PDA

Zobacz pełną wersję : lampa pierścieniowa i portret

adamek
07-02-2007, 14:08
witam!
Pytam bo takowej nie posiadam. :)
Czy lampa pierścieniowa zostawia po sobie efekt czerwonych oczu?
powiedzmy że w przypadku sfotografowania człowieka od klatki piersiowej w górę przy 50mm...

Tomasz1972
07-02-2007, 14:20
Czerwone oczy na zdjęciach powstają w skutek odbicia światła od mocno ukrwionej siatkówki . W przypadku mocno rozszeżonych źrenic zjawisko to się nasila .

Zasadniczo by uniknąć czerwonych oczu oś świecenia lampy powinna być inna od osi obiektywu .
Uniknąć czerwonych oczu można odsuwając lampę od obiektywu co w przypadku lampy pierścieniowej założonej na obiektyw jest niemożliwe .

adamek
07-02-2007, 15:05
No ja znam teorię. :)
tylko mi chodzi o to, czy inny kształt lampy może w tym przypadku jakoś pomaga...

bruckner
07-02-2007, 15:15
tylko mi chodzi o to, czy inny kształt lampy może w tym przypadku jakoś pomaga...
raczej może tylko zmienić kształt blików w oczach :)
pozdr

adamek
07-02-2007, 15:50
Ale chwila...
to dlaczego beauty dish nie daje czerwonych kółek?
jest aż tak większy?

Tomasz1972
07-02-2007, 16:17
Ale chwila...
to dlaczego beauty dish nie daje czerwonych kółek?
jest aż tak większy?

A co to jest ?

adamek
07-02-2007, 16:21
a to:

http://www.hensel-studiotechnik.de/produktbilder/36_1.jpg

Tomasz1972
07-02-2007, 16:48
To co pokazałes to zwykła lampa pierscieniowa a nie beauty dish , który jest z tego co znalazłem duzym reflektorem typu słoneczko .

adamek
07-02-2007, 17:10
dobra. mój błąd. :)

chce tak:
mieć kołowe oświetlenie, ale takie by nie było czerwonych oczu w osobach.
obiektyw muszę mieć w środku tejże lampki.
jak to zrobić?
czy tak to tylko w erze?

Tomasz1972
07-02-2007, 17:24
Bierzesz pierścieniową lampę błyskową , zapalasz dużo świateł by źrenice modelki/modela były przymknięte i robisz fotę :) Jeżeli będzie coś czerwonego w oczach to korygujesz w programie graficznym :)

adamek
07-02-2007, 17:32
ee tam w programie graficznym..
;]

ale dzięki za prodaę.

z tymi światłami to fakt, nie pomyślałem. :)
a zmiana lampy błyskowej na jakiegoś świecącego światłem ciągłym hand made`a by pomogła? (pomijając kwestię jak to zrobię ;] )

Tomasz1972
07-02-2007, 18:00
ee tam w programie graficznym..
;]

ale dzięki za prodaę.

z tymi światłami to fakt, nie pomyślałem. :)
a zmiana lampy błyskowej na jakiegoś świecącego światłem ciągłym hand made`a by pomogła? (pomijając kwestię jak to zrobię ;] )

Przy świetle ciagłym "czerwone oczy" nie występuja ( przynajmniej ja nie spotkałem ) , więc przy dobrych żarówkach , świecących światłem ciagłym ( nie świetlówki a na pewno nie kompaktowe ) powinno być OK .

adamek
07-02-2007, 18:20
Kłopot w tym, że to musi być przenośne. :D
nic to, jak mi się skończy sesja to pomyśle nad czymś.
Może coś na ledach sklecę?
czy ledy się kompletnie nie nadają? zakładam że będą jedynym źródłem oświetlenia.

Tomasz1972
07-02-2007, 18:40
Myślę że wykorzystanie led jest możliwe , jednak nie wiem jak kształtować będzie się koszt takiego rozwiązania i czy to będzie opłacalne .

http://www.lighting.pl/vademecu/LED_Lediko/1_elektroluminescencja.htm

Na poczatek można kupić lampę led z gwintem na 220V i sprawdzić czy takie światło nadaje się do fotografii .

Jacek_Z
09-02-2007, 00:30
na ledach (kilkunastu) jest za słabe. juz to ktoś zrobił i uzywał - do makro i statycznych motywów.
A na żarówkach ring - to takich konstrukcji też już sporo powstało. Tylko, że jest to na tyle ciężkie, że ma swój własny statyw.
problem oczywiście z mieszaniem świateł i WB w takich sytuacjach

adamek
09-02-2007, 00:38
O kłopoty inne niż mało światła i mobilność (to priorytet) będę się martwić później.
;]

Saurus
09-02-2007, 10:59
A może 1-2 razy FELować przed zrobieniem zdjęcia? Przedbłyski pomiarowe zadziałają jak tryb redukcji czerwonych oczu w kompaktach i nie tylko (seria błysków powodująca zwężenie źrenic). Chociaż na pewno mniej wygodne niż mocna lampa ze światłem ciągłym, to o wiele bardziej mobilne ;)