Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jaki teleskop nadaje się do podpięcia do lustrzanki

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie Jaki teleskop nadaje się do podpięcia do lustrzanki

Na allegro sprzedawane są różne teleskopy i lunety. Jakie z nich nadają się do podpięcia do lustzanki (i jak to zrobić)?
    Widziałem przejściówki aparat->luneta do kompaktów. Nie wiem natomiast jak podpina się lustrzanki (czy przez przejściówkę, czy przez jakąś redukcję zakładaną na obiektyw).

Domyślnie

Zacznij od jakieś forum astrofotograficznego - tam się dowiesz co należy zrobić z teleskopami z Allegro .

A tak na poważnie, to jeśli fundusze nie pozwalają Ci na kupno czegoś porządnego (mówimy o kwocie np. z czterema cyframi przed przecinkiem) to zainteresuj się obiektywami MTO. To są stare rosyjskie konstrukcje z mocowaniem m42 jeśli dobrze pamiętam. Obraz jest o niebo lepszy od tanich teleskopów i w dodatku ostrzą w rozsądnej minimalnej odległości (ewentualnie na ptaszki hobbystycznie możesz zapolować). Występują bodajże w dwóch wersjach ogniskowych 500mm i 1000mm. Ich ceny często są bardzo przystępne. Mają normalne mocowanie do statywu.

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

Hej!

Unikaj kupowania teleskopów na Allegro. Poszukaj tutaj:

www.deltaoptical.pl
    www.astrokrak.pl
    market.fotoclassic.pl

Zdjęcia można robić zarówno za pomocą przejściówki albo przez projekcję okularową.
    Najczęściej teleskopu mają wyciągi okularowe o średnicy 2 cali. Wtedy łatwo dokupić na małe kilkadziesiąt zł przejściówkę 2"/M42, a potem kolejną M42/EOS. Nie wiem czy ktoś od razu oferuje przejściówki 2"/EOS - ja się z takimi nie spotkałem. Niektórzy producencie teleskopów wspołpracują dobrze z firmami foto. Np. William Optics sprzedaje specjalne okulary z gwintem, który pasuje do gwintu obiektowów z Nikonów Coolpixów.

Arek

P.S. Polecam też lekturę: http://www.optyczne.pl//index.php?art=29

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czy to chodzi o okazjonalne cyknięcie foty z wykorzystaniem teleskopu czy o astrofotografie? Odpowiedź na to jest dość istotna bo wiąże się z określonymi pieniędzmi które trzeba wydać. Pamiętaj - Astrofoto wymagające napędów, dobrych montaży oraz przyzwoitej optyki jest DROGIE!!!

Domyślnie

Otworzyłem ten wątek zaciekawiony efektami teleskopu Diodaka (http://canon-board.info/showpost.php...postcount=162). Jeśli dobrze pamiętam, Diodak skonstruował teleskop lustrzany.
    Dlatego też ciekaw jestem, czy takie możliwości daje jakiś niedrogi teleskop + przejściówka, czy trzeba zainwestować kilka tysięcy zł w sprzęt.
    Na razie nie wiem, czy astrofotografia stanie się moją kolejną pasją, czy nie. Nie chciałbym więc na początek angażować sporego kapitału.

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobry teleskop to wydatek kilku tysięcy zł, a plastikowe wynalazki z Allegro w większości przypadków nie dadzą Ci możliwości fotografowania w ognisku głównym (czyli lustranka + przejściówka w miejscie okularu).

Przykładowy teleskop może mieć 700mm ogniskową i 70mm średnicę lustra co daje 700/70 = 10 czyli światło f/10. Przy takich ogniskowych na kiepskim chwiejącym się statywie czasem trudno obserwować a co dopiero fotografować i to bez poruszenia.

Za kolegami polecam MTO, oniskowa np. 1000mm i również f/10 a rozmiary kompaktowe w porównaniu do takiego teleskopu Newtona 700/70 , dobra cena i będziesz mógł sprzedać jakby Ci przeszła ochota na astrofotografię.

Fotografowanie przez przejściówkę praktycznie ogranicza się do tego co możesz sfotografować przez MTO czyli Księżyc i Słońce po dokupieniu filtru - folii Baader Planetarium w Astrokraku. A czasem widać takie plamki:

EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Domyślnie

Wielkie dzięki za rady. Pomogły mi uniknąć rozczarowania i zbędnych wydatków.
    Mam pentaconowski obiektyw 500/5,6. Może na początek dokupię sobie do niego telekonwerter x2 i zobaczę, jak działa się na ogniskowej 1600 mm (1000x1,6) i wtedy zadecyduję co dalej.

Diodak: Piękne wychodzą Ci te astrozdjęcia! Z czego zdobiłeś swój teleskop?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dodam, że każdy średnio zdolny tokarz powinien podołać i dorobić adapter. Np. do swojej lunety ( Swaroś ATS 80 HD) z okularem zoom dorobiłem za przysłowiową flaszkę i po podpieciu 30D + 50/1.8 foty wychodziły naprawdę bardziej niż dobre. Niestety dslra musiałem opylić i teraz kombinuję z F30 ale raczej jako dokumentację obsewracji.
    ...coś tam + ATS 80 HD

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ramirez: dzięki Teleskop jest zrobiony z rury kanalizacyjnej z przetoczoną ścianką bo za gruba była a tym samym całość waży mniej. Lustro szlifowałem z krążków szklanych w wolnych chwilach po szkole reszta w Astrokraku... czyli napylanie warstwy odblaskowej aluminium w prozni i mocowanie do rury, do tego wyciąg okularowy Astrokraka fotograficzny i gotowe. Montaż (statyw) miałem już wcześniej.
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 11-02-2007 o 05:12
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Isengrim
    Guest

Domyślnie

Gdzieś mi przeleciała ostatnio fajna alternatywa do ruskich MTO.
    Podobnej konstrukcji sigma 500mm, ale o jasności 4.
    Cena stała zdaje się 300 funtów.

Uprawnienia umieszczania postów