Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Velbon Sherpa 600 R - Jak poprawić stabilność ??

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Velbon Sherpa 600 R - Jak poprawić stabilność ??

Witam mam pewien problem. Od pewnego czasu korzystam ze statywu wymienionego w temacie . Gdy uzywam na nim aparatu z małtym obiektywem wszystko jest w pożadku jednak ostatnio próbowałem na niego założyc cięzki tele ( waga razem z body ok 3,5 kg + ewentualne extendery powiedzmy maxymalnie do 4 kg )i okazuje zię ze konstrukcja jest strasznie podatna na drgania. Podejrzewam że powodem tych drgań jest firmowa głowica która zresztą przewidziana jest do 3,5kg.
    I oto głowne pytanie jak poprawić stabilności konstrukcji ?? czy wymienić głowice jeśli tak to na jaką ?? Czy też sprzedać cały statyw i kupić zupełnie coś innego ( tez byłbym wdzięczny z podpowiedż) Prawde mówiąc to wolałbym zmienić samą głowice bo wydaje mi się ze stabilnośc stojaka jest ok a pozatym koszty bedą mniejsze ale chętnie posłucham podpowiedzi.

Wiem że najlepszy wybór do tej kategorii wagowej to Wimberley Tripod Head II WH-200 ale po pierwsze odstaraszjąca jest cena a po drugie nawet nie wiem gdzie cos takiego można w Polsce kupić - no chyba że ktoś ma dojście do dobrych cen to bede wdzęczny za wskazówke

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

kilka dni temu kupiłem Slik Pro 500 DX za 427 zł w Foto-net. Oglądalem dla porównania Szerpę 600 i bardzo sie utwierdziłm w wyborze.
    W wolnej chwili zrobie pare zdjęć i pokażę, bo Slik jest dobry ale mało popularny.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Przyznam się ze myślałem nad zakupem samej głowicy Manfrotto 488RC2 bo tak jak wspominałem wg mnie głóny problem w Velbon'ie to własnie głowica. Może jednak jest coś co sprawowało by się lepiej przy ługim tele i nie kosztowało fortuny ?? DObra była by jakąś głowica z długą płytka która mozna było by zbalansować zestaw poprze odpowiednie umiejscowienie środka ciężkości.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    W wolnej chwili zrobie pare zdjęć i pokażę, bo Slik jest dobry ale mało popularny.
    Święte słowa. Kolega kiedyś kupił takie maleństwo Slika (mocno przenośne) i naprawdę byłem po wrażeniem stabilności tego statywu przy sporym obciążeniu. A wykonanie było również bardzo przyzwoite. Tak więc statywy to nie tylko Manfrotto...

Awatar kudlaty
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spójrz tutaj:
    http://www.foto-technika.pl/shop.php...8&category=103
    niektóre wyglądają całkiem porządnie.

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Używam Sherpę 600R od jakiegoś czasu i nie miałem problemu ze stabilnością. Co prawda nie kładłem na statyw 4 kg, ale miałem ok.3 kg i na stabilność nie narzekałem. Standardowo najcięższym układem jaki mam jest Canon 30 D i Sigma 70-300. Łącznie nie przekracza 2,5 kg (razem z dodatkami). Robiłem zdjęcia tym zestawem (+ lampa) w dużym wietrze w Grecji, i nad naszym morzem. Bez problemów ze stabilizacją. Najczęstszym lekarstwem na drgania było zwiększenie rozstawu nóg. W przypadku zestawu 3 kg (no, w porywach do 3,5 kg) robiłem zdjęcia w warunkach w miarę spokojnych (bez wiatru), z użyciem wężyka lub używając samowyzwalacza. Również nie miałem problemów. Myślę, że stabilność nóg jest raczej bez zarzutu. Jeżeli w czymś tkwi problem, to jest to (tak, jak piszesz) głowica.
    Nie wiem, jakimi funduszami dysponujesz, ale myślę że sprawę powinna załatwić FHD-51Q lub PH 275 lub PH 270B.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a czy te glowice sa kompatybilne z ww. Sherpa?
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a czy te glowice sa kompatybilne z ww. Sherpa?
    Tak. To głowice Velbona.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Dawki są niezłe za te głowiczki.
    Sam jestem w posiadaniu w/w sherpy i jestem ogólnie zadowolony - ale:
    Głowica kulowa chyba byłaby lepsza- szybciej można ja ustawić - tak mi się wydaje przynajmniej.
    5D + L

Uprawnienia umieszczania postów