Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Kupuje szkło.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Kupuje szkło.

Decyzja zapadła. Kupuję Sigmę 30mm/1.4 EX HSM. Proszę o ewentualne opinie posiadaczy tego obiektywu

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

A to przypadkiem nie powinno byc tak, ze opinii zasiega sie przed podjeciem decyzji a nie po? Sporo juz zostalo napisane na temat tego szkla na forum.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    A to przypadkiem nie powinno byc tak, ze opinii zasiega sie przed podjeciem decyzji a nie po?
    czepiasz sie

wyobrazasz sobie posta... kupiłem obiektyw prosze o opinie
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    wyobrazasz sobie posta... kupiłem obiektyw prosze o opinie
    A malo to takich na forum?

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

no albo cos takiego "Jakie jest wasze zdanie o tym aparacie.\kupiłem go wczoraj i chcialbym sie spytać czy wychodzą z niego fajne fotki..."
    juz mnie nic nie zdziwi
    wiec nikt sie nie czepia, jak zdecydowales to kup i idz robic zdjecia...
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    A to przypadkiem nie powinno byc tak, ze opinii zasiega sie przed podjeciem decyzji a nie po? Sporo juz zostalo napisane na temat tego szkla na forum.
    Szkło dawno zbadane osobiście. Zarzuciłem temat z ciekawości, co o tym szkle z punktu widzenia czasu sądzą posiadacze. Wiadomo, że z czasem opinia na temat urządzenia może się zmienić. Wychodzą niuanse niezauważalne podczas kilkudniowego używania. A tu rutynowo odezwał się Kolega, który jak widzę ostatnio chyba tylko w necie siedzi i krytykuje. Czytając stare posty widać tylko teksty spamerów nie związane z tematem. Jeśli masz coś konkretne uwagi na temat tego szkła to PROSZĘ napisz, a jeśli nie masz to nie nabijaj licznika. Szum informacyjny przeszkadza w szybkim znalezieniu konkretnych informacji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Szum informacyjny przeszkadza w szybkim znalezieniu konkretnych informacji.
    a spojrzales na temat Twojego watku?
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Szkło dawno zbadane osobiście. Zarzuciłem temat z ciekawości, co o tym szkle z punktu widzenia czasu sądzą posiadacze. Wiadomo, że z czasem opinia na temat urządzenia może się zmienić. Wychodzą niuanse niezauważalne podczas kilkudniowego używania. A tu rutynowo odezwał się Kolega, który jak widzę ostatnio chyba tylko w necie siedzi i krytykuje. Czytając stare posty widać tylko teksty spamerów nie związane z tematem. Jeśli masz coś konkretne uwagi na temat tego szkła to PROSZĘ napisz, a jeśli nie masz to nie nabijaj licznika. Szum informacyjny przeszkadza w szybkim znalezieniu konkretnych informacji.
    Nie mam tego szkła i nie używałem ale od osób, które się z nim zetknęły słyszałem, że jak na stałkę to nie poraża jakością. Co ciekawe że obiektyw jest w stosunku do matrycy DX stuprocentowo telecentryczny itd. W teorii brzmi pięknie w rzeczywistości nie jest lepszy od starych konstrukcji canona. Kolega porównywał z 28/2.8 canona. Sigma jakby ostrzejsza ale kontrast i kolor nie ten.
    Acha był chyba niedawno test tego szkła na fotopolis.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kolekcjoner - to szkło uzyskuje naprawdę bardzo dobrą jakość na f/1.4, w świetle czego porównania z 28/2.8 są moim zdaniem pozbawione sensu. Jak się potrzebuje obiektywu do pracy w b. kiepskich warunkach oświetleniowych, to na pewno rezultaty z 30/1.4 będą lepsze.

Niestety - nie zmienia to w niczym faktu, że AF w tym obiektywie to jest pomyłka (przynajmniej na Nikonach d200 i d2h).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Kolekcjoner - to szkło uzyskuje naprawdę bardzo dobrą jakość na f/1.4, w świetle czego porównania z 28/2.8 są moim zdaniem pozbawione sensu. Jak się potrzebuje obiektywu do pracy w b. kiepskich warunkach oświetleniowych, to na pewno rezultaty z 30/1.4 będą lepsze.

Niestety - nie zmienia to w niczym faktu, że AF w tym obiektywie to jest pomyłka (przynajmniej na Nikonach d200 i d2h).
    Wiesz sam nie sprawdzałem. Przytaczam opinię osób, którym ufam i tyle. Nie upieram się. Może być też tak że spodziewali się czegoś więcej po nowym szkle zwłaszcza w porównaniu do bądź co bądź staruszka. Co do swiatła to nie wątpię że będzie lepiej .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów