Panowie, jak w temacie, poleccie jaki model sunpaka czy metza, bo nie chcialbym wydac kupy kasy na poczatek, a pro1 zgodny z w/w. W miare niedrogi a dobry (jesli to mozliwe - duzy kompromis)
A moze kto ma cos takiego i chce sie pozbyc?
Pozdrawiam
Panowie, jak w temacie, poleccie jaki model sunpaka czy metza, bo nie chcialbym wydac kupy kasy na poczatek, a pro1 zgodny z w/w. W miare niedrogi a dobry (jesli to mozliwe - duzy kompromis)
A moze kto ma cos takiego i chce sie pozbyc?
Pozdrawiam
Osobiście polecam 420ex, jeszcze mnie nie zawiodła, a dużo tańsza od 550
pozdrawiam
No tak, no tak... Ale wlasnie mi chodzi o zamiennik innej firmy, tańszy...Tak może używany do 400-500 zł...8-O
W tej cenie to lupisz używanego Metza 44AF-4. Nowy kosztuje min. 750 PLN. Osobiście polecamZamieszczone przez netghost
![]()
W tej cenie bez problemu znajdziesz uzywana 380EX albo nawet 420EX .Zamieszczone przez netghost
Zamienniki maja dwie cechy:
- te tansze nie maja E-TTL
- te ktore maja E-TTL sa niewiele tansze od 380EX - bardziej oplaca sie dedykowana wziac
- te ktore maja E-TTL roznie sobie radza z tym E-TTL... dosc nieprzewidywalnie
Lepiej poszukaj uzywanej 380EX 8)
Po pierwsze to Pro1 jak każdy kompakt Canona NIE JEST ZGODNY w pełni z lampami EX. Mimo, że jest wyposażony w funkcje wspomagania AF nie wykorzystuje tej funkcji z poziomu lampy.Zamieszczone przez netghost
Po drugie proszę Cię - mówię to w dobrze pojętym Twoim interesie - dozbieraj do 420EX. 380EX nie ma odchylanej głowicy do góry, gdy trzymasz aparat w pionie - w celu odbicia światła od sufitu. Jeśli niewiesz jaka to różnica na zdjęciu poproś kogoś kto ma kompakt o przesłanie próbnych fotek z odchylaną i nie do góry głowicą. Z chęcią Ci podeśle na priv ale mam dSLR. I w przypadku tego typu aparatów różnica jest mniej widoczna.
Po trzecie jeśli po obejrzeniu sampli - np. w Sieci - nie zależy Ci na odchylanej głowicy dozbieraj do 380EX
Dzieki Panowie, wlasnie o tego typu opinie mi chodziło. Przekonaliscie mnie do 420, trudno kupie ja najwyzej miesiac pozniejWiem jak wygladaja foty z lampa skierowana do gory i jaka jest roznica, az taka lama foto nie jestem (chociaz tylko troche mi do niej brakuje :P)po prostu nad 380 szczerze powiedziawszy malo sie zastanawialem, Co do 420, wiem ze jest duzo lepsza, bardziej ergonoomiczna, tylko ta cena...8-O. Dla amatora moim zdaniem ciut wysoka.
Ale jeszcze raz wielkie dzieki za ukierunkowanie wyboru. Gorace pozdrowienia. ML
Pomysl sobie ile lat ci taka lampa posluzy. To nie kompakt cyfrowy czy komputer ze po roku wymieniasz na nowyZamieszczone przez netghost
.
Podejrzewam ze 5 lat to przynajmniej wytrzyma... teraz podziel sobie jej koszt np przez te 5 lat - nie wychodzi tak duzo na miesiac prawda?
Ja wlasnie w ten sposob licze sobie koszt 70-200 2.8 L IS ktorego uzytecznosc szacuje na min 10 lat i wlasnie zamierzam kupic.
Wszystko ladnie, tylko GIETRZY, 380ex ma odchylana glowice w pionie...![]()
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40419028
Vitez święte slowa.., na szczescie, to nie kompakt ani komputer...![]()
Jest pewna roznica pomiedzy glowica odchylana w pionie a tym co gietrzy napisal:Zamieszczone przez netghost
"380EX nie ma odchylanej głowicy do góry,gdy trzymasz aparat w pionie"
Wyobraznia dziala... trybiki pracuja... taaak... gdy trzymamy aparat "normalnie" to odchlyanie w pionie dziala w pionie... gdy trzymamy aparat "przewrocony" do pionu to odchylanie w pionie powoduje... tak! obrot w poziomie a nie skierowanie pyszczka lampy w gore!
I na odwrot - zeby miec przy trzymanym aparacie w pionie obrot pyszczka lampy w gore to.. musi miec ona obrot "w poziomie" przy "normalnym" trzymaniu aparatu.. a tego 380EX nie ma.