Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon 30D + Tami 17-50 + Wide converter

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie Canon 30D + Tami 17-50 + Wide converter

Mam takowe pytanko. Nie stac mnie na razie na zakup obiektywu 10-20 , zreszta nie wiem jak czesto bym go uzywal na tej najmniejszyej ogniskowej (ktore w Cropie 1.6x dalaby mi pewnie 17 mm) . Czy jesli do Tamrona 17-50 doczepilbym takie cudo

http://www.akris.pl/karta_produktu.php?idProdukt=1435

Jaka jest szansa ze fotografie beda znosne? WInieta pewnie nieunikniona ale czy bedzie taka ze w ogole dyskwalifikuje foto?
    Niechetnie podchodze do konwerterow ale jak mowilem 3000 na obiektyw w tej chwili troche mi szkoda, 17mm na cropie jakims tam rewelacyjnym szerokim nie jest, chcialbym pobawic sie troche deformacja, wiec konwerter za 350 bylbym w stanie nabyc. Pytanie tylko czy ma to sens. Te 0.7x ile da mi razzem z ogniskowa 17 mm? 17x1.6x 0.7 ?

Pozdro.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 10-02-2007 o 20:25
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

mysle ze obnizy jakość do tragicznej(wg tutejszych kryteriów)... nie uzyskasz centrycznosci bo to nie przykrecane tylko chyba nasadzane... deformacje mozesz zrobić w PSie albo kup jakies tanie fisheye... tu FF czy BF i tak nie ma znaczenia
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 10-02-2007 o 20:34
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Skipper no wlasnie nie do panoramy Chcialem pobawic sie troche w portrety deformowane. Co do konwertera moge jeszcze miec nakrecany na gwint 58 (ale wtedy dodatkowa redukcja obraczkowa 67-58 .. Statyw mam dobry ale tutaj mnie raczej nie pomoze. Panoramki moge sobie i w 360o posklejac, a innych wypadkach nie bardzo Dlatego jak napisalem na razie nie chce nawet pakowac kasy w cos co moge rzadko uzywac stad moje pytanie.
    Podpinalem do 30D Sigme Fish Eye 16mm , no fajnie to dzialalo, tyle ze znow pytanie - ile razy bede cos takiego wykorzystywal zeby inwestowac 2 tysiace . Szukalem tez czegos na M42 ale z miernym skutkiem.
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Domyślnie

Polecam Zenitara 2.8/16mm na m42. Kosztuje ok 350 PLN a można się nim trochę pobawić. Choć najlepsze rezultaty jeżeli chodzi o deformacje uzyskuje na pełnej klatce. Acha i trzeba go przymknąć do 4-5.6 żeby obraz był ostry.

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Silwe, ale ma mam 17 mm 2.8 na Tamronie. Wiec mnie ten zenitar niewiele uratuje. Dlatego myslalem o jakim konwerterze zeby wlasnie ciut ponizej tych 20 zejsc. Ta Sigma nawet nie winetowala, albo tak slabo ze nie widzialem tego, pewnie na pelnej klatce byloby inaczej. Jak mowie. chcialbym pobawic sie w portrety i tego podobne ale nie mam slad tej 10 pozyczyc a poza tym jednak... nie lubie pozyczac od nikogo. Zawsze ta swiadomosc ze sprzet nie moj w razie czego moga byc nieprzyjemnosci.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 10-02-2007 o 23:58
    Jarek

Zablokowany

Domyślnie

Jablam, - mam ten sam problem, ale wydaje mi się, że za biedni jesteśmy na kupowanie gówien. Chyba jednak warto poczekać aż 10-20 stajnie... Choć możliwe, że do tego czasu ze starości stracimy wzrok

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Mo najgorsze w tym ze nie mam na miejscu zeby podpiac i sobie sprawdzic. Pewnie mozna kupic sprawdzic w razie czego odeslac, no ale jeszcze przemysle. Jak mowie nie zalezy mi na perfekt fotkach tylko chcialbym pobawic sie tematami deformacji (ale przy optyce a nie filtrach Photoshopa) dlatego tez i nie chce pakowac na razie tyle kasy w 10-22 bo nie wiem czy do czego wiecej mi posluzy.

Mam jeszcze pytanie czy FishEye = zawsze tyle co obiektyw krotki? Czy np Canon 10-22 przy 10 mm bedzie juz dawal Fish? Moze lamerskie pytanie. Czy Fish Eye ma dodatkowo jeszcze jakas budowe specjalna.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Mam jeszcze pytanie czy FishEye = zawsze tyle co obiektyw krotki? Czy np Canon 10-22 przy 10 mm bedzie juz dawal Fish? Moze lamerskie pytanie. Czy Fish Eye ma dodatkowo jeszcze jakas budowe specjalna.
    JaBlam nie kazdy krótki obiektyw to fisheye. powstanie tego szkła spowodował crop pod który zbudowano to 10-22 gdyz stanowi to odpowiednik 16-35 na FF czyli ultraszerokokątnego szkła krajobrazowego.
    fisheye jest zupelnie inaczej budowany. i z tego co piszesz to takie szkło Ci jest potrzebne a nie 10-22. kup sobie zenithara za 350 zeta i zobaczysz czy tego chcesz czy nie... jak sie okaze ze tak to zawsze mozesz poszukac czegos lepszego a 350zł to niewielkie ryzyko
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Skipper no wlasnie mnie ten fisheye niekoniecznie. Pamietacie takie foto ktos zamiescil z zapytankiem o takie nienormalne skroty perspektywiczne (taki kolo siedzacy ze stopa ma na pierwszym planie). Ktos mu wtedy polecil zakup 10-22. Mniej wiecej o takie skroty mi chodzi a nie o efekt Fish dlatego zapytalem.
    Jesli chodzi o fish to tez nie ma problemu - Silwuple -

http://www.allegro.pl/item163615980_..._pro_0_3x.html

Mnie wlasnie raczej chodzilo o uzyskanie nienaturanych perspektyw, wyolbrzymienia pewnych czesci a nie obiekty zamkniete w kuli (no tak w skrocie) )
    Jarek

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Mnie wlasnie raczej chodzilo o uzyskanie nienaturanych perspektyw, wyolbrzymienia pewnych czesci a nie obiekty zamkniete w kuli
    Takie coś?
    Potrzebujesz obiektywu z bardzo krótką ogniskową. To foto zrobiłem na 10mm obiektywem EFS10-22 na 30D.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów