Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 30D + Tami 17-50 + Wide converter

JaBlam
10-02-2007, 20:23
Mam takowe pytanko. Nie stac mnie na razie na zakup obiektywu 10-20 , zreszta nie wiem jak czesto bym go uzywal na tej najmniejszyej ogniskowej (ktore w Cropie 1.6x dalaby mi pewnie 17 mm) . Czy jesli do Tamrona 17-50 doczepilbym takie cudo

http://www.akris.pl/karta_produktu.php?idProdukt=1435

Jaka jest szansa ze fotografie beda znosne? WInieta pewnie nieunikniona ale czy bedzie taka ze w ogole dyskwalifikuje foto?
Niechetnie podchodze do konwerterow ale jak mowilem 3000 na obiektyw w tej chwili troche mi szkoda, 17mm na cropie jakims tam rewelacyjnym szerokim nie jest, chcialbym pobawic sie troche deformacja, wiec konwerter za 350 bylbym w stanie nabyc. Pytanie tylko czy ma to sens. Te 0.7x ile da mi razzem z ogniskowa 17 mm? 17x1.6x 0.7 ?

Pozdro.

Skipper
10-02-2007, 20:31
mysle ze obnizy jakość do tragicznej(wg tutejszych kryteriów)... nie uzyskasz centrycznosci bo to nie przykrecane tylko chyba nasadzane... deformacje mozesz zrobić w PSie albo kup jakies tanie fisheye... tu FF czy BF i tak nie ma znaczenia :D

JaBlam
10-02-2007, 20:35
Skipper no wlasnie nie do panoramy:( Chcialem pobawic sie troche w portrety deformowane. Co do konwertera moge jeszcze miec nakrecany na gwint 58 (ale wtedy dodatkowa redukcja obraczkowa 67-58 .. Statyw mam dobry ale tutaj mnie raczej nie pomoze. Panoramki moge sobie i w 360o posklejac, a innych wypadkach nie bardzo :) Dlatego jak napisalem na razie nie chce nawet pakowac kasy w cos co moge rzadko uzywac stad moje pytanie.
Podpinalem do 30D Sigme Fish Eye 16mm , no fajnie to dzialalo, tyle ze znow pytanie - ile razy bede cos takiego wykorzystywal zeby inwestowac 2 tysiace :(. Szukalem tez czegos na M42 ale z miernym skutkiem.

Silwe
10-02-2007, 21:34
Polecam Zenitara 2.8/16mm na m42. Kosztuje ok 350 PLN a można się nim trochę pobawić. Choć najlepsze rezultaty jeżeli chodzi o deformacje uzyskuje na pełnej klatce. Acha i trzeba go przymknąć do 4-5.6 żeby obraz był ostry.

JaBlam
10-02-2007, 23:50
Silwe, ale ma mam 17 mm 2.8 na Tamronie. Wiec mnie ten zenitar niewiele uratuje. Dlatego myslalem o jakim konwerterze zeby wlasnie ciut ponizej tych 20 zejsc. Ta Sigma nawet nie winetowala, albo tak slabo ze nie widzialem tego, pewnie na pelnej klatce byloby inaczej. Jak mowie. chcialbym pobawic sie w portrety i tego podobne ale nie mam slad tej 10 pozyczyc a poza tym jednak... nie lubie pozyczac od nikogo. Zawsze ta swiadomosc ze sprzet nie moj w razie czego moga byc nieprzyjemnosci.

himi
11-02-2007, 16:00
Jablam, - mam ten sam problem, ale wydaje mi się, że za biedni jesteśmy na kupowanie gówien. Chyba jednak warto poczekać aż 10-20 stajnie... Choć możliwe, że do tego czasu ze starości stracimy wzrok:)

JaBlam
11-02-2007, 16:35
Mo najgorsze w tym ze nie mam na miejscu zeby podpiac i sobie sprawdzic. Pewnie mozna kupic sprawdzic w razie czego odeslac, no ale jeszcze przemysle. Jak mowie nie zalezy mi na perfekt fotkach tylko chcialbym pobawic sie tematami deformacji (ale przy optyce a nie filtrach Photoshopa) dlatego tez i nie chce pakowac na razie tyle kasy w 10-22 bo nie wiem czy do czego wiecej mi posluzy.

Mam jeszcze pytanie czy FishEye = zawsze tyle co obiektyw krotki? Czy np Canon 10-22 przy 10 mm bedzie juz dawal Fish? Moze lamerskie pytanie. Czy Fish Eye ma dodatkowo jeszcze jakas budowe specjalna.

Skipper
11-02-2007, 20:05
Mam jeszcze pytanie czy FishEye = zawsze tyle co obiektyw krotki? Czy np Canon 10-22 przy 10 mm bedzie juz dawal Fish? Moze lamerskie pytanie. Czy Fish Eye ma dodatkowo jeszcze jakas budowe specjalna.

JaBlam nie kazdy krótki obiektyw to fisheye. powstanie tego szkła spowodował crop pod który zbudowano to 10-22 gdyz stanowi to odpowiednik 16-35 na FF czyli ultraszerokokątnego szkła krajobrazowego.
fisheye jest zupelnie inaczej budowany. i z tego co piszesz to takie szkło Ci jest potrzebne a nie 10-22. kup sobie zenithara za 350 zeta i zobaczysz czy tego chcesz czy nie... jak sie okaze ze tak to zawsze mozesz poszukac czegos lepszego a 350zł to niewielkie ryzyko :)

JaBlam
11-02-2007, 21:21
Skipper no wlasnie mnie ten fisheye niekoniecznie. Pamietacie takie foto ktos zamiescil z zapytankiem o takie nienormalne skroty perspektywiczne (taki kolo siedzacy ze stopa ma na pierwszym planie). Ktos mu wtedy polecil zakup 10-22. Mniej wiecej o takie skroty mi chodzi a nie o efekt Fish dlatego zapytalem.
Jesli chodzi o fish to tez nie ma problemu - Silwuple -

http://www.allegro.pl/item163615980_konwerter_rybie_oko_raynox_mx_3000_p ro_0_3x.html

Mnie wlasnie raczej chodzilo o uzyskanie nienaturanych perspektyw, wyolbrzymienia pewnych czesci a nie obiekty zamkniete w kuli :) (no tak w skrocie) :))

MMM
11-02-2007, 21:26
Mnie wlasnie raczej chodzilo o uzyskanie nienaturanych perspektyw, wyolbrzymienia pewnych czesci a nie obiekty zamkniete w kuli :)

Takie coś?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.abatronic.pl/galeria/pictures/web/muchozol.jpg)
Potrzebujesz obiektywu z bardzo krótką ogniskową. To foto zrobiłem na 10mm obiektywem EFS10-22 na 30D.

Skipper
11-02-2007, 21:45
fajna ta fota :) a to co JaBlam pokazujesz to nie daje efektu fiseye a przynajmiej ja go nie widze:)

tu masz sample z fisheye

http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_15_28

i podobna do tej wyzej
http://www.pbase.com/image/65983522

a tu z 10-22

http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_s_10-22_35-45_usm

JaBlam
12-02-2007, 01:58
Skipper. TO foto juz ktos pokazywal.. Chodzi mi mniej wiecej o efekt jaki jest tutaj

http://plfoto.com/zdjecia/898717.jpg

No i juz wiem ze 10-22 bo zescie pytajacemu polecili. 17mm na cropie daje mi 28 wiec nie bardzo tak wychodzi. No i stad pytanie o konwerter dopoki nie sprawie sobie szerokiego na cropa

JaBlam
12-02-2007, 20:02
Bylem dzisiaj w Fototipie w Kraku i zamocowalem koncerter Digital King 0.7x (mocnowanie 67 mm czyli bez redukcji) . i jestem zadowolony efektami! Znacznie powieksza widzialny obraz, na 17mm fajnie zakrzywia obraz (no ale wtedy to otrzymuje okolo 13 mm!) i przede wszystkim brak winiety. Do tego ma kilka powlok i nie powoduje utraty swiatla. Cena 259 zl. CHyba warte rozpatrzenia zwlaszcza ze 10-22 podzieli los Tamrona 17-50 w przypadku przejscia na FF. Troche szkoda te grubo ponad 2tys. Konwerter podepne do roznych obiektywow.

To co zrobilem na szybkiego uzywajac konwertera 0.7 x daly mi taki efekt. Po lewej stronie gole 17mm Tamrona, po proawek z konwerterem 0.7 . Pewnie z 5tka jeszcze bardziej wykrecone by bylo. Jutro sprobuje. Fotki tylko wgladawe. Zaden tam artyzmy :))

www.arte.superhost.pl/jblaminsky-com/Fotoarts/07.jpg

www.arte.superhost.pl/jblaminsky-com/Fotoarts/ray.jpg

MMM
13-02-2007, 20:59
Chodzi mi mniej wiecej o efekt jaki jest tutaj

http://plfoto.com/zdjecia/898717.jpg

Powershot Pro1, ogniskowa 28mm

JaBlam
13-02-2007, 21:10
Jesli chodzi o wyglad konwertera to jest to cosik takiego.

http://cgi.ebay.com/Canon-XL2-XL1s-XL1-Hi-Def-PRO-0-5x-72mm-Wide-Angle-Lens_W0QQitemZ280079807770QQihZ018QQcategoryZ64325 QQrdZ1QQcmdZViewItem

Chociaz u nas cena w Foto Tip byla nizsza a dokladnie to samo. Ja wybralem sobie 0.5x zamiast 0.7 a to dlatego ze dziwnym zbiegiem okolicznosci znalazlem tylko jedna sztuke 0.5x chociaz na pudelku widnialo 0.7. Ci w sklepie tz byli zdziwieni ale co tam skoro mi sie udalo znalezc i to na 67 mm to oczywiste ze nie dochodzilem jak ta pomylka w pakowaniu byla mozliwa. Jak mi potrzeba efektu jak z 0.7 to troche ogniskowa zmieniam na te dluzsza i jest ok

1. 17 mm z 1.6 cropem i 0.7x daje okolo 19 mm
2. 17 mm z 1.6 cropem x 0.5 daje okolo 13 mm co jest nie az tak wielka roznica no ale zawsze 6mm. OD biedy mam tez pod reka makro po odkreceniu soczewki przedniej:) Chociaz majac 100 2..8 chyba nie bede tego uzywac. Czy warte tych 230 zl to w kwestii indywidualnej. Mnie troche szkoda bylo 3000 na obiektyw 10-20 tylko pod cropa.Konwerter podepne pod wiekszosc, 10-22 przy przesiadce na FF stanie sie bezuzyteczny.

Na konwerterze jest czerwony pasek.. hahah czyzby odpowiednik eLki? )

Skipper
13-02-2007, 21:33
Czy warte tych 230 zl to w kwestii indywidualnej. Mnie troche szkoda bylo 3000 na obiektyw 10-20 tylko pod cropa.Konwerter podepne pod wiekszosc, 10-22 przy przesiadce na FF stanie sie bezuzyteczny.

Na konwerterze jest czerwony pasek.. hahah czyzby odpowiednik eLki? )

10-22 mogłoby miec sens gdyż nie wierze by w najbliższym czasie FF zeszło do Canonów xxD. mysle ze crop pozyje jeszcze długie lata inaczej by nie inwestowali w szkła... ja bym sie wcale nie ździwił gdyby canon poszedłw drugąstrone widząc ze konkurencja tu nic nie robi.
FF zostanie tylko w najdroższych modelach, w xxD(40D, 50D, 60D jesli takowe w ogóle kiedyś beda) moim zdaniem go nie bedzie za to ulepszenia moga isc w tym kierunku iż sens zakupu FF bedzie tylko dla studyjnych fotografów gdyz pamietaj ze crop "wydłuza" obiektywy co w "terenie" ma spore znaczenie i pozwala zaoszczedzic troche grosza na teleobiektywach :)

Ramirez
14-02-2007, 00:47
Fotki tylko wgladawe. Zaden tam artyzmy :))
www.arte.superhost.pl/jblaminsky-com/Fotoarts/07.jpg

Mam nadzieję, że zauważyłeś gustowną aberrację chomatyczną w prawym górnym rogu. :?

JaBlam
14-02-2007, 02:27
Tak zauwazylem. :) Ale robilem tez inne rozne dzisiaj i rzadko kiedy sie pojawiala;)

uzi4u
09-05-2008, 00:16
Witam !

Jako, że zdałem sobie sprawę, że większość zdjęć ostatnimi czasy robię na szerokim kącie, lub gdy brak mi dołu, to posuwam się do sklejania panoram :) [co jest upierdliwe i zajmuje w cholerę czasu] chciałem na szybko (i w miarę tanio) oszczędzić sobie roboty i zapewnić ultra szeroki kąt (UWA) - powiedzmy ze rozumiem przez to coś w granicach 8-12 mm dla cropa

Scenariusze są dwa:
1) konwerter szerokokątny nakręcany na koniec standardowego obiektywu
2) pozyczenie jakiegos obiektywu UWA na 2 tygodnie (zakup chwilowo nie wchodzi w gre)

Czy ktoś z Was ćwiczył może takie kombinacje alpejskie z konwerterem szerokokątnym ? Jak oceniacie utratę jakości / zniekształcenia ? Jakies firmy polecacie ? Konwerter miałby być na 67 mm - byłby nakręcany na Tamrona 17-50/2.8 Kojarzycie jakieś miejsce w Warszawie, gdzie można na 2 tygodnie pozyczyc obiektyw UWA za jakieś normalne pieniądze ?

pozdrawiam
Grzegorz

--
GG:2271354 jaskiniowiec.blogspot.com
I drive fast, I turn fast, I do everything fast. I even breakfast

jceel
09-05-2008, 07:48
Konwerter sobie odpuść, a w sigma pro-centrum możesz wypożyczyć sobie Sigmę 10-20/4-5.6 albo 12-24/4.5-5.6.

fret
09-05-2008, 07:53
po wpłaceniu kaucji.

Kubak82
09-05-2008, 07:59
konwerter da Ci piekne zniekształcenia, gigantyczna abberacje i ogole mydlo ;) .. o kontrascie nawet nie wspomne ;-) .. mialem kiedys takie cudo do kompaktu i uzylm go chyba 2 razy :roll:

jceel ma racje - wypozycz sobie ta sigme (kaucje moze od kogos pozyczysz :-) ) a potem zbieraj na jakis UWA :smile: