PDA

Zobacz pełną wersję : Kupuje szkło.

remol71
16-02-2007, 22:53
Decyzja zapadła. Kupuję Sigmę 30mm/1.4 EX HSM. Proszę o ewentualne opinie posiadaczy tego obiektywu :)

Pozdrawiam

DoMiNiQuE
16-02-2007, 23:00
A to przypadkiem nie powinno byc tak, ze opinii zasiega sie przed podjeciem decyzji a nie po? ;) Sporo juz zostalo napisane na temat tego szkla na forum.

Skipper
16-02-2007, 23:01
A to przypadkiem nie powinno byc tak, ze opinii zasiega sie przed podjeciem decyzji a nie po? ;)

czepiasz sie:D

wyobrazasz sobie posta... kupiłem obiektyw prosze o opinie :D

Vitez
17-02-2007, 00:53
wyobrazasz sobie posta... kupiłem obiektyw prosze o opinie :D

A malo to takich na forum? ;)

777
17-02-2007, 01:49
no albo cos takiego "Jakie jest wasze zdanie o tym aparacie.\kupiłem go wczoraj i chcialbym sie spytać czy wychodzą z niego fajne fotki..."
juz mnie nic nie zdziwi8-)
wiec nikt sie nie czepia, jak zdecydowales to kup i idz robic zdjecia...

remol71
17-02-2007, 12:04
A to przypadkiem nie powinno byc tak, ze opinii zasiega sie przed podjeciem decyzji a nie po? ;) Sporo juz zostalo napisane na temat tego szkla na forum.

Szkło dawno zbadane osobiście. Zarzuciłem temat z ciekawości, co o tym szkle z punktu widzenia czasu sądzą posiadacze. Wiadomo, że z czasem opinia na temat urządzenia może się zmienić. Wychodzą niuanse niezauważalne podczas kilkudniowego używania. A tu rutynowo odezwał się Kolega, który jak widzę ostatnio chyba tylko w necie siedzi i krytykuje. Czytając stare posty widać tylko teksty spamerów nie związane z tematem. Jeśli masz coś konkretne uwagi na temat tego szkła to PROSZĘ napisz, a jeśli nie masz to nie nabijaj licznika. Szum informacyjny przeszkadza w szybkim znalezieniu konkretnych informacji.

rysiaczek
17-02-2007, 12:13
Szum informacyjny przeszkadza w szybkim znalezieniu konkretnych informacji.

a spojrzales na temat Twojego watku?:roll:

Kolekcjoner
17-02-2007, 12:26
Szkło dawno zbadane osobiście. Zarzuciłem temat z ciekawości, co o tym szkle z punktu widzenia czasu sądzą posiadacze. Wiadomo, że z czasem opinia na temat urządzenia może się zmienić. Wychodzą niuanse niezauważalne podczas kilkudniowego używania. A tu rutynowo odezwał się Kolega, który jak widzę ostatnio chyba tylko w necie siedzi i krytykuje. Czytając stare posty widać tylko teksty spamerów nie związane z tematem. Jeśli masz coś konkretne uwagi na temat tego szkła to PROSZĘ napisz, a jeśli nie masz to nie nabijaj licznika. Szum informacyjny przeszkadza w szybkim znalezieniu konkretnych informacji.

Nie mam tego szkła i nie używałem ale od osób, które się z nim zetknęły słyszałem, że jak na stałkę to nie poraża jakością. Co ciekawe że obiektyw jest w stosunku do matrycy DX stuprocentowo telecentryczny itd. W teorii brzmi pięknie w rzeczywistości nie jest lepszy od starych konstrukcji canona. Kolega porównywał z 28/2.8 canona. Sigma jakby ostrzejsza ale kontrast i kolor nie ten.
Acha był chyba niedawno test tego szkła na fotopolis.

czornyj
17-02-2007, 12:50
Kolekcjoner - to szkło uzyskuje naprawdę bardzo dobrą jakość na f/1.4, w świetle czego porównania z 28/2.8 są moim zdaniem pozbawione sensu. Jak się potrzebuje obiektywu do pracy w b. kiepskich warunkach oświetleniowych, to na pewno rezultaty z 30/1.4 będą lepsze.

Niestety - nie zmienia to w niczym faktu, że AF w tym obiektywie to jest pomyłka (przynajmniej na Nikonach d200 i d2h).

Kolekcjoner
17-02-2007, 12:57
Kolekcjoner - to szkło uzyskuje naprawdę bardzo dobrą jakość na f/1.4, w świetle czego porównania z 28/2.8 są moim zdaniem pozbawione sensu. Jak się potrzebuje obiektywu do pracy w b. kiepskich warunkach oświetleniowych, to na pewno rezultaty z 30/1.4 będą lepsze.

Niestety - nie zmienia to w niczym faktu, że AF w tym obiektywie to jest pomyłka (przynajmniej na Nikonach d200 i d2h).

Wiesz sam nie sprawdzałem. Przytaczam opinię osób, którym ufam i tyle. Nie upieram się. Może być też tak że spodziewali się czegoś więcej po nowym szkle zwłaszcza w porównaniu do bądź co bądź staruszka. Co do swiatła to nie wątpię że będzie lepiej :).

kjoanna
17-02-2007, 15:56
Tutaj (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5477&p=0) mozesz poczytac na temat tego szkla.

pzdr