Witam mam pewien problem. Od pewnego czasu korzystam ze statywu wymienionego w temacie . Gdy uzywam na nim aparatu z małtym obiektywem wszystko jest w pożadku jednak ostatnio próbowałem na niego założyc cięzki tele ( waga razem z body ok 3,5 kg + ewentualne extendery powiedzmy maxymalnie do 4 kg )i okazuje zię ze konstrukcja jest strasznie podatna na drgania. Podejrzewam że powodem tych drgań jest firmowa głowica która zresztą przewidziana jest do 3,5kg.
I oto głowne pytanie jak poprawić stabilności konstrukcji ?? czy wymienić głowice jeśli tak to na jaką ?? Czy też sprzedać cały statyw i kupić zupełnie coś innego ( tez byłbym wdzięczny z podpowiedż) Prawde mówiąc to wolałbym zmienić samą głowice bo wydaje mi się ze stabilnośc stojaka jest ok a pozatym koszty bedą mniejsze ale chętnie posłucham podpowiedzi.
Wiem że najlepszy wybór do tej kategorii wagowej to Wimberley Tripod Head II WH-200 ale po pierwsze odstaraszjąca jest cena a po drugie nawet nie wiem gdzie cos takiego można w Polsce kupić - no chyba że ktoś ma dojście do dobrych cen to bede wdzęczny za wskazówke![]()