Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki CF do 400d, 30d najlepiej kupić?

wróbel
07-02-2007, 10:59
Takie krótkie pytanie czy warto dopłacać np. do Sandiska Extreme III lub IV 4GB czy wystarczy Sandisk ultra II 4gb. Chodzi mi konkretnie o prędkość odczyt zapis czy aparat w ogóle wykorzysta większe możliwości karty.
Pozdrowienia dla wszystkich.

trigger
07-02-2007, 11:58
jeśli będziesz często robił długie serie w rawach to może i warto kupić szybką, ja mam jednego preteca *80, i 3 zwykłe karty (zwykły kingstoni niebieski sandisk) - jakbym teraz mial kupować wybierałbym preteci bo są metalowe całe;-) jeśli chodzi o szybkość to nigdy mi się nie udało doprowadzić do zapchania bufora nawet na wolnych kartach, jeśli cena nie robiróżnicy to kup szybkie jeśli robi to o wiekszej pojemności ale wolniejsze (jedynie się wolniej przegrywa na dysk później)

daszek
07-02-2007, 12:20
Kup Sandiska Extreme III 2 GB (230zl) hula az milo (z matrycy 10Mpix wchodzi 516 zdjec w najlepszym jpg-u, albo 200 zdjec w raw-ie - przy iso100).
Do tego najlepiej najmniejszy fotobank i masz komplecik na kazda okazje.

zdroofko

M@riusz
07-02-2007, 13:08
czy warto dopłacać np. do Sandiska Extreme III lub IV 4GB czy wystarczy Sandisk ultra II 4gb. .
Tak, jak napisał "trigger" - zależy jakie zdjęcia robisz. Dla serii zdjęć i do reportarzu - warto.
Natomiast zastanów się, czy na pewno warto inwestować w dużą kartę, i czy nie lepiej w dwie mniejsze. Ja używam 2 szt. extreme III 1 GB i jestem z takiego zestawu zadowolony (no, może w tej chwili wolałbym jedną 2GB + jedną 1 GB :wink: )
Jak pogrzebiesz w archiwum, to na pewno znajdziesz wątki o preferencjach użytkowania 1 dużej karty c/a kilku mniejszych, zagrożeniach utraty zdjęć, wygody użytkowania każdej z tych konfiguracji, itd, itp... Dywagacji na ten temat było sporo :-) .

Chodzi mi konkretnie o prędkość odczyt zapis czy aparat w ogóle wykorzysta większe możliwości karty.
Nie porównywałem ultra II i extreme III (które używam), ale pomiędzy "zwykłym" Sandisk'iem (niebiesko-czerwonym) a ultra III różnica jest zauważalna wyraźnie. Natomiast ktoś podawał kiedyś link do porównań szybkości zapisu na poszczególnych rodzajach kart CF Sandiska. Nie mogę teraz go znaleźć...

M@riusz

Nemeo
07-02-2007, 13:11
Odpowiedź może być tylko jedna :

http://www.allegro.pl/item162888954_fotoceny_cf_4gb_b_szybka_133x_markow a_pretec_od_ss.html

wróbel
07-02-2007, 13:55
Widze że zakupiłeś tego Preteca. To chyba też się na niego skusze.

Nemeo
07-02-2007, 13:58
Widze że zakupiłeś tego Preteca. To chyba też się na niego skusze.

Miałem już Preteca 4 GB x80, a teraz dokupiłem x133.:lol:

Kolekcjoner
07-02-2007, 14:47
Nie porównywałem ultra II i extreme III (które używam), ale pomiędzy "zwykłym" Sandisk'iem (niebiesko-czerwonym) a ultra III różnica jest zauważalna wyraźnie. Natomiast ktoś podawał kiedyś link do porównań szybkości zapisu na poszczególnych rodzajach kart CF Sandiska. Nie mogę teraz go znaleźć...

M@riusz

Różnica w prędkości UtraII i EIII jest bardzo niewielka. Różnica prędkości EIII i preteca 80x jest zauważalna (przy seriach w raw-ach EIII dużo szybciej zwalnia bufor).
To porównanie o którym wspominał M@riusz jest tutaj:
www.robgalbraith.com (http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8478)

kris75
07-02-2007, 16:23
kup kingstona elite pro - jest bardzo tania a szybko sie zgrywaja dane, na kupnie drozszych i szybszych kart nic nie zyskasz.