Zobacz pełną wersję : witam potrzebuje porady co kupic
witam jestem tu po raz pierwszy i potrzebuje waszej rady jaki aparat zakupic do kwoty 2200 zł ,chodzi oczywiscie o lustrzanke cyfrową najlepiej jak by zapisywała w jpeg i raw i miał uchylny monitor i jesli jest taka mozliwosc nagrywał film choc nie jest to bardzo potrzebne .jesli chodzi o moją znajomosc fotografii jak narazie jest na etapie nauki .wiec stwierzdiłem poradze sie was .co byscie polecali ??
jaki aparat zakupic do kwoty 2200 zł
Jak nowy to Canona nie kupisz w tej cenie.
miał uchylny monitor i jesli jest taka mozliwosc nagrywał film
Ani tego ani tego nie ma w lustrzankach.
mattnick
26-02-2007, 01:15
no chyba, że chodzi mu o film poklatkowy :)
no chyba, że chodzi mu o film poklatkowy :)
Tobie to chyba płaca za pisanie głupich postów ;)
mattnick
26-02-2007, 01:19
Mi czy temu co rozpoczął wątek ??
witam jestem tu po raz pierwszy i potrzebuje waszej rady jaki aparat zakupic do kwoty 2200 zł, chodzi oczywiscie o lustrzanke cyfrową
Canon nie ma takiej. BTW, według mnie lustrzankę warto kupować gdy ma się na to conajmniej 3x więcej pieniędzy niż samo body. W przeciwnym wypadku serdecznie ją odradzam kierując w stronę SONY R1 czy nawet małomatrycowego kompakta.
najlepiej jak by zapisywała w jpeg i raw i miał uchylny monitor i jesli jest taka mozliwosc nagrywał film choc nie jest to bardzo potrzebne
Po co uchylny monitor skoro nie ma na nim podglądu na żywo?
mattnick
26-02-2007, 01:48
jest podgląd w 1d m III ...
witam jestem tu po raz pierwszy i potrzebuje waszej rady jaki aparat zakupic do kwoty 2200 zł ,
Nowy czy uzywany?
Sam korpus czy w tej cenie chcesz mieć też podstawowy obiektyw?
chodzi oczywiscie o lustrzanke cyfrową najlepiej jak by zapisywała w jpeg i raw
Każda współczesna lustrzanka ma takie mozliwiości
i miał uchylny monitor
znam tylko jeden model; Olympus E-330
i jesli jest taka mozliwosc nagrywał film choc nie jest to bardzo potrzebne
Nie znam lustrzanki nagrywajacej filmy.
Ale masz rację - to nie jest potrzebne i tego się trzymaj.
jesli chodzi o moją znajomosc fotografii jak narazie jest na etapie nauki .
Na jakim sprzecie się uczysz?
co byscie polecali ??
robić zdjęcia,
poczytać o fotografii,
warto zaciagnąć tego PDF'a
http://www.speedyshare.com/476834328.html
stdanielo
26-02-2007, 09:48
W Fotojokerze za 2199 można kupić 350D z kitem polecam, jednak filmu tym nie nakręcisz, ale trzeba się zastanowić najpierw nad swoimi potrzebami. Tobie raczej proponowałbym jakiś bardziej zaawansowany kompakt.
350D jak najbardziej do polecenia. Ale jeśli wiesz że w najbliższej przyszłości nie rozbudujesz aparatu o dodatkowy obiektyw to lepiej za taka kwote wziąść jakiś "wypasiony" kompakt. Taka między innymi zaleta lustrzanki że mozna ja rozbudowywac jak tylko sie chce i ile sie kasy ma. A idzie pięniędzy, oj idzie. Jesli zaczynasz z fotografią to pobaw się najpierw dobrym kompaktem i przekonaj sie jakiego naprawdę sprzętu potrzebujesz. Nie musisz miec wcale lustrzanki żeby dobre zdjecia robić. I jeszcze film nakręcisz.
MacGyver
26-02-2007, 12:29
W Fotojokerze za 2199 można kupić 350D z kitem ...
Jeśli ma być Canon to właściwie tyle na temat. 2200 zł na 400D nie starczy a używanych lustrzanek cyfrowych, od nieznanych osób kupować nie należy.
Za 2200PLN? Biorę trzy!
KUp Olympusa 330 lub 500 to tam bedziesz mial podglad na zywo ale filmu nadal nie nakrecisz. z drugiej strony chcesz dobry sprzet ktory i nagrywa i to i tamto. Takie rzeczy tylko w erze, Jakby bylo tak dobrze to ludzie by nie kupowali kamer za 2-3 tysiace skoro wszystko mieliby w aparacie. Pamietaj ze to co ma wszystko upchane do jednego pudla nie zawsze ma super jakosc.
qwerty1237
26-02-2007, 12:58
...i nawet filmy kreci 10 klatek/s...
...i nawet filmy kreci 10 klatek/s...
tylko krótkie :)
przestalibyście karmić naszego forumowego trolla
(bez urazy, mattnick ;-) http://canon-board.info/showthread.php?t=17562 )
tylko napisalibyscie pytającemu co jeszcze można kupić za te 2200 :-)
IMHO te 350D z KITem nie jest złe, a z innych systemów?
Wydaje mi się, że D50 z ichnim KItem 18-55 lub z jakąś Sigmą 18-50/3,5-5,6 DC też by spokojnie można kupić - Sigma na Nikonie nie ma tak tragicznego AF jak u nas.
A takie D50 ma tą zalete nad 350D, że Nikona trzyma się w ręce a nie w palcach :-)
Kto ma jeszcze jakieś pomysły? ;-)
kup sobie sony ericsona z 10 megapixelowa matryca to nie tylko nakrecisz film zrobisz fote ale i bedziesz miał dzwonki polifoniczne oraz odtwarzacz empeczy, zmienisz co jakis czas obudowe i bedziesz szczesliwy
Czemu nikt mi takich mądrości nie prawił zanim kupiłem sobie lustro ;)
Ja na początek doradzam od siebie..... lustro analogowe :) Tanio wychodzi, można się sprawdzić czy to jest to za małą kasę i najwyżej odsprzedać.
A tak od siebie dodtam, że spora część ludzi to kupuje lustro, bo to jest cool, a potem ma problemy.... :(
qwerty1237
26-02-2007, 16:16
... miał uchylny monitor i jesli jest taka mozliwosc nagrywał film...
Z calym szacunkiem ale sadze ze kompakt bylby odpowiedniejszy dla Ciebie. Sadzac po poscie jestes naprawde poczatkujacy. Moze nie rzucaj sie odrazu z siekiera na slonce i tak jak koledzy juz napisali zainwestuj w jakiegos bardziej zaawansowanego kompakta. W miare jak nabierzesz doswiadczenia i stwierdzisz ze chcialbyc zrobic z aparatem juz cos wiecej to bedzie pora na lustrzanke. Pisze to z doswiadczenia bo nieroztropnie polecilem zakup lustrzanki szwagierce, ktora teraz leci caly czas na zielonym trybie i czasami zdarza sie jej zapomniec o przelaczeniu pstryczka AF na szkle w pozycje ON...