Zobacz pełną wersję : Velbon Sherpa 600 R - Jak poprawić stabilność ??
paweleverest
18-01-2007, 23:25
Witam mam pewien problem. Od pewnego czasu korzystam ze statywu wymienionego w temacie . Gdy uzywam na nim aparatu z małtym obiektywem wszystko jest w pożadku jednak ostatnio próbowałem na niego założyc cięzki tele ( waga razem z body ok 3,5 kg + ewentualne extendery powiedzmy maxymalnie do 4 kg )i okazuje zię ze konstrukcja jest strasznie podatna na drgania. Podejrzewam że powodem tych drgań jest firmowa głowica która zresztą przewidziana jest do 3,5kg.
I oto głowne pytanie jak poprawić stabilności konstrukcji ?? czy wymienić głowice jeśli tak to na jaką ?? Czy też sprzedać cały statyw i kupić zupełnie coś innego ( tez byłbym wdzięczny z podpowiedż) Prawde mówiąc to wolałbym zmienić samą głowice bo wydaje mi się ze stabilnośc stojaka jest ok a pozatym koszty bedą mniejsze ale chętnie posłucham podpowiedzi.
Wiem że najlepszy wybór do tej kategorii wagowej to Wimberley Tripod Head II WH-200 ale po pierwsze odstaraszjąca jest cena a po drugie nawet nie wiem gdzie cos takiego można w Polsce kupić - no chyba że ktoś ma dojście do dobrych cen to bede wdzęczny za wskazówke :)
piszczal
19-01-2007, 07:53
kilka dni temu kupiłem Slik Pro 500 DX za 427 zł w Foto-net. Oglądalem dla porównania Szerpę 600 i bardzo sie utwierdziłm w wyborze.
W wolnej chwili zrobie pare zdjęć i pokażę, bo Slik jest dobry ale mało popularny.
paweleverest
19-01-2007, 09:56
Przyznam się ze myślałem nad zakupem samej głowicy Manfrotto 488RC2 bo tak jak wspominałem wg mnie głóny problem w Velbon'ie to własnie głowica. Może jednak jest coś co sprawowało by się lepiej przy ługim tele i nie kosztowało fortuny ?? DObra była by jakąś głowica z długą płytka która mozna było by zbalansować zestaw poprze odpowiednie umiejscowienie środka ciężkości.
W wolnej chwili zrobie pare zdjęć i pokażę, bo Slik jest dobry ale mało popularny.
Święte słowa. Kolega kiedyś kupił takie maleństwo Slika (mocno przenośne) i naprawdę byłem po wrażeniem stabilności tego statywu przy sporym obciążeniu. A wykonanie było również bardzo przyzwoite. Tak więc statywy to nie tylko Manfrotto...
Spójrz tutaj:
http://www.foto-technika.pl/shop.php?module=search&producer=8&category=103
niektóre wyglądają całkiem porządnie.
Używam Sherpę 600R od jakiegoś czasu i nie miałem problemu ze stabilnością. Co prawda nie kładłem na statyw 4 kg, ale miałem ok.3 kg i na stabilność nie narzekałem. Standardowo najcięższym układem jaki mam jest Canon 30 D i Sigma 70-300. Łącznie nie przekracza 2,5 kg (razem z dodatkami). Robiłem zdjęcia tym zestawem (+ lampa) w dużym wietrze w Grecji, i nad naszym morzem. Bez problemów ze stabilizacją. Najczęstszym lekarstwem na drgania było zwiększenie rozstawu nóg. W przypadku zestawu 3 kg (no, w porywach do 3,5 kg) robiłem zdjęcia w warunkach w miarę spokojnych (bez wiatru), z użyciem wężyka lub używając samowyzwalacza. Również nie miałem problemów. Myślę, że stabilność nóg jest raczej bez zarzutu. Jeżeli w czymś tkwi problem, to jest to (tak, jak piszesz) głowica.
Nie wiem, jakimi funduszami dysponujesz, ale myślę że sprawę powinna załatwić FHD-51Q lub PH 275 lub PH 270B.
M@riusz
a czy te glowice sa kompatybilne z ww. Sherpa?
a czy te glowice sa kompatybilne z ww. Sherpa?
Tak. To głowice Velbona.
M@riusz
borkomar
15-03-2007, 19:52
Dawki są niezłe za te głowiczki.
Sam jestem w posiadaniu w/w sherpy i jestem ogólnie zadowolony - ale:
Głowica kulowa chyba byłaby lepsza- szybciej można ja ustawić - tak mi się wydaje przynajmniej.