Zobacz pełną wersję : lampa błyskowa
Maciej_Grabowski
01-02-2007, 21:57
na pewno ten watek juz był , ale nie mogłem znalezc wiec znowu prosze was o rade , a wiec szukam dobrej lampy błyskowej , silnej , najlepiej zdalnie sterowanej . Polecacie oryginalne lampy canona czy moze jakas inna firme na przykład metz?
skoro polecają lampy oryginalne to znaczy ze inne juz przerabiali... ja na wszelki wypadek kupiłem najlepsza jaką canon produkuje to nie jest jakis kolosalny wydatek a wiesz jak miło ogląda sie tvn24 czy wiadomosci i widzi swoją wlasną lampe na aparatach wszystkich tych fotografów ganiających w okół polityków ;)
Maciej_Grabowski
01-02-2007, 22:20
a powied mi czy twoja lampa jest zdalnie sterowana? na allegro za niecałe 1600 ja widziałem.
na allegro za niecałe 1600 ja widziałem.
no to srednia okazja ;-) .. pierwsze linki z brzegu :
- http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=805
- http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id=303
:mrgreen:
a powied mi czy twoja lampa jest zdalnie sterowana?.
Jedna lampa typu Master (580EX/550EX) musi być zamontowana w stopce aparatu.
Każda następna z grona 580EX/550EX/430EX/420EX bedzie zdalnie sterowana przez tą MASTER.
Albo kupujesz dobrą lampę np. Metza czy Sunpaka i za jakieś grosze można kupić zewnętrzną fotocelę, a za jej pomocą odpalasz inne lampy, które tez nie muszą być Canonowskie. Osobiście mimo mniejszej ilości wodotrysków Sunpak jak dla mnie rozkłada światło o niebo lepiej niż jakakolwiek Canonowska EX czy EZ.
co bedziesz fotografował?
Sigma EF-500 DG Super - porównywana na tym forum funkcjonalnością do 550EX, jedna taka Sigma zamontowana na korpusie może bezprzewodowo sterować kilkoma innymi identycznymi - a cena w Polsce to ok. 900 zł więc o wiele taniej niż 580 EX i od 550 EX również tańsza.
Jak chcesz mocną lampę to jest metz z liczbą przewodnią 60 - mocniejszej nie widziałem. Możesz dokupić za 10 - 15$ radiowe wyzwalanie. (fotocela głupieje przy mocniejszym świetle i często musi być skierowana do 2giej lampy, no i musi być światło które ją wyzwala, a które nie zawsze jest chciane....A jak i tego ci mało to zainwestuj w studyjne lampy i akumulatory...one mają często wbudowane fotocele :P
Kolekcjoner
02-02-2007, 15:36
Jak chcesz mocną lampę to jest metz z liczbą przewodnią 60 - mocniejszej nie widziałem. (...)
Metz 76 MZ-5 digital - chyba najmocniejsza na rynku Lp=76. Ma bardzo duże możliwości konfiguracyjne tylko jest pierońsko ciężka, wielka i droga.