Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Jaki CF do 400d, 30d najlepiej kupić?

wróbel
    Guest

Domyślnie Jaki CF do 400d, 30d najlepiej kupić?

Takie krótkie pytanie czy warto dopłacać np. do Sandiska Extreme III lub IV 4GB czy wystarczy Sandisk ultra II 4gb. Chodzi mi konkretnie o prędkość odczyt zapis czy aparat w ogóle wykorzysta większe możliwości karty.
    Pozdrowienia dla wszystkich.

Domyślnie

jeśli będziesz często robił długie serie w rawach to może i warto kupić szybką, ja mam jednego preteca *80, i 3 zwykłe karty (zwykły kingstoni niebieski sandisk) - jakbym teraz mial kupować wybierałbym preteci bo są metalowe całe;-) jeśli chodzi o szybkość to nigdy mi się nie udało doprowadzić do zapchania bufora nawet na wolnych kartach, jeśli cena nie robiróżnicy to kup szybkie jeśli robi to o wiekszej pojemności ale wolniejsze (jedynie się wolniej przegrywa na dysk później)

Domyślnie

Kup Sandiska Extreme III 2 GB (230zl) hula az milo (z matrycy 10Mpix wchodzi 516 zdjec w najlepszym jpg-u, albo 200 zdjec w raw-ie - przy iso100).
    Do tego najlepiej najmniejszy fotobank i masz komplecik na kazda okazje.

zdroofko

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wróbel Zobacz posta
    czy warto dopłacać np. do Sandiska Extreme III lub IV 4GB czy wystarczy Sandisk ultra II 4gb. .
    Tak, jak napisał "trigger" - zależy jakie zdjęcia robisz. Dla serii zdjęć i do reportarzu - warto.
    Natomiast zastanów się, czy na pewno warto inwestować w dużą kartę, i czy nie lepiej w dwie mniejsze. Ja używam 2 szt. extreme III 1 GB i jestem z takiego zestawu zadowolony (no, może w tej chwili wolałbym jedną 2GB + jedną 1 GB :wink: )
    Jak pogrzebiesz w archiwum, to na pewno znajdziesz wątki o preferencjach użytkowania 1 dużej karty c/a kilku mniejszych, zagrożeniach utraty zdjęć, wygody użytkowania każdej z tych konfiguracji, itd, itp... Dywagacji na ten temat było sporo :-) .
    Chodzi mi konkretnie o prędkość odczyt zapis czy aparat w ogóle wykorzysta większe możliwości karty.
    Nie porównywałem ultra II i extreme III (które używam), ale pomiędzy "zwykłym" Sandisk'iem (niebiesko-czerwonym) a ultra III różnica jest zauważalna wyraźnie. Natomiast ktoś podawał kiedyś link do porównań szybkości zapisu na poszczególnych rodzajach kart CF Sandiska. Nie mogę teraz go znaleźć...

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Odpowiedź może być tylko jedna :

http://www.allegro.pl/item162888954_...tec_od_ss.html

wróbel
    Guest

Domyślnie

Widze że zakupiłeś tego Preteca. To chyba też się na niego skusze.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Widze że zakupiłeś tego Preteca. To chyba też się na niego skusze.
    Miałem już Preteca 4 GB x80, a teraz dokupiłem x133.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M@riusz Zobacz posta
    Nie porównywałem ultra II i extreme III (które używam), ale pomiędzy "zwykłym" Sandisk'iem (niebiesko-czerwonym) a ultra III różnica jest zauważalna wyraźnie. Natomiast ktoś podawał kiedyś link do porównań szybkości zapisu na poszczególnych rodzajach kart CF Sandiska. Nie mogę teraz go znaleźć...

M@riusz
    Różnica w prędkości UtraII i EIII jest bardzo niewielka. Różnica prędkości EIII i preteca 80x jest zauważalna (przy seriach w raw-ach EIII dużo szybciej zwalnia bufor).
    To porównanie o którym wspominał M@riusz jest tutaj:
    www.robgalbraith.com
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

kup kingstona elite pro - jest bardzo tania a szybko sie zgrywaja dane, na kupnie drozszych i szybszych kart nic nie zyskasz.
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Uprawnienia umieszczania postów