Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: D80 lepszy od D 200? :D

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie D80 lepszy od D 200? :D

wg niemieckiego miesiecznika Color Foto w kategorii jakosc zdjęc D80 wyprzedził D200 przy ISO 100 miały taką samą ocene przy ISO 400 D80 dostał o połtora punku wiecej... ogolna ocena aparatu co ciekawe wyszła identyczna
    stąd niemcy wyprowadzili wniosek iż jesli porównac to co oferuje aparat z ceną, D80 zdecydowanie wygrywa z D200
    niestety nie mam tego pod ręka by przedrukowac całe uzasadnienie bo tylko w kiosku przejrzałęm i wymiekłem

jeszcze troche i sie przerzuce na tego nikona bo co gazeta to ten aparat wygrywa
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Pewnie D80 ma silniejszy algorytm redukcji szumów. Sfotografowali karty testowe przy różnych ISO i tak im wyszło. Tyle, że na kartach testowych nie wyjdzie utrata szczegółów w przejściach tonalnych. Ot, cały marketing - dużo Mpixeli, mało szumów, duży zoom.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wchodze, patrze, Nikon vs Nikon. sprawdzam naglowek na gorze: Canon-Board.

cos mi tu nie bangla
    www albo tez flickr

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wchodze, patrze, Nikon vs Nikon. sprawdzam naglowek na gorze: Canon-Board.

cos mi tu nie bangla
    To z desperacji. Canon od pół roku nic nowego nie pokazał, a jego nowe korpusy (30D i 400D) nie były zbyt ekscytujące. I głód nowości zaczyna ssać. Jak szybko czegoś nowego nie pokażą, to zacznie się porównywanie z komórkami, małpkami, analogiem - małym, średnim i dużym. Dobrze że za miesiąc PMA...

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    Pewnie D80 ma silniejszy algorytm redukcji szumów. Sfotografowali karty testowe przy różnych ISO i tak im wyszło. Tyle, że na kartach testowych nie wyjdzie utrata szczegółów w przejściach tonalnych. Ot, cały marketing - dużo Mpixeli, mało szumów, duży zoom.
    nie tylko tablic, była kupa innych zdjęc zresztą to tu jako ciekawostka

czornyj to nie desperacja tylko zadziwienie w ciągu tygodnia wpadłem zupelnie przypadkowo na wyniki testów z trzech różnych gazet w dwóch karajach i wg nich D80 leje wszystko co mu postawią na drodze az sie zastanwiam ile to Nikona kosztowało bo w "lub czasopisma" to ja nie wierze
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    czornyj to nie desperacja tylko zadziwienie w ciągu tygodnia wpadłem zupelnie przypadkowo na wyniki testów z trzech różnych gazet w dwóch karajach i wg nich D80 leje wszystko co mu postawią na drodze az sie zastanwiam ile to Nikona kosztowało bo w "lub czasopisma" to ja nie wierze
    Trochę prawdy jest też w tym, że to naprawdę nie jest najgorszy korpus. Jakość matrycy jest troszkę gorsza niż w Canonie, ale wyposażony jest nieźle - dobry wizjer i telewizor, zaawansowany układ AF, spore możliwości processingu jpg już w puszce, bezkonkurencyjny system sterowania lampami.

Nie ma sensu przywiązywać zbyt dużej wagi do jakości obrazu, bo jakość od dawna w DSLR jest dobra, a jeśli potrzebuje się naprawdę cudów to trzeba za tą przyjemność słono zapłacić. Ja np. używam 4MP DSLR i jestem w pełni usatysfakcjonowany, a jak od wielkiego dzwona potrzebuję większej rozdzielczości, to robię sobie slajdzik średniego formatu. Natomiast maleńkie RAW-y obrabia się z prędkością światła!

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

szkoda ze nie napisales w jakim formacie robili proby :

jezeli to nie byly Rawy to nie dziwia mnie te wyniki - amatorskie puszki generauja ladniejsze jpg niz semi czy pro . Ostatnio bawilem sie znajmego D40 i D2X - porownywanie jpg'ow bylo mocno szokujace :]
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Coś już napisał
    Miasto
    Zduńska Wola/Wwa

Domyślnie

"(30D i 400D) nie były zbyt ekscytujące. "
    hehe ja tam bym 30D nie pogardził

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    To z desperacji. Canon od pół roku nic nowego nie pokazał...
    To się nie ma co śmiać, ja dziś, w akcie desperacji, zacząłem studiować specyfikacje K10D .... i co gorsza spodobał mi się, zwłaszcza że mam kilka szkiełek w tym systemie ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    To się nie ma co śmiać, ja dziś, w akcie desperacji, zacząłem studiować specyfikacje K10D ....
    Absolutnie się Tobie nie dziwię.
    Jeśli chodzi o APS-C, w kategorii zaawansowany amator/cena/jakość moje typy na dziś to:
    - D80 + AF-S 18-70 DX
    - K10D + DA 16-45 AL

Chcialoby sie mieć nadzieję, że po PMA ulegnie to zmianie... ale czy te nadzieje nie okazą się płonne?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów