PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa zamiast speedlite 380 ex albo 420???

netghost
23-01-2005, 18:24
Panowie, jak w temacie, poleccie jaki model sunpaka czy metza, bo nie chcialbym wydac kupy kasy na poczatek, a pro1 zgodny z w/w. W miare niedrogi a dobry (jesli to mozliwe - duzy kompromis)

A moze kto ma cos takiego i chce sie pozbyc?

Pozdrawiam

Cychol
23-01-2005, 19:28
Osobiście polecam 420ex, jeszcze mnie nie zawiodła, a dużo tańsza od 550

netghost
23-01-2005, 23:00
No tak, no tak... Ale wlasnie mi chodzi o zamiennik innej firmy, tańszy... :) Tak może używany do 400-500 zł...8-O

Jurek Plieth
23-01-2005, 23:19
No tak, no tak... Ale wlasnie mi chodzi o zamiennik innej firmy, tańszy... :) Tak może używany do 400-500 zł...8-O
W tej cenie to lupisz używanego Metza 44AF-4. Nowy kosztuje min. 750 PLN. Osobiście polecam :mrgreen:

Vitez
24-01-2005, 09:56
Tak może używany do 400-500 zł...8-O

W tej cenie bez problemu znajdziesz uzywana 380EX albo nawet 420EX .
Zamienniki maja dwie cechy:
- te tansze nie maja E-TTL
- te ktore maja E-TTL sa niewiele tansze od 380EX - bardziej oplaca sie dedykowana wziac
- te ktore maja E-TTL roznie sobie radza z tym E-TTL... dosc nieprzewidywalnie ;)

Lepiej poszukaj uzywanej 380EX 8)

gietrzy
24-01-2005, 10:16
Panowie, jak w temacie, poleccie jaki model sunpaka czy metza, bo nie chcialbym wydac kupy kasy na poczatek, a pro1 zgodny z w/w. W miare niedrogi a dobry (jesli to mozliwe - duzy kompromis)

A moze kto ma cos takiego i chce sie pozbyc?

Pozdrawiam
Po pierwsze to Pro1 jak każdy kompakt Canona NIE JEST ZGODNY w pełni z lampami EX. Mimo, że jest wyposażony w funkcje wspomagania AF nie wykorzystuje tej funkcji z poziomu lampy.
Po drugie proszę Cię - mówię to w dobrze pojętym Twoim interesie - dozbieraj do 420EX. 380EX nie ma odchylanej głowicy do góry, gdy trzymasz aparat w pionie - w celu odbicia światła od sufitu. Jeśli niewiesz jaka to różnica na zdjęciu poproś kogoś kto ma kompakt o przesłanie próbnych fotek z odchylaną i nie do góry głowicą. Z chęcią Ci podeśle na priv ale mam dSLR. I w przypadku tego typu aparatów różnica jest mniej widoczna.
Po trzecie jeśli po obejrzeniu sampli - np. w Sieci - nie zależy Ci na odchylanej głowicy dozbieraj do 380EX

netghost
24-01-2005, 17:48
Dzieki Panowie, wlasnie o tego typu opinie mi chodziło. Przekonaliscie mnie do 420, trudno kupie ja najwyzej miesiac pozniej :) Wiem jak wygladaja foty z lampa skierowana do gory i jaka jest roznica, az taka lama foto nie jestem (chociaz tylko troche mi do niej brakuje :P)po prostu nad 380 szczerze powiedziawszy malo sie zastanawialem, Co do 420, wiem ze jest duzo lepsza, bardziej ergonoomiczna, tylko ta cena...8-O. Dla amatora moim zdaniem ciut wysoka.

Ale jeszcze raz wielkie dzieki za ukierunkowanie wyboru. Gorace pozdrowienia. ML

Vitez
24-01-2005, 18:58
Co do 420, wiem ze jest duzo lepsza, bardziej ergonoomiczna, tylko ta cena...8-O. Dla amatora moim zdaniem ciut wysoka.

Pomysl sobie ile lat ci taka lampa posluzy. To nie kompakt cyfrowy czy komputer ze po roku wymieniasz na nowy ;) .
Podejrzewam ze 5 lat to przynajmniej wytrzyma... teraz podziel sobie jej koszt np przez te 5 lat - nie wychodzi tak duzo na miesiac prawda?

Ja wlasnie w ten sposob licze sobie koszt 70-200 2.8 L IS ktorego uzytecznosc szacuje na min 10 lat i wlasnie zamierzam kupic :roll: .

netghost
24-01-2005, 21:41
Wszystko ladnie, tylko GIETRZY, 380ex ma odchylana glowice w pionie...:D

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40419028

Vitez święte slowa.., na szczescie, to nie kompakt ani komputer...:)

Vitez
25-01-2005, 09:32
Wszystko ladnie, tylko GIETRZY, 380ex ma odchylana glowice w pionie...:D

Jest pewna roznica pomiedzy glowica odchylana w pionie a tym co gietrzy napisal:
"380EX nie ma odchylanej głowicy do góry,gdy trzymasz aparat w pionie"

Wyobraznia dziala... trybiki pracuja... taaak... gdy trzymamy aparat "normalnie" to odchlyanie w pionie dziala w pionie... gdy trzymamy aparat "przewrocony" do pionu to odchylanie w pionie powoduje... tak! obrot w poziomie a nie skierowanie pyszczka lampy w gore!
I na odwrot - zeby miec przy trzymanym aparacie w pionie obrot pyszczka lampy w gore to.. musi miec ona obrot "w poziomie" przy "normalnym" trzymaniu aparatu.. a tego 380EX nie ma.