PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki teleskop nadaje się do podpięcia do lustrzanki

Ramirez
06-02-2007, 14:52
Na allegro sprzedawane są różne teleskopy i lunety. Jakie z nich nadają się do podpięcia do lustzanki (i jak to zrobić)?
Widziałem przejściówki aparat->luneta do kompaktów. Nie wiem natomiast jak podpina się lustrzanki (czy przez przejściówkę, czy przez jakąś redukcję zakładaną na obiektyw).

ynse
06-02-2007, 15:04
Zacznij od jakieś forum astrofotograficznego - tam się dowiesz co należy zrobić z teleskopami z Allegro :).

A tak na poważnie, to jeśli fundusze nie pozwalają Ci na kupno czegoś porządnego (mówimy o kwocie np. z czterema cyframi przed przecinkiem) to zainteresuj się obiektywami MTO. To są stare rosyjskie konstrukcje z mocowaniem m42 jeśli dobrze pamiętam. Obraz jest o niebo lepszy od tanich teleskopów i w dodatku ostrzą w rozsądnej minimalnej odległości (ewentualnie na ptaszki hobbystycznie możesz zapolować). Występują bodajże w dwóch wersjach ogniskowych 500mm i 1000mm. Ich ceny często są bardzo przystępne. Mają normalne mocowanie do statywu.

Arek_O
06-02-2007, 15:07
Hej!

Unikaj kupowania teleskopów na Allegro. Poszukaj tutaj:

www.deltaoptical.pl
www.astrokrak.pl
market.fotoclassic.pl

Zdjęcia można robić zarówno za pomocą przejściówki albo przez projekcję okularową.
Najczęściej teleskopu mają wyciągi okularowe o średnicy 2 cali. Wtedy łatwo dokupić na małe kilkadziesiąt zł przejściówkę 2"/M42, a potem kolejną M42/EOS. Nie wiem czy ktoś od razu oferuje przejściówki 2"/EOS - ja się z takimi nie spotkałem. Niektórzy producencie teleskopów wspołpracują dobrze z firmami foto. Np. William Optics sprzedaje specjalne okulary z gwintem, który pasuje do gwintu obiektowów z Nikonów Coolpixów.

Arek

P.S. Polecam też lekturę: http://www.optyczne.pl//index.php?art=29

KMV10
06-02-2007, 15:37
Czy to chodzi o okazjonalne cyknięcie foty z wykorzystaniem teleskopu czy o astrofotografie? Odpowiedź na to jest dość istotna bo wiąże się z określonymi pieniędzmi które trzeba wydać. Pamiętaj - Astrofoto wymagające napędów, dobrych montaży oraz przyzwoitej optyki jest DROGIE!!!

Ramirez
06-02-2007, 18:39
Otworzyłem ten wątek zaciekawiony efektami teleskopu Diodaka (http://canon-board.info/showpost.php?p=274620&postcount=162). Jeśli dobrze pamiętam, Diodak skonstruował teleskop lustrzany.
Dlatego też ciekaw jestem, czy takie możliwości daje jakiś niedrogi teleskop + przejściówka, czy trzeba zainwestować kilka tysięcy zł w sprzęt.
Na razie nie wiem, czy astrofotografia stanie się moją kolejną pasją, czy nie. Nie chciałbym więc na początek angażować sporego kapitału.

Diodak
06-02-2007, 21:58
Dobry teleskop to wydatek kilku tysięcy zł, a plastikowe wynalazki z Allegro w większości przypadków nie dadzą Ci możliwości fotografowania w ognisku głównym (czyli lustranka + przejściówka w miejscie okularu).

Przykładowy teleskop może mieć 700mm ogniskową i 70mm średnicę lustra co daje 700/70 = 10 czyli światło f/10. Przy takich ogniskowych na kiepskim chwiejącym się statywie czasem trudno obserwować a co dopiero fotografować i to bez poruszenia.

Za kolegami polecam MTO, oniskowa np. 1000mm i również f/10 a rozmiary kompaktowe w porównaniu do takiego teleskopu Newtona 700/70 ;), dobra cena i będziesz mógł sprzedać jakby Ci przeszła ochota na astrofotografię.

Fotografowanie przez przejściówkę praktycznie ogranicza się do tego co możesz sfotografować przez MTO czyli Księżyc i Słońce po dokupieniu filtru - folii Baader Planetarium w Astrokraku (http://www.astrokrak.pl/sklep/product_info.php?cPath=65&products_id=222). A czasem widać takie plamki:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://lucas02.republika.pl/astro/2005.06.12_Sun_Spots.jpg)

Ramirez
06-02-2007, 23:01
Wielkie dzięki za rady. Pomogły mi uniknąć rozczarowania i zbędnych wydatków.
Mam pentaconowski obiektyw 500/5,6. Może na początek dokupię sobie do niego telekonwerter x2 i zobaczę, jak działa się na ogniskowej 1600 mm (1000x1,6) i wtedy zadecyduję co dalej.

Diodak: Piękne wychodzą Ci te astrozdjęcia! Z czego zdobiłeś swój teleskop?

irma
07-02-2007, 01:20
Dodam, że każdy średnio zdolny tokarz powinien podołać i dorobić adapter. Np. do swojej lunety ( Swaroś ATS 80 HD) z okularem zoom dorobiłem za przysłowiową flaszkę i po podpieciu 30D + 50/1.8 foty wychodziły naprawdę bardziej niż dobre. Niestety dslra musiałem opylić i teraz kombinuję z F30 ale raczej jako dokumentację obsewracji.

Diodak
09-02-2007, 15:12
Ramirez: dzięki :) Teleskop jest zrobiony z rury kanalizacyjnej z przetoczoną ścianką bo za gruba była a tym samym całość waży mniej. Lustro szlifowałem z krążków szklanych w wolnych chwilach po szkole ;) reszta w Astrokraku... czyli napylanie warstwy odblaskowej aluminium w prozni i mocowanie do rury, do tego wyciąg okularowy Astrokraka fotograficzny i gotowe. Montaż (statyw) miałem już wcześniej.

Isengrim
11-02-2007, 01:19
Gdzieś mi przeleciała ostatnio fajna alternatywa do ruskich MTO.
Podobnej konstrukcji sigma 500mm, ale o jasności 4.
Cena stała zdaje się 300 funtów.