Zobacz pełną wersję : Spust?
Tydzień temu odebrałem aparat 300 d, w którym wymienioną migawkę. Dziś, po tygodniu i 500 zdjęciach coś się stało ze spustem. Teraz spust migawki potrzebuje dużo większej siły nacisku Trzeba Dość mocno go wcisnąć i czasami robi od razu zdjęcie. Jest to dość kłopotliwe. Co to i od czego? Panowie pewnie wiedzą ;-)
Musisz wysłać do serwisu na wymiane mikorprzełącznika :)
Ktoś się orientuje, czy w Bydgoszczy lub Gdańsku to naprawią od ręki? Czy tylko Żytnia ;-(
A na gwarancji czy nie ?? Bo jak nie to sam rozbierz.
Aparat bez gwaranacji, z czego tydzień temu odebrałem go z Żytniej po wymianie migawki. Sam się chyba nie pokuszę... bo i skąd mikroprzełącznik wziąć ;-)
Aparat bez gwaranacji, z czego tydzień temu odebrałem go z Żytniej po wymianie migawki. Sam się chyba nie pokuszę... bo i skąd mikroprzełącznik wziąć ;-)
Mi przy okazji czyszczenia matrycy w 350D sami na Żytniej wymienili spust bez prośby z mojej strony. Ponoć był już zużyty. Aparat był na gwarancji, więc nic nie zapłaciłem ale ponoć grosze to kosztuje.
Sam koszt części to 20 PLN, natomiast nie wiem ile robocizna, bo wymieniali mi go przy okazji innej naprawy.
Jakby co, to ten mikroprzełącznik wygląda tak:
lukasz_mar
02-03-2007, 14:08
W moim 300 D podbna usteka się objawiła. Od razu chce robić zdjęcie, bez ustawiania ostrości. Obdzwoniłem kilka serwisów i dowiedziałem się żę naprawa ma kosztować w zależności od miejsca gdzie dzoniłem od 150 do 300 zł + przesyłka. Wychodzi sporo. Aparat po gwarancji możę jednak rozbiorę go i sam sobie wymienię. Warto spróbować. Gdzie można taki przełączniki zakupić?
Włącznik na fotce wyżej wygląda na rozbieralny. Regenerował ktoś z powodzeniem?
Witam!
A czy ktoś wymieniał spust migawki w serwisie na żytniej i nie była to wymiana gwarancyjna? jeśli tak to bardzo proszę o odpisanie za ile w canonowskim serwisie to robią. Właśnie mi padł spust migawki i mam dylemat czy jechać do serwisu czy szukać tego mikroprocesora i na własną rękę wymieniać:/
mam to samo w moim 30D, czasami jest ok, a czasami wciskasz na siłę. tylko czytając te wszystkie opinie o Żytniej po prostu boję się wysyłać tam sprzętu :)
dzwoniłem do serwisu i chciałem sie dowiedzieć ile będzie kosztowała naprawa tej usterki ale zbyli mnie tekstem, że ekspertyzy wydaje się z dnia na dzień:/ jak się zapytałem czy w przybliżeniu może mi podać koszt naprawy to mi powiedziano, że trudno to określić, że musi zobaczyć to technik. I się nie dowiedziałem ile będzie kosztowała mnie naprawa:/ ale w poniedziałek wybieram się na żytnią i mam nadzieje że się dowiem, a jak już będę wiedział to wam tu napisze:/
A może ktoś już wie ile kosztuje naprawa spustu migawki??
jakby ktoś wiedział to proszę pisać, przynajmniej będę wiedział czy jechać czy nie:/
Pozdrawiam!
lukasz_mar
03-03-2007, 23:18
Na żytniej faktycznie nie chcą powiedzieć ile. Natomiast w innych serwisach od 150 do 300 zł. Jak dzoniłem po kilku to w tle rozmowy usłyszałem żę sam mikroprzełącznik to cena 20 zł reszta to robocizna. Natomiast jest proble z dostępnością tej części. Jeden magik powidział mi że można ją regenerować.
hmmmm,,, no tak, tylko jak regenerowac? a co do deny to strasznie duzo za robocizne biora. Czyżby aż tak trudno się ta część wymienia?
miałem jechać do serwisu jutro ale zauważyłem że mój spust migawki sam się zregenerował w aparacie, a że nie mam zbyt dużo kasy to nie jade:/ poczekam jeszcze troszkę, jak uda mi się więcej kasy zebrać to wtedy pojade, a narazie puki działa to będę focił:)
lukasz_mar
05-03-2007, 10:56
Też już byłem zdesperowany i miałem oddać aprat do serwisu. Zastanawiałem się czy nie wgrać orginalnego softu, bo mam w tej chwili Wasiaware (300D). Wczoraj jednak porobiłem trochę zdjęć z lampą gdzie ustawienie ostrości przy gorszym oświetleniu i z kitem zajmuje apratowi trochę czasu i nieoczekiwanie spust od czasu do czasu działał poprawnie. W miarę dalszego focenia było jeszcze lepiej. W końcu okazało się żę spust działa już należy. Można powidzieć żę sam się zregenerował , nie wiadomo na jak długo.:lol:
lukasz_mar
08-05-2007, 15:44
Znowu zaczął mi się psuć spust migawki. Postanowiłem oddać go do serwisu. Wcześniej zainstalowałem orginalne oprogramowanie. Właczyłem aprat, spust działa. Wgrałem znowu Wasia i znowu działa. Dzoniąc do serwisu dowiedziałem się gdzieś że ta ustreka możę dotyczyć sofru a nie samego przycisku daltego moje próby. Polecam
wymiana na żytniej ok 150-180zł, wymiana jest dziecinnie prosta i nie powinna tyle kosztować ale niestety tego switcha nigdzie nie kupisz..niestety :( natomiast switcha można uratować, wystarczy dogiąć odpowiednio i w odpowiednią stronę blaszki. U mnie po ok 7000 tys. zdjęć switcha czasami trzeba było docisnąć mocniej żeby zareagował, po operacji którą sam wykonałem nie mam żadnych problemów :)
Pozdrawiam
. U mnie po ok 7000 tys. zdjęć switcha czasami trzeba było docisnąć mocniej[ ]
WOW, te 7 milionów zdjęć zrobiłeś na jednej migawce? :D Ile robisz dziennie zdjęć :D
WOW, te 7 milionów zdjęć zrobiłeś na jednej migawce? :D Ile robisz dziennie zdjęć :D
Też jestem pod wrażeniem. Mi spust na gwarancji wymienili po ok. 10 tys. choć nie widziałem jeszcze takiej potrzeby :-).
mam problem, 2 dni temu ze zdjecia na zdjecie padl mi spust w 300D naciskam i nic nie nastawia ostrosci ani nie robi zdjecia.wczesniej wszystko bylo OK zadnych zaciec. Apatar dziala z pilota. czy ktos mial podobny przypadek? jestem ze slaska gdzie to naprawic - zna ktos jakis serwis na slasku ( aparat po gwarancji). moze ktos ma jakis domowy spospob na to? z gory wielkie dzieki:-P
mam problem, 2 dni temu ze zdjecia na zdjecie padl mi spust w 300D naciskam i nic nie nastawia ostrosci ani nie robi zdjecia.wczesniej wszystko bylo OK zadnych zaciec. Apatar dziala z pilota. czy ktos mial podobny przypadek?
http://canon-board.info/search.php?query=spust&titleonly=1
jestem ze slaska gdzie to naprawic - zna ktos jakis serwis na slasku ( aparat po gwarancji).
na forum były pozytywne opinie o tym serwisie:
http://katalog.pf.pl/Siemianowice-Śl/Kordysz-Jerzy-Naprawa-Sprzętu-Fotograficznego-F5616947G0B1485-m19.html
jestem ze slaska gdzie to naprawic - zna ktos jakis serwis na slasku
Mogę polecić AV Serwis z Katowic. Co prawda właściciel trochę nadgorliwy i czasami problematyczny ale jakość usług na wysokim poziomie.
Więcej o w/w serwisie : http://www.avserwis.dei.pl/