 1.4x
jest lepsza inwestycja niz 70-200 zoom moim zdaniem jesli chcesz
krytycznie najlepszej jakosci. Jesli jestes reporterem, 70-200 bedzie super.
Mialem wczoraj w reku nowy 70-200 f4L IS i sadze, ze jest swietnym
rozwiazaniem...
Moj zestaw aktaulnie jest tu: http://www.wildlifeland.com/equipment.html
do tego dokupie nowy 16-35 f2.8L II, a jesli Canon w koncu pokaze 21L,
to z pewnosci go nabede...
Snowboarder - widzę, że masz 85 f1,2 - jak sprawuje się to szkiełko w porównaniu do 135 f2 ?