Zobacz pełną wersję : ""Gdzie" zamontować dandeliona?
niestety osobno musiałem kupiłem chip z powodzeniem ostrości a osobno przejściówkę (jest precyzyjniej wykonana od od takiej która miała już zamontowanego dandeliona)
Wybrałem precyzyjnie wykonaną redukcje ) obiektywu nie ma luzu) ale teraz mam problem problem z trwałym i precyzyjnym zmontowaniu jednego z drugim.
Nie chce tego sam "kleić", jest tam z resztą za mało miejsca by takie połaczenie było trwałe.Szukam więc zakładu gdzie ktoś w Warszawie podejmie sie to połączyć. ...na jakieś sróbki. Gdyby ktoś znał takie miejsce prosze o odres, telefon.
Dzięki
dobre efekty daje porządna taśma dwustronnna
pa
tasma dwustronna jest dobra do mocowania dywanów na sliskiej podłodze lub odbitek w albumie. To jest bardziej serio sprawa
Powierzchnia styku redukcji i chipa ma ok 1mm. Mam musi byc dorobiony element mocujacy. Pytałem o Warszawę ale mogę to gzies wysłać w Polskę do zrobienia
Peri Noid
02-03-2007, 16:36
tasma dwustronna jest dobra do mocowania dywanów na sliskiej podłodze lub odbitek w albumie. To jest bardziej serio sprawa
Mój dandelion jest zamocowany na grubej taśmie dwustronnej (takiej mięsistej) i działa bez problemu od kilku miesięcy.
Powierzchnia styku redukcji i chipa ma ok 1mm. Mam musi byc dorobiony element mocujacy. Pytałem o Warszawę ale mogę to gzies wysłać w Polskę do zrobienia
Rzecz w tym, że to zależy od przejściówki, jaką dysponujesz. Ja mam np. taką tego typu (http://www.allegro.pl/item169297258_adapter_eos_m42mm_bcm_.html) i w jej przypadku dandelion spokojnie cały się mieści na kołnierzu, a gruba taśma dwustronna idealnie wypełnia widoczny na fotce rowek. Mam również przejściówkę zupełnie bez tego kołnierza (i bez blokady bolca przysłony) - w tym przypadku dandeliona bym nie mocował. Nie wiem, jaki adapter posiadasz.
mój nie ma kołnierza.. (C/Y bagnet)
aaaa cchachacha
c/y to niezły kanał ... ja zamontowałem : wymaga obróbki adaptera (wycięcie fazki pilnikiem) oraz obróbki samego chipa podskrobania bo się bolec przesłony nie mieści .... życze powodzenia. ale to trudna operacja i nikt nie podejmie się bo grozi calkiem poważnie uszkodzeniem chipa !
tam jest sporo miejsca, raczej nic nie bedzie sie o siebie ocierało
rzecz w tym ze ja nie chce sie tym bawic bo nie mam narzędzi ani czasu a co najważniejsze nie znam sie na tym
jak nic nie znajde to kupie którys z tych
albo chinski z potwierdzeniem (srebrny)
http://cgi.ebay.pl/AF-Confirm-Adapter-for-Contax-Yashica-C-Y-lens-on-EOS_W0QQitemZ250089985218QQihZ015QQcategoryZ3340QQ rdZ1QQcmdZViewItem
albo z USA (czarny)
http://www.cameraquest.com/frames/4saleReos.htm
ten z USA jest bardzo chwalony w necie ale nie wersji z Chipem...
ech kolego trzeba wypiłować zarówno adapter jak i chip ... masz robiłeś ???hmmm
bo ja mam i robiłem i trzeba !
adapter jest za wysoki o 1mm w mniejscu przytwierdzenia chipa a sam chip za szeroki i nie można zamontować obiektywu ... będziesz miał w ręku to zobaczysz , zresztą jeśli wiesz jak to po co się pytasz ....
end of story
...luzik..luzik
do kupienia był "szeroki" i "wąski" chip mam ten smuklejszy
po zamontowaniu redukcji i (przyłożeniu chipa) wodzik od przysłony ma jeszcze sporo miejsca. głębokość zmierzę suwmiarka i pewnie masz racje bo nikt nie myślał ze tam ma być coś domontowane. (choć są tam dwa małe gwinty ze śrubka)
jeżeli jesteś z Wawy to zapraszam na kawę chętnie zobaczę twoją przejscowke
on chce zobaczyć moją przejścówkę ;) uuuu :lol:
a tak serio to nawet z węższym chipem i tak raczej obróbka adaptera pozostanie choć tu jż sprawa łatwiejsza
zara zrobie foto ...
i prosze może to nie wygląda super schludnie ale jest ok i działa !
dzieki za fotkę
pomierzę głebokosc swojej redukcji i zobaczymy...
bolesne ze sporo potrzebnych rzeczy jest za wielka woda
zamówie tu
http://haodascreen.com/cyeos.aspx
cały komplet ale z 6 tygodni poczekam az kto mi to przywiezie
Witam.
Miałbym prośbę , czy ktoś mógłby wstawić fotkę odwrotnej strony Dandeliona , tj. tej z chipem ... o ile tam takowy jest :-)
Pozdrawiam
Jarek Grolik
Peri Noid
19-04-2007, 10:45
W nowych czarnych jest to zalane plastikiem i nic nie widać. Nie wiem jak w starszych czy zielonych, ale podejrzewam, że tak samo.
Na 99% jakiś 8-nóżkowy mikrokontroler.
W takim razie nie pozostaje nic innego jak dobrać się do transmisji :mrgreen:
Skoro SIGMA i inni rozpracowali ten protokół to nie powinno być źle .. zwłaszcza, że nie potrzeba "gadać" do obiektywu , tylko emulować jego obecność w trybie manualnym :-)
Ceny tych dandelionów są trochę chore... tak 100 PLN to i tak już by było dużo.
Pozdrawiam
Jarek Grolik
Na 99% jakiś 8-nóżkowy mikrokontroler.
ATTiny13 ;)
Komunikacja po I2C z tego co mi wiadomo.
Tak :-) ja szykuje ATtiny13 .. ale komunikacja nie jest I2C tylko SPI :-)
Właśnie biorę się za analizator logiczny aby odczytać co tam chodzi :-)
Pozdrawiam
Jarek Grolik
No może i SPI, SDA i SCL jest :) Kiedyś gdzieś w sieci widziałem listing w C czy Bascomie.
Listing .... Hmmm ?
Nie pamiętasz pod jakim hasłem to znalazłeś ?