PDA

Zobacz pełną wersję : 5D winetuje jak holera z każym obiektywem!!

VanMurder
04-02-2007, 10:44
czy to norma czy nie?
kilka przykładów:
http://onephoto.pl/info.php3?id=376191
http://onephoto.pl/info.php3?id=376194

robione przy użyciu 50mm 1.4 Canona

powyższe zdjęcia nie były winietowane w PS.

Jac
04-02-2007, 12:42
ja tam winiety (http://en.wikipedia.org/wiki/Vignetting) nie widze

hyzop
04-02-2007, 12:42
Wygląda jak robione z małej odległości na otwartej przysłonie, efekt osiagalny prawie w każdym aparacie.

McKane
04-02-2007, 12:53
A juz myslalem ze zobacze zdjecia z jakis nietypowych obiektywow co mnie interesuja najbardziej ;)

Nie ma to jak znac znaczenie uzywanych slow VanMurder :) To zwykla praca niewielka głębią ostrosci przy duzych otworach.

Wygląda jak robione z małej odległości na otwartej przysłonie, efekt osiagalny prawie w każdym aparacie.

Hehe teraz to juz nie ... zalew kompaktow cyfrowych o malenkich matrycach i malych obiektywach nie pozwala na uzyskanie takiej GO. Juz trzeba zaczac pisac ze efekt nieosiagalny dla wiekszosci aparatow ;)

Pozdrawiam

akustyk
04-02-2007, 13:03
bosz... wyglada jakby dzieciak sie dorwal do jasnego obiektywu i bez pomyslunku na... fota w fote na pelnej dziurze...

bez takich mi prosze przy sniadaniu...

Ramirez
04-02-2007, 13:14
VanMurder, czy przez winietowanie rozumiesz "niestrość" na brzegach kadru, czy ciemniejsze obrzeża kadru.
Dla mnie widocznego winietowania (niedoświetlenia brzegów kadru) na tych zdjęciach nie ma.

stdanielo
04-02-2007, 13:19
Ale przynajmniej się chłop sprzętem pochwalił ;)

Diego
04-02-2007, 13:21
hehe prowokacja jak na forum onetu ;) :D

McKane
04-02-2007, 13:42
Ale ile bedzie mial dzieki temu wejsc na swoja strone ;)

emisiaczek
04-02-2007, 13:59
co lepsze byc przy kasie zeby kupic sobie 5d ale nie wiedziec co to winietowanie czy byc biednym majac 400d ale wiedziec jak sie robi fotki ;)

pozdrawiamy californie

PrzemeS
04-02-2007, 14:38
5D winetuje jak holera z każym obiektywem!!

A mozesz pokazac jak winietuje? Bo jakos na tych zdjeciach to nie widac.

mancat
04-02-2007, 14:52
Ręce opadają gdy ktoś pisze, że aparat winientuje... no bo przecież matryce są mniej czułe na rogach (?) ;-) Kiedyś gdy 5D wchodziło na rynek, bodaj w Fotografii Cyfrowej, przeprowadzono test tego aparatu z obiektywem CANON 28-105 3.5-4.5 USM. W podsumowaniu dano korpusowi MINUS za to, że "aparat winietuje". Tak też skończyła się moja przygoda z tym czasopismem...

trampek
04-02-2007, 16:48
co do mnie to tez tej winety jakos nie widze..

ps. na jakiej przyslonie robione???? wide open:????

Maris
04-02-2007, 16:55
Tak też skończyła się moja przygoda z tym czasopismem...
:lol: z dpreview zaraz też się skończy :mrgreen:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page24.asp
nie wiem, nad czym tutaj deliberować ..

McKane
04-02-2007, 17:00
Ręce opadają gdy ktoś pisze, że aparat winientuje... no bo przecież matryce są mniej czułe na rogach (?) ;-) Kiedyś gdy 5D wchodziło na rynek, bodaj w Fotografii Cyfrowej, przeprowadzono test tego aparatu z obiektywem CANON 28-105 3.5-4.5 USM. W podsumowaniu dano korpusowi MINUS za to, że "aparat winietuje". Tak też skończyła się moja przygoda z tym czasopismem...

Co gorsza nie tylko z tym czasopismem musisz skonczyc, dpreview ale tez z naszym forum bo zapluty karzel reakcji i tutaj dotarl (w kilku osobowym skladzie nawet) i tez twierdzi ze winietowanie matrycy to fakt.

djtermoz
04-02-2007, 17:35
Czy z kazdym to nie wiem, ale z 50/1.4 winietuje bardzo fajnie. Bardzo mi pasuje ten efekt:

https://canon-board.info/imgimported/2007/02/68342303-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/djtermoz/image/68342303.jpg)

Diego
04-02-2007, 18:31
Fakt, efekt jest bardzo przyjemny:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img454.imageshack.us/img454/2736/mg4768bl5.jpg)

VanMurder
04-02-2007, 20:07
słuchajcie jesteście beznadziejni! widać wyraźnie niedoświetlenie w rogach kadru i a piszecie jak bym był jakimś debilem który się sprzeęte chce pochwalić a nie potrafi rozróżnić głębi ostrości od winietowania - wstyd tak potraktować nowego uczestnika forum - wstyd panowie... nie chciałem wysyłać zdjęcia sufitu, lub pisaków na biurku jak to robi większość z was ... wysłałem więc ostatnie fotki na których to wyraźnie widać... uważam to za poważny problem bo widać to na każdej jasnej fotce z każdym obiektywem... a wy tak chamsku po mnie jedziecie... zazdrość cy co... myślałem że to forum jest trochę poważniejsze chyba stąd spadam...
:(

co lepsze byc przy kasie zeby kupic sobie 5d ale nie wiedziec co to winietowanie czy byc biednym majac 400d ale wiedziec jak sie robi fotki ;)

pozdrawiamy californie

chciał bym zobaczyć twoje fotki - biedny mądralo!!

Kolekcjoner
04-02-2007, 20:20
słuchajcie jesteście beznadziejni! widać wyraźnie niedoświetlenie w rogach kadru i a piszecie jak bym był jakimś debilem który się sprzeęte chce pochwalić a nie potrafi rozróżnić głębi ostrości od winietowania - wstyd tak potraktować nowego uczestnika forum - wstyd panowie... nie chciałem wysyłać zdjęcia sufitu, lub pisaków na biurku jak to robi większość z was ... wysłałem więc ostatnie fotki na których to wyraźnie widać... uważam to za poważny problem bo widać to na każdej jasnej fotce z każdym obiektywem... a wy tak chamsku po mnie jedziecie... zazdrość cy co... myślałem że to forum jest trochę poważniejsze chyba stąd spadam...
:(

Ja mam wrażenie że kolega bardzo uogólnia wrzucając wszystkich i wszystko do jednego wora. Po za tym mam pytanie czy testowałeś ww korpus ze wszystkimi 60-cioma obiektywami do Canona i kilkudziesięcioma od producentów niezależnych, że o tych mocowanych przejściówkami nie wspomnę. Bo przyznasz że stwierdzenie " 5D winetuje jak holera z każym obiektywem!!" jest dość radykalne. Rozumiem że np. te obiektywy które dopiero zostaną wyprodukowane też bierzesz pod uwagę. No bo skoro z każdym...?

VanMurder
04-02-2007, 20:21
Czy z kazdym to nie wiem, ale z 50/1.4 winietuje bardzo fajnie. Bardzo mi pasuje ten efekt:

https://canon-board.info/imgimported/2007/02/68342303-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/djtermoz/image/68342303.jpg)

winietowanie widać:( dzięki

Tomasz Golinski
04-02-2007, 20:27
Popatrz na testy na optyczne.pl np. http://optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=17&roz=8

Obiektywy po prostu winietują.

Zielony
04-02-2007, 20:32
A ja tam nadal twierdzę, że winietowanie to nie jest kurde problem.
Łatwe do skorygowania w PS'ie. Dodatkowo, winietka czasem 'wspomaga' zdjęcie.

Diego
04-02-2007, 20:33
Te obiektywy mają winetować Zresztą wystarczy zobaczyć na 85 mm f1.2

ps. VanMurder rozluźnij się ;) to forum ma pewien specyficzny klimacik ;)

Maris
04-02-2007, 20:35
Ale ja nadal nie rozumiem nad czym tu kruszyć kopie, przecież problem winiety u 5D to sprawa dość już stara
choćby:
http://www.cameralabs.com/features/Canon5D_upgrade/page4g.shtml
http://photo.net/equipment/canon/fullframe/
http://photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00Djmn
http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/eos5d/samples/IMG_0653.JPG
Grunt że aparat robi świetne jakościowo zdjęcia.

MMM
04-02-2007, 20:36
A ja tam nadal twierdzę, że winietowanie to nie jest kurde problem.
Łatwe do skorygowania w PS'ie. Dodatkowo, winietka czasem 'wspomaga' zdjęcie.
Winietka również zwiększa GO w narożnikach zdjęcia a to wcale takie fajne nie jest. To że dodaje "ahtyzmu" do zdjęcia to akurat żadna zaleta bo równie dobrze można to sobie dorobić w PS.

kanonier
04-02-2007, 20:39
Na wszystkich tu pokazanych zdjeciach winiety (mniejsze lub jeszcze mniejsze) sa.
W sumie to niewazne czy przez za mala oslone, za ciasny filtr, zbyt mocno wykorzystane pole obiektywu czy niedoskonale matryce.
Sa i juz.
Uroki pelnej klatki.
Po to dawniej bylo kadrowanie a teraz jest np. Photoshop.
Da sie z tym zyc.

KuchateK
04-02-2007, 21:12
Mozna sie nieco winiety dopatrzyc... Mowi sie trudno, cieszy z calej reszty i photoshopa :mrgreen:

Maris
04-02-2007, 21:17
http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/eos5d/samples/IMG_0653.JPG
tutaj photoshop chyba wiele nie pomoże (na szczęcie od trabanta bliżej mi do 30d ;-) )

Krisspy
04-02-2007, 23:02
Jak na początku nikt nie widział winiet, tak teraz wszyscy je widzą...
Klasyczny przykład społecznego dowodu słuszności
i setny ubaw :D

VanMurder
04-02-2007, 23:05
Ok. dzięki wszystkim serdeczne warto było wystawić ten post, uzupełniłem swoje braki w edukacji, wybaczcie mi że jestem takim ignorantem, teraz moje wątpliwości zostały rozwiane...
prawda jest taka że "winetuje" 90% swoich zdjęć w PSie, i takie "sprzętowe" winetowanie w 5D jest mi na rękę, chciałem tylko wiedzieć czy to jest normalne, do tej pory nie robiłem zdjęć full frame i ten problem jest dla nie nowy
pozdrawiam i samych udanych zdjęć wszystkim życzę nawet tym mocno zakompleksionym;)

yggdrassill
04-02-2007, 23:37
do tej pory nie robiłem zdjęć full frame i ten problem jest dla nie nowy

tyle, ze to nie jest problem dotyczący tylko pełnej klatki zobacz jak ladnie winietuje popularny nikonowski 18-70:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=23&roz=8

albo 17-85 canona:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=13&roz=8

to wszystko na aps-ie :)

oszołom
04-02-2007, 23:48
Masz bardzo fajną stronę internetową, winietą się nie przejmuj, była jest i będzie (takie są właściwości szkiełek ) a zakompleksionych po prostu ignoruj. Powodzenia !!! ( A jak masz jakiś problem - zawsze pytaj - czasami zakompleksieni mają dobry dzień, pomogą , wierzę w to !!!! ):mrgreen:

Jac
05-02-2007, 00:16

e tam - ja nadal nie widze tam winiety ;-) (na dwoch pierwszych zdjeciach)

moze poprostu przyklady nie podeszly ;-)

McKane
05-02-2007, 00:31

Looknij na zdjecia z 1 postu. Winieta jest tam tak minimalna ze trudno o tym w ogole dyskutowac a juz napewno nie podpada to pod miano jakiegokolwiek problemu. Nie dziwia mnie te wszystkie posty bo sprawa jest nieco zabawna i w takim guscie zostala tez potraktowana.

Reakcja ta jednak nie oznacza ze 5d nie winietuje w ogole o czym wielokrotnie pisano na roznych forach takze i naszym oraz w obecnym watku. Autor dostal kilka linkow potwierdzajacych jego obserwacje a ze nie w formie jakiej oczekiwal ... no coz taki jest internet. Raz jest milo a raz przesmiewczo zalezy od dnia i nastroju adwersarzy.

rysiaczek
05-02-2007, 00:35
OT: @VanMurder - wrocilem do tego watku tylko i wylacznie po to, by powiedziec ze masz naprawde dobra strone! Dawno nie widzialem tak dobrego zgrania pomyslu, wykonania, tresci i smaku osoby, ktora ja zaprojektowala.
Brawo!

EDIT: Mam nadzieje, ze Ci teraz serw nie siadzie, jak polowa CB poleci ogladac witryne:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

trucker
05-02-2007, 08:16

pozdrawiamy californie

Powiedzcie mi jak to jest, udzielam sie na FM i na CB. U Fredka nigdy nie natrafilem na ...(tutaj niech sobie kazdy nazwie takie zachowanie po swojemu), a na polskim CB co drugi watek ma takie kwiatki.:sad:
Wypadaloby teraz, aby ten biedny ale wiedzacy pokazal nam jak to sie robi fotki:wink:

snowboarder
05-02-2007, 09:26
Powiedzcie mi jak to jest,...

Ciekawe, prawda? To jest tzw "polska specyfika".
Jako, ze sporo podrozuje, szukam informacji z wielu zrodel,
w tym polskich - totalny blad. Jako, ze nie jestem backpacker'em
z budzetem $3 na dzien, zjechano mnie wlasciwie za kazdym
razem, gdy sie niepotrzebnie na polskiej grupie zapytalem,
badz pokazalem moje zdjecia skads. Wiele osob odrazu oskarza
mnie, ze oszukuje i moje zdjecia nie sa moje (!).
O komentarzach na temat dokad jezdze, za ile itd. nie bede nawet
wspominal. O epitetach tez.
Moje zdjecia z Bora Bora na innej grupie foto (polskiej)
spowodowaly lawine totalnie negatywnych komentarzy, w co
drugim byl disclaimer, ze to nie z zawisci, tylko ze zdjecia sa do d...
Canon-board to ostatnie polskie miejsce, gdzie mozna miec
w miare dobry sprzet i nie zostac odrazu z gory zjechanym za to.
Takze nie narzekaj :-)
Choc szczerze, zapal do "polskosci" mi przechodzi i tylko czasem,
tak jak ten tydzien, ktory spedzilem chory w domu, nachodzi
mnie jeszcze by sie udzielac... Potem czesto zaluje...
Jaki jest twoj nick na FM?

Kubaman
05-02-2007, 10:21
ejże, bo zaraz jestem gotów uwierzyć, że dpreview.com to portal gdzieś w Polsce, a codzienne setki flame'ów, ataków, kpin i ścigania tych co mają więcej sprzętu jest wynikiem publikacji polskich forumowiczów :lol: Zawiść to jedno, a prowokowanie, przechwałki czy spam (bo to mi wygląda na spam) to druga strona medalu.

Fred jest na wyjątkowo dobrym poziomie i jest chyba mocno moderowany.

A tak BTW, byłem tu kiedy pojawił się temat. Ale odechciało mi się odpowiadać, bo według mnie to prowokacja pełną gębą. 5D w tytule wątku atakującym "najlepszy aparat świata" ;-) , do tego mówiący (z błędem) że problem występuje "na każdym obiektywie" czyli na 50/1.4 autora :lol: . Do tego ktoś kto wydał 10k PLN na sprzęt musi wiedzieć, co to jest winieta i musi wiedzieć, że dwa pierwsze zdjęcia winiety nie mają - chyba że jest kompletnym ignorantem. A jeśli jest - no to sam się naraża.

OT: @VanMurder - wrocilem do tego watku tylko i wylacznie po to, by powiedziec ze masz naprawde dobra strone! no właśnie, czyli efekt osiągnięty ;)

szwayko
05-02-2007, 10:35
Przesadzacie.

To nie wina 5D. Ja tam ciagle robie na kliszach, zwlaszcza cz.b.

np. 50/1.4 zawsze winietuje - to jest normalne dla tego obiektywu, nie mowiac juz o 28/1.8 czy 20/2.8 - te szkla trzeba przymknac aby nie bylo winiety. Tak rzutuja obraz na klatke 24x36 i tu nie ma znaczenia czy matryca czy klisza. Na sile zostal rozmuchany problem, aby w jakis sposob uzasadnic takie systemy jak 4/3 czy inne cropy.

Mi po prostu nie odpowiada sposob separacji planow z mniejszych formatow. Format 24x36 to jest minimum jakie moge przyjac. Kosztem winiet i czego tam jeszcze nie wymysla.

Tomasz1972
05-02-2007, 10:46
Pomijając fakt występowania lub tez nie winiety na zaprezentowanych fotach , chciałbym zauważyć że różne wady , które można zauważyć na zdjęciach cyfrą , z tym samym szkłem mogą nie wystąpić w analogu .
Problem polega na braku telecentryczności obiektywu . Światło padając na matrycę pod kątem może odbić się od mikrosoczewek , następnie od tylnej soczewki obiektywu i powodować dziwne poświaty . Przy szkle z odpowiednimi powłokami zjawisko to jest mniejsze .
Ponadto odbijając się od mikrosoczewek ilość światła rejestrowanego przez sensor jest mniejsza gdyż część światła ucieka w nicość i występuje winieta ( na środku kadru promienie padają prostopadle )
Nierównoległe promienie mają różną odległość od ogniska układu optycznego do matrycy/filmu i mogą powodować nieostrości na brzegach kadru .

Maris
05-02-2007, 10:50
Kubaman weź z łaski swojej wpisz w google "5D vignetting" i wtedy okaże się, że świat cały opleciony jest siecią prowokatorów, złośliwców i zazdrośników, którzy zawiązali światowy spisek na 5D i widzą to, czego - jak się okazuje - widzieć nie powinni. Zapewne wszyscy posiadacze 5D, którzy pokazują winietę zazdroszczą sobie sprzętu, który kupili. Snowboarder po przejrzeniu tych linków będzie miał asumpt do zniechęcenia się "angloamerykańskością", bo praktycznie wszystkie strony jakie się wyświetlają są w jezyku Szekspira (o pardon, Shakespeare'a)

Kubaman
05-02-2007, 11:04
ale chciałeś coś konkretnie do mnie napisać :roll:
poczytaj o czym napisałem, "z łaski swojej". Poziom uogólnień który stosujesz jest naprawdę imponujący. Zaraz się z tych wywodów okaże, że na naszym forum nie można krytykować Canona, bo moderator atakuje usera poszukującego pomocy :lol: :lol: :lol:

mancat
05-02-2007, 11:06
Ja po wpisaniu "5D vignetting" widze, że 5D winietuje przy dużych otworach przysłony "Canon EOS 5D vignetting at wide apertures", "Canon 5d back as it is showing horrible vignetting at wide apertures", "With the fullframe 5D, I constantly got vignetting using the biggest apartures". Nadal nie rozumiem czemu określa się to winietowaniem aparatu? Kiedy to szkła winietują a nie aparat! Tak już ma mały obrazek, że efektywne pole obrazowe obiektywów jest prawie na styk dopasowane to klatki 35mm. To nie jest wielki format. Winietowanie to nie wina korpusu. Taki efekt może występować tak na analogu jak i na cyfrowym full-frame'ie.

Maris
05-02-2007, 11:07
Kubaman: Gdybyś przeczytał cały topic, to moze zwróciłbyś uwagę, że we wcześniejszych swoich postach dawałem konkretne linki, co trudno nazwać uogólnieniem. "Gadki-szmatki" o złośliwcach, zazdrośnikach etc. a także pseudorozważania o "polactwie" pojawiły się chyba w innych postach? Zwróciłeś na to uwagę?

gwozdzt
05-02-2007, 11:12
... 5D winietuje przy dużych otworach przysłony "Canon EOS 5D vignetting at wide apertures", ...
Ludzie, opamiętajcie się!
Jak można pisać , że aparat winietuje??!! na duzych otworach??!! czy aparat ma przysłonę??!!

Winietują obiektywy. Te najjaśniejsze (f/1,2 f/1,4) najbardziej. Nawet 85L i 35L.

24362435

24372438

Winietowały na kliszach, potem crop nas rozpieścił pod tym względem, a teraz sprawa wraca do normy. Ot tyle.

Jerry99
05-02-2007, 11:28
Winietowały na kliszach, potem crop nas rozpieścił pod tym względem, a teraz sprawa wraca do normy. Ot tyle.

Amen. :)

piast9
05-02-2007, 11:40
Podejrzewam, że większość zarzutów o winietowaniu 5D produkują osoby używające wcześniej cropa lub wręcz kompakta. Nagle okazuje się że ulubiony obiektyw robi straszne rzeczy w rogach i jest płacz i zgrzytanie zębów.

Wini
05-02-2007, 11:43
robione przy użyciu 50mm 1.4 Canona

Winietowanie winietowaniem, ale super przykład edukacyjno/szkoleniowy na przerysowania 50-ki.

Tomasz Golinski
05-02-2007, 12:32
Ludzie, opamiętajcie się!
Jak można pisać , że aparat winietuje??!! na duzych otworach??!! czy aparat ma przysłonę??!!

Winietują obiektywy.

Z dokładnością do tego, co napisał Tomasz1972. Aparat też ma na to pewien wpływ.

Kubaman
05-02-2007, 15:56
no ale stronka nabiła nieco na liczniku zanim gwozdzt nie wytrzymał i wyedukował te podstawowe prawdy wiary. Zaraz się zrobi poważny wątek ;)

Maris, "podążaj swoją świetlistą ścieżką" :lol:

VanMurder
05-02-2007, 19:32
A tak BTW, byłem tu kiedy pojawił się temat. Ale odechciało mi się odpowiadać, bo według mnie to prowokacja pełną gębą. 5D w tytule wątku atakującym "najlepszy aparat świata" ;-) , do tego mówiący (z błędem) że problem występuje "na każdym obiektywie" czyli na 50/1.4 autora :lol: . Do tego ktoś kto wydał 10k PLN na sprzęt musi wiedzieć, co to jest winieta i musi wiedzieć, że dwa pierwsze zdjęcia winiety nie mają - chyba że jest kompletnym ignorantem. A jeśli jest - no to sam się naraża.

no właśnie, czyli efekt osiągnięty ;)

Drogi Panie Dyrektorze!

Prawdą jest że wyraziłem się mało ściśle i lakonicznie...
powinienem uściślić tytuł wątku i napisać: - Wszystkie moje obiektywy winetują z 5d jak cholera!... liczyłem na to że mam do czynienia z ludźmi inteligentnymi i taki skrót myślowy nie rozpięta takiej wojny...
Muszę się również przyznać do niewiedzy i dużego ignoranctwa sprzętowego (mimo wydania 10k na sprzęt) ale prawda jest taka że totalnie walą mnie problemy sprzętowe do momentu kiedy maja one decydującego wpływu na jakość robionych prze zemnie zdjęć... interesuje mnie tylko efekt końcowy - zdjęcie, jego jakość i fakt jak będzie ono odbierane przez mojego klienta, tudzież osobę której je prezentuje ... onanizm sprzętowy mnie nie interesuje a wręcz nim gardzę ....
A co do krypto reklamy mojej strony, to jakie może mieć dla mnie znaczenie pusty trafik z za oceanu?... jestem lokalnym fotografem i na moja działalność ma tylko wpływ potencjalny, lokalny klient znajdujący się w promieniu kilkuset mil (kilometrów).

łącze wyrazy szacunku i pozdrawiam
VanMurder
ps nie chcę krytykować percepcji wizualnej pana dyrektora, ale wineta jest widoczna gołym okiem na przedstawionych przeze mnie zdjęciach;)

stdanielo
05-02-2007, 19:39
Ale przynudzacie, jeden widzi, drugi nie widzi co za różnica. Zrobiła się pyskówka z tego wątku a od tematu już dawno odbiegliście.

trampek
05-02-2007, 20:47
wracajac do watku to winetowanie mozna zaprezentowac tutaj (http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=40172) wiec na problematycznych zdjeciachz pierwszego postu nie mozna o nim mowic...

oskarkowy
05-02-2007, 22:10
Dobrze, że nie widziałeś co te 5d robi za winiety na otwartym 35L. Spadłbyś z krzesła. Ale jeśli mam być szczery, to akurat winietowanie tego szłka jest po prostu śliczne i bardzo na miejscu.

Vitez
05-02-2007, 23:36
Moge zamknac? Moge? :oops: Temat sie juz chyba wyczerpal :p

Kolekcjoner
05-02-2007, 23:56
Moge zamknac? Moge? :oops: Temat sie juz chyba wyczerpal :p

Zamykaj :D. Nic tu już mądrego z tego nie wyniknie.

Tomasz Golinski
06-02-2007, 00:32
Szybszy byłem!