Zobacz pełną wersję : 300D+szkło?
Właśnie przesiadam się z G5 na 300D i wymyśliłem sobie że kupię body i... tu właśnie mam dylemat. Potrzebuję w miarę uniwersalnego spacerzooma ( w najbiższym czasie lecę do Turcji)Czytałem wcześniejsze wątki i mam 2 faworytów: Canona 28-135 IS USM i Sigmę 18-125. Który polecacie? Jest coś jeszcze do 2k pln czego nie dojrzałem? Będe wdzięczny za sugestie.
Tomasz Golinski
02-02-2005, 01:27
28-135 z kropem to troche za dlugo na spacerzoom chyba, ze w polaczeniu z Kitem.
Na photosigu albo pbase wyszukaj zdjęcia robione tymi właśnie szkłami. Porównaj jakość, ceny, Twoje zamiary względem fotografii... i kupuj.... :) Ja kilka dni temu prawie że już kupiłem 28-135 o której piszesz, ale zwiodła mnie ostrość canona 50 1.8 (wiem wiem, to nie spacerzoom), z czego jak narazie wynikają same problemy, ale nie chcę Cię straszyć zawczasu :)
mam ta Sigme. spokojnie polecam. nieduzy, lekki (okolo 450g) zoom pokrywajacy 90% sytuacji zdjeciowych przecietnego smiertelnika. no i ma ta zalete, ze przy 18mm jest rzeczywiscie szeroki kat, czego 28-135 bynajmniej nie wyciagnie. jesli chodzi o jakosc, to w zakresie kita (18-55) jest super, powyzej ciutke miekki. no ale za te pieniadze...
Ja z kolei mam 28-135 IS bardzo fajny obiektyw, ale dosyć duży. Jego wielką zaletą jest IS. Natomiast wadą wysuwający się czasami zoom i waga. Osobiście polecam to szkło, mi na spacerzooma zupełnie wystarcza :)
no.. ale 24-70L to niechciales kupic :P :D
...a bo za darmo nie chciałeś dać :lol: :P
O Sigmie bylo tu juz tyle pisane na tym forum.. :) przeszukaj archiwum. Sam mam to szklo, szczerze polecam na spacerzooma. Jakbys mial jakies pytania, badz chcial zdjecia z pelnej klatki daj znac..
dzięki za opinie, pooglądałem fotki na pbase, canon bajer :roll: , sigma też niczego sobie, raczej w tym momencie zadecyduje zasobność portfela :D