Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Canon Pixma IP5300

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Canon Pixma IP5300 - poziom tuszu

Kupilem drukarke IP5300 . Jeszcze mam oryginalne tusze ale jak się skonczą to zamierzam kupic tusze Skyhorse. Mam pytanie jak to jest z tym monitorowaniem poziomu tuszu. Rozumiem ze po wsadzeniu zamiennikow cos tam trzeba powciskac na drukarce i komunikaty o braku tuszu znikną. W jaki sposob mam pozniej monitorowac poziom tuszu ? Czy jak tusz sie skonczy to drukarka mnie jakos o tym poinfomuje czy bedzie drukowac nadal mimo braku tuszu.?
    EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.

Bywalec
    Miasto
    Gostyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blink_182 Zobacz posta
    Kupilem drukarke IP5300 . Jeszcze mam oryginalne tusze ale jak się skonczą to zamierzam kupic tusze Skyhorse. Mam pytanie jak to jest z tym monitorowaniem poziomu tuszu. Rozumiem ze po wsadzeniu zamiennikow cos tam trzeba powciskac na drukarce i komunikaty o braku tuszu znikną. W jaki sposob mam pozniej monitorowac poziom tuszu ? Czy jak tusz sie skonczy to drukarka mnie jakos o tym poinfomuje czy bedzie drukowac nadal mimo braku tuszu.?
    Niestety nie ma monitorowania, musisz co jakis czas otworzyc drukarke wyjac pojemniki i zobaczyc jaki jest poziom tuszu z praktyki powiem ci ze jesli skonczy sie tusz w pojemniku to jeszce sporo go jest na gabce, jak sie przyjzysz to widac jak zchodzi z tej gabki szcegolnie widac to na zoltym, jest to moze troche upirdliwe ale cena zamiennikow zrekompensuje ci te niedogodnosci, sa w tej chwili tak tanie ze nie ma co sie za duzo przejmowac ja uzywam zamiennikow unink (juz chyba z 7 komplet) jakosc bardzo dobra zero problemow
    60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy jeżeli dopuszcze do takiej sytuacji ze tusz skonczy sie całkowicie to grozi to np. uszkodzeniem głowicy czy jedynie zmarnowaniem papieru ? Czasami drukuje po kilkadziesiat zdjęć za jednym podejściem i może sie zdarzyć taka sytuacja ze nie będę w stanie przewidziec ile tuszu zostanie zużyte. Bez sensu jest po każdym wydrukowanym zdjęciu sprawdzać ile tego tuszu zostało i czy starczy na jeszcze pare zdjęc czy już nie.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Kalibracja kolorów - Pixma IP5300

Drukuje zdjęcia programem Easy Photo Print i mam pytanie czy w tym programie jest mozliwość kalibracji kolorów ?
    Ostatnio edytowane przez blink_182 ; 09-03-2007 o 21:06

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie, nie istnieje. Jedyne co mozna robic to wybierac profile przypisane do poszczegolnych rodzajow papieru Canona.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie, nie istnieje. Jedyne co mozna robic to wybierac profile przypisane do poszczegolnych rodzajow papieru Canona.
    A może są jakieś inne programy do drukowania w których kalibracja jest możliwa ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blink_182 Zobacz posta
    A może są jakieś inne programy do drukowania w których kalibracja jest możliwa ?
    Kalibracja drukarki to dość skomplikowany proces wymagający specjalistycznego oprzyrządowania i oprogramowania.

Najprościej kalibrację jednak powierzyć ludziom, którzy się tym zawodowo zajmują. Nawet spore laby kalibrują i oprofilowują swoje urządzenia korzystając z usług zewnętrznych firm.

Dobrym programem do drukowania, który potrafi wykorzystywać sporządzone przez fachowca profile jest Qimage - ok. 50 USD (PS też potrafi). Programy dołączane do drukarki NIE OBSŁUGUJĄ cudzych profili - zapewne z powodów komercyjnych - kup nasze papiery i nasze tusze

Więcej: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie chcąc zakładać innego wątku, pytanie z innej beczki...
    Mam tę drukarkę (oraz przymierzam się do ip4500 i pytam na zapas).
    Podczas druku nie ważne czego, na normalnym papierze, i w trybie photo wszystko okej. Podczas druku na papierze foto, szczególnie błyszczącym (rozmiar obojętny) drukarka sadziła przez cała kartkę - dosłownie - 4-5 linii, ok 1cm szerokości o innym zabarwieniu (jaśniejsze/ciemniejsze). Dokładnie w miejscu rolek dociskowych/pobierających papier. Czy ktoś już miał takie coś i serwisował? Podlega to gwarancji? Ew ja
    Bez podpisu

Uprawnienia umieszczania postów