PDA

Zobacz pełną wersję : Spust?

(olo)
30-01-2007, 21:54
Tydzień temu odebrałem aparat 300 d, w którym wymienioną migawkę. Dziś, po tygodniu i 500 zdjęciach coś się stało ze spustem. Teraz spust migawki potrzebuje dużo większej siły nacisku Trzeba Dość mocno go wcisnąć i czasami robi od razu zdjęcie. Jest to dość kłopotliwe. Co to i od czego? Panowie pewnie wiedzą ;-)

snow
30-01-2007, 21:56
Musisz wysłać do serwisu na wymiane mikorprzełącznika :)

(olo)
31-01-2007, 13:44
Ktoś się orientuje, czy w Bydgoszczy lub Gdańsku to naprawią od ręki? Czy tylko Żytnia ;-(

Follman
31-01-2007, 13:49
A na gwarancji czy nie ?? Bo jak nie to sam rozbierz.

(olo)
31-01-2007, 14:00
Aparat bez gwaranacji, z czego tydzień temu odebrałem go z Żytniej po wymianie migawki. Sam się chyba nie pokuszę... bo i skąd mikroprzełącznik wziąć ;-)

Matsil
02-02-2007, 00:25
Aparat bez gwaranacji, z czego tydzień temu odebrałem go z Żytniej po wymianie migawki. Sam się chyba nie pokuszę... bo i skąd mikroprzełącznik wziąć ;-)

Mi przy okazji czyszczenia matrycy w 350D sami na Żytniej wymienili spust bez prośby z mojej strony. Ponoć był już zużyty. Aparat był na gwarancji, więc nic nie zapłaciłem ale ponoć grosze to kosztuje.

TOPOL
02-02-2007, 09:09
Sam koszt części to 20 PLN, natomiast nie wiem ile robocizna, bo wymieniali mi go przy okazji innej naprawy.

Jakby co, to ten mikroprzełącznik wygląda tak:

lukasz_mar
02-03-2007, 14:08
W moim 300 D podbna usteka się objawiła. Od razu chce robić zdjęcie, bez ustawiania ostrości. Obdzwoniłem kilka serwisów i dowiedziałem się żę naprawa ma kosztować w zależności od miejsca gdzie dzoniłem od 150 do 300 zł + przesyłka. Wychodzi sporo. Aparat po gwarancji możę jednak rozbiorę go i sam sobie wymienię. Warto spróbować. Gdzie można taki przełączniki zakupić?

ewg
02-03-2007, 15:35
Włącznik na fotce wyżej wygląda na rozbieralny. Regenerował ktoś z powodzeniem?

satyr
02-03-2007, 22:17
Witam!
A czy ktoś wymieniał spust migawki w serwisie na żytniej i nie była to wymiana gwarancyjna? jeśli tak to bardzo proszę o odpisanie za ile w canonowskim serwisie to robią. Właśnie mi padł spust migawki i mam dylemat czy jechać do serwisu czy szukać tego mikroprocesora i na własną rękę wymieniać:/

mkwiek
02-03-2007, 23:13
mam to samo w moim 30D, czasami jest ok, a czasami wciskasz na siłę. tylko czytając te wszystkie opinie o Żytniej po prostu boję się wysyłać tam sprzętu :)

satyr
03-03-2007, 11:37
dzwoniłem do serwisu i chciałem sie dowiedzieć ile będzie kosztowała naprawa tej usterki ale zbyli mnie tekstem, że ekspertyzy wydaje się z dnia na dzień:/ jak się zapytałem czy w przybliżeniu może mi podać koszt naprawy to mi powiedziano, że trudno to określić, że musi zobaczyć to technik. I się nie dowiedziałem ile będzie kosztowała mnie naprawa:/ ale w poniedziałek wybieram się na żytnią i mam nadzieje że się dowiem, a jak już będę wiedział to wam tu napisze:/
A może ktoś już wie ile kosztuje naprawa spustu migawki??
jakby ktoś wiedział to proszę pisać, przynajmniej będę wiedział czy jechać czy nie:/
Pozdrawiam!

lukasz_mar
03-03-2007, 23:18
Na żytniej faktycznie nie chcą powiedzieć ile. Natomiast w innych serwisach od 150 do 300 zł. Jak dzoniłem po kilku to w tle rozmowy usłyszałem żę sam mikroprzełącznik to cena 20 zł reszta to robocizna. Natomiast jest proble z dostępnością tej części. Jeden magik powidział mi że można ją regenerować.

satyr
04-03-2007, 16:34
hmmmm,,, no tak, tylko jak regenerowac? a co do deny to strasznie duzo za robocizne biora. Czyżby aż tak trudno się ta część wymienia?
miałem jechać do serwisu jutro ale zauważyłem że mój spust migawki sam się zregenerował w aparacie, a że nie mam zbyt dużo kasy to nie jade:/ poczekam jeszcze troszkę, jak uda mi się więcej kasy zebrać to wtedy pojade, a narazie puki działa to będę focił:)

lukasz_mar
05-03-2007, 10:56
Też już byłem zdesperowany i miałem oddać aprat do serwisu. Zastanawiałem się czy nie wgrać orginalnego softu, bo mam w tej chwili Wasiaware (300D). Wczoraj jednak porobiłem trochę zdjęć z lampą gdzie ustawienie ostrości przy gorszym oświetleniu i z kitem zajmuje apratowi trochę czasu i nieoczekiwanie spust od czasu do czasu działał poprawnie. W miarę dalszego focenia było jeszcze lepiej. W końcu okazało się żę spust działa już należy. Można powidzieć żę sam się zregenerował , nie wiadomo na jak długo.:lol:

lukasz_mar
08-05-2007, 15:44
Znowu zaczął mi się psuć spust migawki. Postanowiłem oddać go do serwisu. Wcześniej zainstalowałem orginalne oprogramowanie. Właczyłem aprat, spust działa. Wgrałem znowu Wasia i znowu działa. Dzoniąc do serwisu dowiedziałem się gdzieś że ta ustreka możę dotyczyć sofru a nie samego przycisku daltego moje próby. Polecam

milinet
16-05-2007, 22:26
wymiana na żytniej ok 150-180zł, wymiana jest dziecinnie prosta i nie powinna tyle kosztować ale niestety tego switcha nigdzie nie kupisz..niestety :( natomiast switcha można uratować, wystarczy dogiąć odpowiednio i w odpowiednią stronę blaszki. U mnie po ok 7000 tys. zdjęć switcha czasami trzeba było docisnąć mocniej żeby zareagował, po operacji którą sam wykonałem nie mam żadnych problemów :)
Pozdrawiam

TOPOL
17-05-2007, 06:20
. U mnie po ok 7000 tys. zdjęć switcha czasami trzeba było docisnąć mocniej[ ]

WOW, te 7 milionów zdjęć zrobiłeś na jednej migawce? :D Ile robisz dziennie zdjęć :D

Matsil
17-05-2007, 16:51
WOW, te 7 milionów zdjęć zrobiłeś na jednej migawce? :D Ile robisz dziennie zdjęć :D

Też jestem pod wrażeniem. Mi spust na gwarancji wymienili po ok. 10 tys. choć nie widziałem jeszcze takiej potrzeby :-).

coaxil
13-05-2008, 22:09
mam problem, 2 dni temu ze zdjecia na zdjecie padl mi spust w 300D naciskam i nic nie nastawia ostrosci ani nie robi zdjecia.wczesniej wszystko bylo OK zadnych zaciec. Apatar dziala z pilota. czy ktos mial podobny przypadek? jestem ze slaska gdzie to naprawic - zna ktos jakis serwis na slasku ( aparat po gwarancji). moze ktos ma jakis domowy spospob na to? z gory wielkie dzieki:-P

gwozdzt
14-05-2008, 08:30
mam problem, 2 dni temu ze zdjecia na zdjecie padl mi spust w 300D naciskam i nic nie nastawia ostrosci ani nie robi zdjecia.wczesniej wszystko bylo OK zadnych zaciec. Apatar dziala z pilota. czy ktos mial podobny przypadek?
http://canon-board.info/search.php?query=spust&titleonly=1

jestem ze slaska gdzie to naprawic - zna ktos jakis serwis na slasku ( aparat po gwarancji).
na forum były pozytywne opinie o tym serwisie:
http://katalog.pf.pl/Siemianowice-Śl/Kordysz-Jerzy-Naprawa-Sprzętu-Fotograficznego-F5616947G0B1485-m19.html

axk
18-05-2008, 22:50
jestem ze slaska gdzie to naprawic - zna ktos jakis serwis na slasku

Mogę polecić AV Serwis z Katowic. Co prawda właściciel trochę nadgorliwy i czasami problematyczny ale jakość usług na wysokim poziomie.

Więcej o w/w serwisie : http://www.avserwis.dei.pl/