PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Pixma IP5300

blink_182
09-03-2007, 01:18
Kupilem drukarke IP5300 . Jeszcze mam oryginalne tusze ale jak się skonczą to zamierzam kupic tusze Skyhorse. Mam pytanie jak to jest z tym monitorowaniem poziomu tuszu. Rozumiem ze po wsadzeniu zamiennikow cos tam trzeba powciskac na drukarce i komunikaty o braku tuszu znikną. W jaki sposob mam pozniej monitorowac poziom tuszu ? Czy jak tusz sie skonczy to drukarka mnie jakos o tym poinfomuje czy bedzie drukowac nadal mimo braku tuszu.?

jacekxyz
09-03-2007, 02:53
Kupilem drukarke IP5300 . Jeszcze mam oryginalne tusze ale jak się skonczą to zamierzam kupic tusze Skyhorse. Mam pytanie jak to jest z tym monitorowaniem poziomu tuszu. Rozumiem ze po wsadzeniu zamiennikow cos tam trzeba powciskac na drukarce i komunikaty o braku tuszu znikną. W jaki sposob mam pozniej monitorowac poziom tuszu ? Czy jak tusz sie skonczy to drukarka mnie jakos o tym poinfomuje czy bedzie drukowac nadal mimo braku tuszu.?

Niestety nie ma monitorowania, musisz co jakis czas otworzyc drukarke wyjac pojemniki i zobaczyc jaki jest poziom tuszu z praktyki powiem ci ze jesli skonczy sie tusz w pojemniku to jeszce sporo go jest na gabce, jak sie przyjzysz to widac jak zchodzi z tej gabki szcegolnie widac to na zoltym, jest to moze troche upirdliwe ale cena zamiennikow zrekompensuje ci te niedogodnosci, sa w tej chwili tak tanie ze nie ma co sie za duzo przejmowac ja uzywam zamiennikow unink (juz chyba z 7 komplet) jakosc bardzo dobra zero problemow

blink_182
09-03-2007, 20:58
Czy jeżeli dopuszcze do takiej sytuacji ze tusz skonczy sie całkowicie to grozi to np. uszkodzeniem głowicy czy jedynie zmarnowaniem papieru ? Czasami drukuje po kilkadziesiat zdjęć za jednym podejściem i może sie zdarzyć taka sytuacja ze nie będę w stanie przewidziec ile tuszu zostanie zużyte. Bez sensu jest po każdym wydrukowanym zdjęciu sprawdzać ile tego tuszu zostało i czy starczy na jeszcze pare zdjęc czy już nie.

blink_182
09-03-2007, 21:03
Drukuje zdjęcia programem Easy Photo Print i mam pytanie czy w tym programie jest mozliwość kalibracji kolorów ?

Janusz Body
09-03-2007, 22:02
Nie, nie istnieje. Jedyne co mozna robic to wybierac profile przypisane do poszczegolnych rodzajow papieru Canona.

blink_182
09-03-2007, 22:08
Nie, nie istnieje. Jedyne co mozna robic to wybierac profile przypisane do poszczegolnych rodzajow papieru Canona.

A może są jakieś inne programy do drukowania w których kalibracja jest możliwa ?

Janusz Body
10-03-2007, 09:37
A może są jakieś inne programy do drukowania w których kalibracja jest możliwa ?

Kalibracja drukarki to dość skomplikowany proces wymagający specjalistycznego oprzyrządowania i oprogramowania.

Najprościej kalibrację jednak powierzyć ludziom, którzy się tym zawodowo zajmują. Nawet spore laby kalibrują i oprofilowują swoje urządzenia korzystając z usług zewnętrznych firm.

Dobrym programem do drukowania, który potrafi wykorzystywać sporządzone przez fachowca profile jest Qimage - ok. 50 USD (PS też potrafi). Programy dołączane do drukarki NIE OBSŁUGUJĄ cudzych profili - zapewne z powodów komercyjnych - kup nasze papiery i nasze tusze ;)

Więcej: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

stilleto
09-10-2007, 10:17
Nie chcąc zakładać innego wątku, pytanie z innej beczki...
Mam tę drukarkę (oraz przymierzam się do ip4500 i pytam na zapas).
Podczas druku nie ważne czego, na normalnym papierze, i w trybie photo wszystko okej. Podczas druku na papierze foto, szczególnie błyszczącym (rozmiar obojętny) drukarka sadziła przez cała kartkę - dosłownie - 4-5 linii, ok 1cm szerokości o innym zabarwieniu (jaśniejsze/ciemniejsze). Dokładnie w miejscu rolek dociskowych/pobierających papier. Czy ktoś już miał takie coś i serwisował? Podlega to gwarancji? Ew ja