Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D80 lepszy od D 200? :D

Skipper
01-02-2007, 11:14
wg niemieckiego miesiecznika Color Foto w kategorii jakosc zdjęc D80 wyprzedził D200 przy ISO 100 miały taką samą ocene przy ISO 400 D80 dostał o połtora punku wiecej... ogolna ocena aparatu co ciekawe wyszła identyczna :D
stąd niemcy wyprowadzili wniosek iż jesli porównac to co oferuje aparat z ceną, D80 zdecydowanie wygrywa z D200 :D
niestety nie mam tego pod ręka by przedrukowac całe uzasadnienie bo tylko w kiosku przejrzałęm i wymiekłem :D

jeszcze troche i sie przerzuce na tego nikona bo co gazeta to ten aparat wygrywa ;)

Ramirez
01-02-2007, 12:19
Pewnie D80 ma silniejszy algorytm redukcji szumów. Sfotografowali karty testowe przy różnych ISO i tak im wyszło. Tyle, że na kartach testowych nie wyjdzie utrata szczegółów w przejściach tonalnych. Ot, cały marketing - dużo Mpixeli, mało szumów, duży zoom.

akustyk
01-02-2007, 12:30
wchodze, patrze, Nikon vs Nikon. sprawdzam naglowek na gorze: Canon-Board.

cos mi tu nie bangla :)

czornyj
01-02-2007, 12:34
wchodze, patrze, Nikon vs Nikon. sprawdzam naglowek na gorze: Canon-Board.

cos mi tu nie bangla :)

To z desperacji. Canon od pół roku nic nowego nie pokazał, a jego nowe korpusy (30D i 400D) nie były zbyt ekscytujące. I głód nowości zaczyna ssać. Jak szybko czegoś nowego nie pokażą, to zacznie się porównywanie z komórkami, małpkami, analogiem - małym, średnim i dużym. Dobrze że za miesiąc PMA...

Skipper
01-02-2007, 13:10
Pewnie D80 ma silniejszy algorytm redukcji szumów. Sfotografowali karty testowe przy różnych ISO i tak im wyszło. Tyle, że na kartach testowych nie wyjdzie utrata szczegółów w przejściach tonalnych. Ot, cały marketing - dużo Mpixeli, mało szumów, duży zoom.

nie tylko tablic, była kupa innych zdjęc zresztą to tu jako ciekawostka :D

czornyj to nie desperacja tylko zadziwienie :) w ciągu tygodnia wpadłem zupelnie przypadkowo na wyniki testów z trzech różnych gazet w dwóch karajach i wg nich D80 leje wszystko co mu postawią na drodze ;) az sie zastanwiam ile to Nikona kosztowało :mrgreen: bo w "lub czasopisma" to ja nie wierze ;)

czornyj
01-02-2007, 13:42
czornyj to nie desperacja tylko zadziwienie :) w ciągu tygodnia wpadłem zupelnie przypadkowo na wyniki testów z trzech różnych gazet w dwóch karajach i wg nich D80 leje wszystko co mu postawią na drodze ;) az sie zastanwiam ile to Nikona kosztowało :mrgreen: bo w "lub czasopisma" to ja nie wierze ;)

Trochę prawdy jest też w tym, że to naprawdę nie jest najgorszy korpus. Jakość matrycy jest troszkę gorsza niż w Canonie, ale wyposażony jest nieźle - dobry wizjer i telewizor, zaawansowany układ AF, spore możliwości processingu jpg już w puszce, bezkonkurencyjny system sterowania lampami.

Nie ma sensu przywiązywać zbyt dużej wagi do jakości obrazu, bo jakość od dawna w DSLR jest dobra, a jeśli potrzebuje się naprawdę cudów to trzeba za tą przyjemność słono zapłacić. Ja np. używam 4MP DSLR i jestem w pełni usatysfakcjonowany, a jak od wielkiego dzwona potrzebuję większej rozdzielczości, to robię sobie slajdzik średniego formatu. Natomiast maleńkie RAW-y obrabia się z prędkością światła!

Klosiu
03-02-2007, 21:24
szkoda ze nie napisales w jakim formacie robili proby :

jezeli to nie byly Rawy to nie dziwia mnie te wyniki - amatorskie puszki generauja ladniejsze jpg niz semi czy pro . Ostatnio bawilem sie znajmego D40 i D2X - porownywanie jpg'ow bylo mocno szokujace :]

vesper
03-02-2007, 22:21
"(30D i 400D) nie były zbyt ekscytujące. "
hehe ja tam bym 30D nie pogardził :)

MacGyver
03-02-2007, 22:36
To z desperacji. Canon od pół roku nic nowego nie pokazał...
To się nie ma co śmiać, ja dziś, w akcie desperacji, zacząłem studiować specyfikacje K10D .... i co gorsza spodobał mi się, zwłaszcza że mam kilka szkiełek w tym systemie ;-)

gwozdzt
03-02-2007, 23:20
To się nie ma co śmiać, ja dziś, w akcie desperacji, zacząłem studiować specyfikacje K10D ....
Absolutnie się Tobie nie dziwię.
Jeśli chodzi o APS-C, w kategorii zaawansowany amator/cena/jakość moje typy na dziś to:
- D80 + AF-S 18-70 DX
- K10D + DA 16-45 AL

Chcialoby sie mieć nadzieję, że po PMA ulegnie to zmianie... ale czy te nadzieje nie okazą się płonne?

Kolekcjoner
03-02-2007, 23:52
Absolutnie się Tobie nie dziwię.
Jeśli chodzi o APS-C, w kategorii zaawansowany amator/cena/jakość moje typy na dziś to:
- D80 + AF-S 18-70 DX
- K10D + DA 16-45 AL

Chcialoby sie mieć nadzieję, że po PMA ulegnie to zmianie... ale czy te nadzieje nie okazą się płonne?

Ja bym tylko ujął tak. W kategorii puszek 10 MPx "zaawansowany amator" ma do wyboru:

Ze względu na ogólne możliwości i funkcje puszki:
1. Zdecydowanie - K10D
2. Mocne :) D80
3. Sony A100
4. 400D Choć ma kilka fajnych cech, które wyróżniają go spośród reszty :). (Przepraszam ale na tym forum musiałem to napisać :mrgreen:)

Ze względu na system (dla amatora):
1. Zdecydowanie D80
2. Biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw Sony A100=P K10D
2,5. 400D To pół za optykę producentów niezależnych (jednak gdyby tylko troszkę podnieść poprzeczkę i wprowadzić do rankingu "ekonomiczne (f/4)" L-ki to Canon wychodzi co najmniej na równi z Nikonem).

Ze względu na jakość obrazu:
1. Bez wątpienia 400D
2. Sony A100 - Mimo że szumi ale robi bardzo ostre fotki.
3. Pentax K10D
3,5. Nikon D80 to 0.5 za świetne algorytmy odszumiające przy wysokich iso.

Także wybór nie jest wbrew pozorom taki prosty. Co do PMA to mam słabnącą nadzieję, że coś się zmieni :).

Maris
03-02-2007, 23:58
Jeśli Sony A100 generuje lepszą jakość obrazu niż D80, to gratuluję poczucia humoru (no chyba, że brałeś pod uwage iso 100 ...) :-)
Co do nr 1 nie mam zastrzeżeń, choć 300D nie zamieniłbym na 400D nigdy w życiu.

Kolekcjoner
04-02-2007, 00:37
Jeśli Sony A100 generuje lepszą jakość obrazu niż D80, to gratuluję poczucia humoru (no chyba, że brałeś pod uwage iso 100 ...) :-)

Dlatego nie traktuj tego zbyt poważnie :D. Ale dokładnie chodziło mi o niższe iso. Choć wolę prawdę rzekłszy zaszumione zdjęcia ostre niż mydlane bez szumu.