Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : witam potrzebuje porady co kupic

kraszi
26-02-2007, 01:11
witam jestem tu po raz pierwszy i potrzebuje waszej rady jaki aparat zakupic do kwoty 2200 zł ,chodzi oczywiscie o lustrzanke cyfrową najlepiej jak by zapisywała w jpeg i raw i miał uchylny monitor i jesli jest taka mozliwosc nagrywał film choc nie jest to bardzo potrzebne .jesli chodzi o moją znajomosc fotografii jak narazie jest na etapie nauki .wiec stwierzdiłem poradze sie was .co byscie polecali ??

snow
26-02-2007, 01:13
jaki aparat zakupic do kwoty 2200 zł

Jak nowy to Canona nie kupisz w tej cenie.

miał uchylny monitor i jesli jest taka mozliwosc nagrywał film

Ani tego ani tego nie ma w lustrzankach.

mattnick
26-02-2007, 01:15
no chyba, że chodzi mu o film poklatkowy :)

snow
26-02-2007, 01:18
no chyba, że chodzi mu o film poklatkowy :)

Tobie to chyba płaca za pisanie głupich postów ;)

mattnick
26-02-2007, 01:19
Mi czy temu co rozpoczął wątek ??

piast9
26-02-2007, 01:32
witam jestem tu po raz pierwszy i potrzebuje waszej rady jaki aparat zakupic do kwoty 2200 zł, chodzi oczywiscie o lustrzanke cyfrową
Canon nie ma takiej. BTW, według mnie lustrzankę warto kupować gdy ma się na to conajmniej 3x więcej pieniędzy niż samo body. W przeciwnym wypadku serdecznie ją odradzam kierując w stronę SONY R1 czy nawet małomatrycowego kompakta.

najlepiej jak by zapisywała w jpeg i raw i miał uchylny monitor i jesli jest taka mozliwosc nagrywał film choc nie jest to bardzo potrzebne
Po co uchylny monitor skoro nie ma na nim podglądu na żywo?

mattnick
26-02-2007, 01:48
jest podgląd w 1d m III ...

gwozdzt
26-02-2007, 08:59
witam jestem tu po raz pierwszy i potrzebuje waszej rady jaki aparat zakupic do kwoty 2200 zł ,
Nowy czy uzywany?
Sam korpus czy w tej cenie chcesz mieć też podstawowy obiektyw?

chodzi oczywiscie o lustrzanke cyfrową najlepiej jak by zapisywała w jpeg i raw
Każda współczesna lustrzanka ma takie mozliwiości

i miał uchylny monitor
znam tylko jeden model; Olympus E-330

i jesli jest taka mozliwosc nagrywał film choc nie jest to bardzo potrzebne
Nie znam lustrzanki nagrywajacej filmy.
Ale masz rację - to nie jest potrzebne i tego się trzymaj.

jesli chodzi o moją znajomosc fotografii jak narazie jest na etapie nauki .
Na jakim sprzecie się uczysz?

co byscie polecali ??
robić zdjęcia,
poczytać o fotografii,
warto zaciagnąć tego PDF'a
http://www.speedyshare.com/476834328.html

stdanielo
26-02-2007, 09:48
W Fotojokerze za 2199 można kupić 350D z kitem polecam, jednak filmu tym nie nakręcisz, ale trzeba się zastanowić najpierw nad swoimi potrzebami. Tobie raczej proponowałbym jakiś bardziej zaawansowany kompakt.

amroz
26-02-2007, 12:04
350D jak najbardziej do polecenia. Ale jeśli wiesz że w najbliższej przyszłości nie rozbudujesz aparatu o dodatkowy obiektyw to lepiej za taka kwote wziąść jakiś "wypasiony" kompakt. Taka między innymi zaleta lustrzanki że mozna ja rozbudowywac jak tylko sie chce i ile sie kasy ma. A idzie pięniędzy, oj idzie. Jesli zaczynasz z fotografią to pobaw się najpierw dobrym kompaktem i przekonaj sie jakiego naprawdę sprzętu potrzebujesz. Nie musisz miec wcale lustrzanki żeby dobre zdjecia robić. I jeszcze film nakręcisz.

MacGyver
26-02-2007, 12:29
W Fotojokerze za 2199 można kupić 350D z kitem ...
Jeśli ma być Canon to właściwie tyle na temat. 2200 zł na 400D nie starczy a używanych lustrzanek cyfrowych, od nieznanych osób kupować nie należy.

piast9
26-02-2007, 12:31
Za 2200PLN? Biorę trzy!

JaBlam
26-02-2007, 12:41
KUp Olympusa 330 lub 500 to tam bedziesz mial podglad na zywo ale filmu nadal nie nakrecisz. z drugiej strony chcesz dobry sprzet ktory i nagrywa i to i tamto. Takie rzeczy tylko w erze, Jakby bylo tak dobrze to ludzie by nie kupowali kamer za 2-3 tysiace skoro wszystko mieliby w aparacie. Pamietaj ze to co ma wszystko upchane do jednego pudla nie zawsze ma super jakosc.

qwerty1237
26-02-2007, 12:58

...i nawet filmy kreci 10 klatek/s...

scooter
26-02-2007, 15:05
tylko krótkie :)

gwozdzt
26-02-2007, 15:32

...i nawet filmy kreci 10 klatek/s...
tylko krótkie :)
przestalibyście karmić naszego forumowego trolla
(bez urazy, mattnick ;-) http://canon-board.info/showthread.php?t=17562 )
tylko napisalibyscie pytającemu co jeszcze można kupić za te 2200 :-)

IMHO te 350D z KITem nie jest złe, a z innych systemów?
Wydaje mi się, że D50 z ichnim KItem 18-55 lub z jakąś Sigmą 18-50/3,5-5,6 DC też by spokojnie można kupić - Sigma na Nikonie nie ma tak tragicznego AF jak u nas.
A takie D50 ma tą zalete nad 350D, że Nikona trzyma się w ręce a nie w palcach :-)
Kto ma jeszcze jakieś pomysły? ;-)

Skipper
26-02-2007, 15:55
kup sobie sony ericsona z 10 megapixelowa matryca to nie tylko nakrecisz film zrobisz fote ale i bedziesz miał dzwonki polifoniczne oraz odtwarzacz empeczy, zmienisz co jakis czas obudowe i bedziesz szczesliwy

comatus
26-02-2007, 16:00
Czemu nikt mi takich mądrości nie prawił zanim kupiłem sobie lustro ;)
Ja na początek doradzam od siebie..... lustro analogowe :) Tanio wychodzi, można się sprawdzić czy to jest to za małą kasę i najwyżej odsprzedać.
A tak od siebie dodtam, że spora część ludzi to kupuje lustro, bo to jest cool, a potem ma problemy.... :(

qwerty1237
26-02-2007, 16:16
... miał uchylny monitor i jesli jest taka mozliwosc nagrywał film...

Z calym szacunkiem ale sadze ze kompakt bylby odpowiedniejszy dla Ciebie. Sadzac po poscie jestes naprawde poczatkujacy. Moze nie rzucaj sie odrazu z siekiera na slonce i tak jak koledzy juz napisali zainwestuj w jakiegos bardziej zaawansowanego kompakta. W miare jak nabierzesz doswiadczenia i stwierdzisz ze chcialbyc zrobic z aparatem juz cos wiecej to bedzie pora na lustrzanke. Pisze to z doswiadczenia bo nieroztropnie polecilem zakup lustrzanki szwagierce, ktora teraz leci caly czas na zielonym trybie i czasami zdarza sie jej zapomniec o przelaczeniu pstryczka AF na szkle w pozycje ON...