Zobacz pełną wersję : Laptop 17''
Witam,
Jaki laptop/notebook 17'' polecilibyście do "zastosowań ogólnych" i obróbki (amatorskiej) fotografii. Cena - do 4tys (max 4,5tys.) PLN.
Czy "szklany monitor" lepiej oddaje kolory? :confused:
Janusz Body
07-03-2007, 18:02
laptop do obróbki zdjęć nadaje się mniej niż średnio - raczej wogóle się nie nadaje. nie wiem nawet czy cokolwiek jest z 17" za te pieniądze.
Co rozumiesz przez "szklany monitor"?? - cokolwiek by to nie było i tak właściwie bezwzględnie wymaga kalibracji bo laptopy mają zwykle (zawsze) mocno podbite niebieskie. Nawet te drogie jak Apple 17" za 10k też tak mają . Wydają się przez to ostrzejsze i lepiej sie sprzedają :)
laptop do obróbki zdjęć nadaje się mniej niż średnio - raczej wogóle się nie nadaje. nie wiem nawet czy cokolwiek jest z 17" za te pieniądze.
Co rozumiesz przez "szklany monitor"??
Po prostu muszę mieć komputer mobilny do pracy w terenie.
Za te pieniądze widziałem już 17" DELL'e. 17" - to mam nadzieję wchodzący standard w tego typu urządzonkach. 8)
"Szklany monitor" to dla mnie np. Fujitsu Siemens z matrycą CRISTAL VIEW.
Janusz Body
08-03-2007, 09:38
Po prostu muszę mieć komputer mobilny do pracy w terenie.
Za te pieniądze widziałem już 17" DELL'e. 17" - to mam nadzieję wchodzący standard w tego typu urządzonkach. 8)
"Szklany monitor" to dla mnie np. Fujitsu Siemens z matrycą CRISTAL VIEW.
Jeśli to ma być naprawdę mobilny komputer to 17" za duży :) Jeśli "przenośny desktop" to raczej rozglądał bym się za czymś co ma dobrą kartę graficzną do podpięcia monitora i wystarczająco wydolne do np. Lightrooma (tu niestety Core2Duo i dużo pamięci).
Żaden ze znanych mi ekranów w notebookach nie zapewnia jakości porównywalnej z semi-pro monitorem (LCD i CRT bez różnicy). Wszystkie wymagają kalibracji - tu nacisk na ta kalibrację jest ogromny. Dużo zależy od sposobu używania "do czego i jak" a to wiesz tylko TY.
Sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie co lepiej - szybszy komputer czy większy ekran. Kompromis cenowo-jakościowo-ekranowo-wydolnościowy ;) musisz sam określić. Nie można mieć "konia, psa i tartaku..." :)
Miałem podobny problem - wymieniałem laptopa ostatnio. Dla mnie to typowy "przenośny desktop" a nie notebook był tym czego chciałem.
Naprawdę najlepiej poszperać w necie - jest tego sporo. Niektóre testy nawet pokazują zrzut ekranu z kalibratora Gretaga. Taki zrzut ekranu pokazujący gamut był dla mnie argumentem, żeby sie nie pakować w Apple (ten nowy na Intelu) choć G5 był przyzwoity.
Nie można mieć "konia, psa i tartaku..." :)
I w tym wlaśnie jest SĘK. :twisted:
A mnie się marzy taki "maly, bialy DUPELEK". :mrgreen: (Dell'ek)
Pozdrawiam.
Mobilna siedemnastka do pracy w terenie to nieporozumienie. Chyba że bedzie wożona autkiem i rozkładana na biurku, a nie noszona w torbie albo plecaku i uzywana na stadionie, gdzieś pod krzakiem czy w przygodnej knajpie. Od tego są 10 - 12". Dużo droższe niestety.
Mobilna siedemnastka do pracy w terenie to nieporozumienie. Chyba że bedzie wożona autkiem i rozkładana na biurku, a nie noszona w torbie albo plecaku.
Właśnie tego potrzebuję: mobilnej 17" do pracy w terenie, wożonej samochodem i rozkładanej w samochodzie lub u klienta na biurku. A torbę Samsonite do tej 17" już mam na oku. 8-)
DoMiNiQuE
08-03-2007, 10:35
Za ta cene kupisz wypasionego Powerbooka G4 17" (uzywanego)
Vresviik
08-03-2007, 11:00
W galerii uzytkownikow jest kilka moich zdjęć,wszystkie obrabiane na 17 laptopie.Panowie bez przesady,mozna spokojnie obrabiac na laptopie.No ale ja amator nędzny nie ekspert i mnie to wystarcza.
Janusz Body
08-03-2007, 13:19
....Panowie bez przesady,mozna spokojnie obrabiac na laptopie.....
Ktoś napisał, że nie można? Bo ja jakoś niekumaty :mrgreen: :)
...A mnie się marzy taki "maly, bialy DUPELEK"
No to spełnij swoje marzenia i go kup, bedziesz miał prezent na Dzień Kobiet :) :) :)
Czy "szklany monitor" lepiej oddaje kolory? :confused:
To nie jest szklany monitor. "Szklana" jest tylko powłoka, bright view, crystal view, gloss, czy jak zwał. Kolory oddaje lepiej, szczególnie czerń. Ale za to masz ekran od którego wszystko się odbija jak w lustrze. Mimo tego ja jestem zwolennikiem takich ekranów.
HP Pavilion dv8000t polecam, lub nowszy dv9000t ~1000$ ze standardowa konfiguracja.
Matryca xBright z rozdzielczoscia 1680x1050, odbija tylko w dzien, ale mnie to nie przeszkadza.
http://www.shopping.hp.com/webapp/shopping/computer_can_series.do?storeName=computer_store&category=notebooks&a1=From+price&v1=Over+%241000&a2=Display&v2=17.0%26quot%3B&series_name=dv9000t_series&a1=From+price&v1=Over+%241000&a2=Display&v2=17.0%26quot%3B
Mi to odbijanie dość mocno przeszkadza, szczególnie w słoneczny dzień.
Mam 15" i jakoś tam sobie daję radę, czasami tylko słychać, że procek chciałby już odpocząć, a tu jeszcze tyle fotek do obróbki ;)
Ogólnie wolałbym 'zwykłego' kompa, ale laptop w moim przypadku był najrozsądniejszą alternatywą:-(
Vresviik
08-03-2007, 14:41
laptop do obróbki zdjęć nadaje się mniej niż średnio - raczej wogóle się nie nadaje.
Ja twierdzę że się nadaje,Tak po prostu.Może za wiele napisałem ale czytajac odpowiedzi na posty początkujacych mam nieodparte wrazenie że po 1:zazwyczaj mają za dobry sprzęt jak na początkujących (powinni fotografowac najprostszą zabawką za 50 zl a nie wywalac tysiące na sprzęt:))
a jak już opanują zabawkę to muszą pokazać swoje zdjęcia czy aby napewno już umieją:)
2. Jesli nie daj Boże mają jakiś problem ze sprzętem to oczywiscie ich wina bo nie umieją a sprzęt jest w porzadku:)
3.Jesli padnie pytanie jaki kupić obiektyw to wynika z wypowiedzi że w sumie to żaden bo wszystkie są do d... nawet slynna "L"ki :)
4. Uważam że Twoje odpowiedzi są wielce pouczające i masz naprawdę wielką wiedzą i ciągle z niej korzystam,no tylko w tym jednym wypadku się niezgadzam:)
Pozdrawiam
Janusz
Janusz Body
08-03-2007, 14:59
Ja twierdzę że się nadaje,.... tym jednym wypadku się niezgadzam:)
....
Ja tam widzę sporą różnicę pomiędzy nadaje się i można.
Panowie bez przesady, można spokojnie obrabiać na laptopie
Z tym się zgadzam (że można) ale podtrzymuje, że nadaje się mniej niż średnio. To zupełnie nie oznacza, że sam tego nie robię :) Jak zwykle "do what I say, not what I do" ;) Korzystam z laptopa do obróbki i widzę kolosalną różnicę w odwzorowaniu kolorów pomiędzy tym co mam na ekranie notebooka a tym co widzę na zupełnie przeciętnym domowym CRT. Jakiekolwiek porównanie do displayu z gatunku semi-pro po prostu nie wytrzymuje krytyki.
Chodzi mi tylko i wyłącznie o precyzję sformułowań. Nic więcej. :) :) :)
Pozdrawiam
EDIT: Wydając 4.5k PLN to naprawdę warto się zastanowić "do czego" ma być ten notebook bo nie wykluczone, ze można mieć przyzwoity komputer z niezłym dużym monitorem w domu i notebooka w teren za te same pieniądze :)
Wydając 4.5k PLN to naprawdę warto się zastanowić "do czego" ma być ten notebook bo nie wykluczone, ze można mieć przyzwoity komputer z niezłym dużym monitorem w domu i notebooka w teren za te same pieniądze :)
Nic dodać, nic podzielić. Btw. o laptopach 17" mówi się (nie bez kpiny) "przenośne komputery stacjonarne". Gwoli wyjaśnienia: na codzień korzystam i ze stacjonarnego i z typowego latopa 15", na tym drugim obrabiam większość zdjęć (tak się akurat składa), a i - mam wrażenie z powodzeniem - prezentuję obrazki ewentualnym klientom.
No to spełnij swoje marzenia i go kup, bedziesz miał prezent na Dzień Kobiet :) :) :)
Tylko ja jestem TEN jutomi a nie TA jutomi. :mrgreen: Ale cóż to szkodzi, prezent można sobie zrobić... Tylko te laptopy tak ładnie tanieją, że może warto troszkę poczekać? :roll:
kuba1961
08-03-2007, 15:40
Trzeba rozróżnić laptopy przewoźnie i przenośne. Rozkladanie takiej 17 w samochodzie to niezla zabawa. Mialem wolna 12 przesiadlem sie na szybszą 15. To tragedia. Do zdjec za mala, do noszenia za duza. Wymyslilem kupno malej 12 z dodatkowym monitorem w domu 17-19 calowym ( jakość zależna od funduszy). Najlepiej wiekszej panoramy zeby narzedzia programów graficznych poupychac na bokach. Niestety za 4.5k nie znalazlem. Zbieram dalej. Tak kolo 6k bedzie chyba OK. Chwilowo do 15 podlaczylem flata z kinolem 20 ( koszt to 150 zl) i wreszcie cos widac na ekranie.
Ja się z jednym zdecydowanie zgodzę: 17" to nie laptop :) W mojej klasyfikacji laptop "przewoźny" to 15", a "przenośny" od 14" w dół ;-)
Natomiast co do "nie nadaje się"... zasadniczo do np. focenia ptaków podobno "nie nadaje się" nic poniżej 1D2+500/4 :-D A jednak 20D+100-400 można to też robić z bardzo dobrym skutkiem ;-) Ale fakt, że mój Dell D420 ekran ma po prostu fatalny :(
A ja czasami obrabiam zdjęcia na laptopie fujitsu siemens 15" ze "szklanym" ekranem i efekt jest zadowalający. Osobiście porównując z pracą na domowym desktopie z 21" CRT efekt jest podobny, jak nie identyczny.
Co innego komfort pracy, tu nie ma porównania.
Ale fakt, że mój Dell D420 ekran ma po prostu fatalny :(
:-( A ja właśnie w taki celuję (celowałem?) To typowe, czy tylko Twój egz. ma taką właściwość? Wiesz coś nt? A może słyszałeś coś o 12" Twinhead?
:-( A ja właśnie w taki celuję (celowałem?) To typowe, czy tylko Twój egz. ma taką właściwość?
No podejrzewam, że raczej matryca jest we wszystkich podobna :) Znaczy "fatalny"... do codziennych zastosowań jest jak najbardziej OK, ale jeśli chodzi o obróbkę zdjęć (kolory), to sądząc tylko na podstawie mojego Della musiałbym się zgodzić z Januszem ;-) Co nie znaczy że zgadzam się w ogólności - Macbookowe 13" zrobiło na mnie świetne wrażenie. Tylko system do kitu :-P
Janusz Body
09-03-2007, 13:52
Coby nie było, że nie mówiłem ;)
Poniżej na obrazku gamuty laptopów na tle przestrzeni sRGB i przyzwoitego desktopowego LCD Samsunga SyncMaster 214.
- zwykły to stary 4 letni Gericom z matrycą 1400x1050 z "nieodblaskowym" ekranem
- TrueBright to "szklany ekran" Toshiby z displ 1600 x 1050
- 214T Samsung (1600x1200)
wszystko dla L=50
pozdrawiam
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.potoczek.mserwis.pl/CanonForumPic/LaptopyGamut.jpg)
Jak interpretować tego typu wykresy?
Im bardziej pole zbliżone do kwadratu, tym lepiej?
Im bardziej pole jest w centrum wykresu, tym lepiej?
Im większe pole, tym lepiej?
Jakie powinno być pole "idealne"?
:confused:
Janusz Body
09-03-2007, 20:58
Jak interpretować tego typu wykresy?
Im bardziej pole zbliżone do kwadratu, tym lepiej?
Im bardziej pole jest w centrum wykresu, tym lepiej?
Im większe pole, tym lepiej?
Jakie powinno być pole "idealne"?
:confused:
Gamut właściwie trzeba by było przedstawić jako bryłę. Kłopot w tym, że to w necie byłoby nieco trudne. Na rysunku masz zaznaczone pola wynikające z przecięcia bryły gamutu dla L =50
Jeśli całe pole (od -100 do + 100 dla osi a i b z przestrzeni Lab) jest pełnym zakresem barw widzialnych to każda z tych "ramek" pokazuje co jest możliwe do uzyskania na danym urządzeniu. sRGB to nie jest jakiś strasznie wielki gamut. Widać dość wyraźnie, że laptopy nie są w stanie odtworzyć wielu barw z przestrzeni sRGB. Różnice pomiędzy "szklanym" i "matowym" są minimalne.
Więcej: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520
Ja tak jak wcześniej - Apple. Tylko apple ciężko znaleźć coś za 4,5 k zł. Może używany? A po co aż 17? 15 spokojnie wystarcza do wszystkich zastosowań. 17, to taki mały lotniskowiec;) Dell? U nich te monitory wyglądają świetnie, ale nie wiem jak to się ma do wykresów;) Kiedy pierwszy raz zobaczył Della z błyszczącą matrycą, to mnie trochę przytkało.
Poniżej na obrazku gamuty laptopów na tle przestrzeni sRGB i przyzwoitego desktopowego LCD Samsunga SyncMaster 214.
Zieeeew.... to co, chyba powinienem (żeby być konsekwentnym) wkleić wykresy MTF rzeczonej 500-tki i 100-400, no nie? :-) Janusz, nikt tu nie twierdzi, że "stacjonarne" LCD nie są lepsze. Natomiast dobry wyświetlacz w laptopie do obróbki się nadaje. Co nie jest równoznaczne z da się, bo dać to się da i na moim Dellu ;-)
Janusz Body
09-03-2007, 21:24
Zieeeew.... to co, chyba powinienem (żeby być konsekwentnym) wkleić wykresy MTF rzeczonej 500-tki i 100-400, no nie? :-) Janusz, nikt tu nie twierdzi, że "stacjonarne" LCD nie są lepsze. Natomiast dobry wyświetlacz w laptopie do obróbki się nadaje. Co nie jest równoznaczne z da się, bo dać to się da i na moim Dellu ;-)
Napisalem - "...nadaje się mniej niż średnio..." :) a nie że nie można - przecież sam to robię - tj. obrabiam na laptopie (też to napisałem). Więc czego zieeeew ??? :) Zacząć by trzeba od odpowiedzi na pytanie DO CZEGO ta obróbka...
Zacząć by trzeba od odpowiedzi na pytanie DO CZEGO ta obróbka...
A to fakt! I tego jak do tej pory w tym wątku nie napisał nikt ;-)
No właśnie. 2 tygodnie temu przeinstalowałem sie na laptopa Acer 5612 Centrino Dou. Karta graficzna Geforce 7300, matryca CristalBrite 15'4 w panoramie.
Moje pytanie jest nastepujące: Jak, gdzie i za ile można to skalibrować, żeby było jak najmniej źle. Czyli co tu zrobić, żeby kolory były w miarę podobne do rzeczywistych?
Wiem, że na mojej matrycy niektóre rzeczy wygladają pięknie, jednakoż po wypuszczeniu foty w świat zaczyna się robić dziwnie.
A oto do czego mi to służy (kolejność przypadkowa):
- okładki
- packshoty
- kompozycje
- plenery z kolegami z CB
- zdjęcia reporterskie
I ważna informacja. Przeniosłem sie na laptopa, ponieważ nie mam już miejsca na monitor, pudło od kompa i pięć milionów wtyczek oraz kabli. A na dodatek potrzebuję byc mobilny.
PS: a za 4500 zł brutto można spokojnie kupić nówkę Power Maca. Nawet w MM.
Janusz Body
09-03-2007, 22:31
....
Moje pytanie jest nastepujące: Jak, gdzie i za ile można to skalibrować, żeby było jak najmniej źle. Czyli co tu zrobić, żeby kolory były w miarę podobne do rzeczywistych?
....
Jac zdaje sie robi w wawie
http://www.canon-board.info/member.php?u=857
Tomasz1972
09-03-2007, 22:34
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11670
edit: Janusz był szybszy :):):)
Jac zdaje sie robi w wawie
http://www.canon-board.info/member.php?u=857
Racja :)
Dzięki za przypomnienie.
:) Zaraz go przyatakuję :)
Tomasz :) Tobie tez dzięki za przypomnienie :) Czasem myślenie boli :)
Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś konkretny model? Miałam upatrzoną Toshibę ale zanim się namyśliłam, przestali ją produkować.
Zależy mi na 17", najchętniej Toshiba, jak najszybszy, mogę wydać max 6 tys.
Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś konkretny model? Miałam upatrzoną Toshibę ale zanim się namyśliłam, przestali ją produkować.
A niecale 200zl nie znalazlabys wiecej? (+ew przesylka)
http://www.allegro.pl/item205178757_p200_10c_gf_7600_t7200_250gb_2gb_w_w a_sklep_raty.html
Roznica miedzy tym a troszke tanszymi modelami 17" Toshiby to glownie 1GB RAM wiecej i sporo wiekszy dysk (250GB np zamiast 160GB). Wg mnie warto. Moge obmacac w tym sklepie w razie potrzeby.
Moim zdaniem nie ma sensownych ekranów w notebookach Toshiby. Ma to swoją przyczynę finansową oczywiście w najtańszej serii. W lepszych (Satellite Pro) nie montują dużych ekranów. Generalnie Toshiby z serii poniżej Satellite Pro to bardzo upierdliwy sprzęt i awaryjny. Generalnie gorzej niż Acery.
Sugeruję rozważyć Dell Inspiron 9400/E1705. Tylko uwaga, montowane są w nich 3 rodzaje wyświetlaczy dwóch różnych producentów. Najlepszy jest WUXGA LG-Philips, choć słabo podświetlony. Uwaga na ostatnie serie z wyświetlaczami Sharp'a. Łatwo go rozpoznać bo zielenieje przy wyłączaniu. dE powyżej 20 i bardzo małe kąty w pionie. Oprofilowanie tego, daje pół ekranu w różu a pół w niebieskim. Nieciekawie to wygląda.
PS. Kwestie jakości ekranów w notebookach należy traktować ulgowo, bo wszystkie są bardzo kiepskie.
Moim zdaniem nie ma sensownych ekranów w notebookach Toshiby.
Moim zdaniem nie ma sensownych ekranow do obrobki zdjec w notebookach.
Ale... gdzie masz informacje ze Reno potrzebuje notebooka 17" do obrobki zdjec?
Ja takowej informacji nie znalazlem, choc moze byc w domysle oczywiscie :roll: .
Generalnie Toshiby z serii poniżej Satellite Pro to bardzo upierdliwy sprzęt i awaryjny. Generalnie gorzej niż Acery.
A ja czytalem opinie dosc odwrotne. Generalnie nie ma co generalizowac bo wychodzi ze 17-40 4L tez jest do d* ;) . Ale oczywiscie nie omieszkam dac znac jak moja satelita-nie-pro padnie (na razie 4 miesiace i zero problemow, ale uzytek glownie domowy i w dobrych rekach wiec zadny tam egzemplarz referencyjny).
Sugeruję rozważyć Dell Inspiron 9400/E1705.
Sugeruje podac zrodlo, z odpowiednim modelem wyswietlacza i cena wg wymagan poszukujacej.
Vitez, a mógłbyś rzucić okiem na to (http://www.allegro.pl/item203031183_promo_17cali_2ghz_2gb_160gb_xp_gf760 0_sklep_p100.html) ?
Cena bardzo atrakcyjna.
Laptop rzeczywiście potrzebny jest mi do obróbki zdjęć. Na moim obecnym kompie nawet Capture One się wiesza :(. A musi być to laptop bo wyjeżdżam niedługo na miesiąc.
Ale... gdzie masz informacje ze Reno potrzebuje notebooka 17" do obrobki zdjec?
No i się wyjaśniło. Jednak dobrze czułem.
A ja czytalem opinie dosc odwrotne.
Ja nie czytałem, tylko obserwuję fakty. Niestety są nieciekawe i nie nastrajające optymistycznie do Satellit'e-nie-Pro. Najbardziej uciążliwe to kłopoty z USB i problemy mechaniczne w dużych wersjach.
Dell Inspiron nie jest oferowany w Polsce oficjalnie, więc konfigurację sugeruję dobrać sobie na amerykańskiej stronie dell.com, a nastepnie znaleźć importera. Jest ich sporo nawet na Allegro. To niedroga, sensowna metoda na nabycie dobrego komputera z dużym ekranem. Ceny zaczynają się od 5 tys zł, ale oczywiście szybko rosną w miarę wzbogacania konfiguracji.
Tom, nie poradzę sobie z dobraniem konfiguracji.
Tom, nie poradzę sobie z dobraniem konfiguracji.
Jeśli chcesz faktycznie dobrej klasy sprzęt, proponuję zrobić tak: Wybierz jakikolwiek model Dell E1705 lub 9400 pasujący do Twojego budżetu z oferty www.4Point.pl. Rozejrzyj się. To solidni ludzie, mam z nimi dobry kontakt. Podaj mi później wybrany, ja sprawdzę wyświetlacz i może utarguję Ci dodatkowe parę procent. Kupuję za ich pośrednictwem sporo laptopów z US i chętnie pomogę Ci nabyć.
Pamiętaj, że decydując sie na droższy laptop z "wyższej półki", aby zmieścić się w budżecie, często trzeba robić to kosztem wyposażenia, czyli wielkością dysku, prędkością procesora etc. Przykładowo tania Toshiba, Acer czy FS bedzie wyposazony np w 2GHz procesor, 120GB dysk i furę bajerów, a Inspiron za te same pieniądze może być w wersji 1,8GHz, dyskiem 80GB i ze "słabą" grafiką. Coś za coś. Zaręczam jednak, że nawet, jeśli trzeba robić taki kompromis, opłaci sie w dwójnasób podczas późniejszej eksploatacji a komputer wcale nie będzie wolniejszy a często szybszy z mniejszym procesorem. Ponadto laptop to fatalna inwestycja. Jednorazówka z potworną utratą wartości. Używane, lepszej klasy komputery, mają znacznie większą wartosć niż tajwańskie i co ważniejsze dożywają wieku, kiedy można cokolwiek z nich odzyskać przy zmianie na nastepny.
Jeśli chcesz faktycznie dobrej klasy sprzęt, proponuję zrobić tak: Wybierz jakikolwiek model Dell E1705 lub 9400 pasujący do Twojego budżetu z oferty www.4Point.pl.
Niewielki wybor... trzy modele w tej samej cenie + zmiany konfiguracji.
Tom01 rady dajesz dobre ale... zauwaz ze niedostosowane do potrzeb osoby pytajacej.
Nie o to chodzi by wykazac sie maksymalnie konkretna znajmoscia tematu i podac maksymalnie szeroki i dokladny zestaw rad, a by dobrze doradzic w konkretnym przypadku konkretnej osobie wg konkretnych potrzeb i mozliwosci.
Jest wyrazna prosba "jaki model do takich a takich zastosowan w takiej a takiej cenie" i na ta prosbe ty mowisz "dobierz sobie sama" . Dobra rada jedynie o tyle bo wskazuje kierunek wyboru (firma, rodzaj wyswietlacza, dostawce) ale zla o tyle ze skoro Reni pisze wyraznie ze nie poradzi sobie z wyborem i konfiguracja to nie nalezy jej radzic "wybierz sobie" ... a to wlasnie zrobiles mimo jej zastrzezen.
Tak wiec konkretniej:
http://www.4point.pl/start.php?NR=4&POD=121&ONE_T=312
= 4649,95 zł
+ Dopłata do konfiguracji pamięci RAM 2048MB (2x1024MB) - 219,95zł
+ Dopłata do akumulatora 9-cio ogniwowego Li-ion 7200mAh 80Wh (czas działania do 5,1 godziny) - 179,95-zł (jesli w gre wchodzi praca/obrobka/pokazywanie zdjec w podrozy/w terenie)
= lekko ponad 5 tys
Gwarancji nie ma co wydluzac, po 2 latach kupisz nowy, 4 razy szybszy za nizsza cene ;)
Szkoda ze ten watek nie wylazl wczesniej... kolo lutego szukalem dobrego zrodla Delli i nie znalazlem :(