PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 30D Wyjde chyba z siebie :))

JaBlam
17-01-2007, 23:07
Bylem w sklepie potestowac obiektywy szerokie katy z moim Canonem 30D. Przeszla Sigma 17-50 2.8, przeszedl Tamron 28-75 i 17-50 i wszystkie wykazywaly maly FF, wrocilem do domu i pstrykalem fotki pudla z napisami. na 50 1.8 dokladnie ten sam eket. Ostrzona literka byla nieostra a wszystkie przed nia tak. W koncu zaczalem zastanawiac sie czy to przypadkiem nie moje body ma taki problem! no bo wszystkie mniej wiecej na tej samej dlugosci.. takie same przesuniecie punktu ostrosci no i tyle obiektywow podlaczanych. No juz sam nie wiem. Planuje kupic obiektyw makro 100 2.8 ale cos czuje ze te fotki tez nie beda jakies miazdzace. Teraz podlaczam sigme 105 i odnosze wrazenie ze wlasnie nie ma ostrosci na punkty ktore lapie. Niby ostre ale rozmyte. Na foceniu tablicy z podzialkami to mniej wiecej wyglada ze jakies 2-4 mm w przod (w dol tablicy) od tego punktu gdzie bylo ostrzone.
Body ma 2 tygodnie. NIe wiem teraz czy prosic o wymiane na drugie czy juz fatygowac sie na Zytnia? :( (A wczoraj bylem w Wawie!)

Skipper
17-01-2007, 23:10
miej litosc... przestan robic zdjęcia linijek, literek, murków, itp... przy macro zawsze masz czas to ustaw sobie ostrosc ręcznie :D

Edit... czy ja tu naprawde jestem jedynym który jeszcze nie zrobił fotki linijki tablicy etc????? :D
a mam 30D od ponad poł roku :mrgreen:

amper
17-01-2007, 23:11
moje 30D + 70-200 L4 ma to samo, na tablicy 2-4mm w dół
jutro podejde na żytnią :/ niech powiedzą czy da się to wyregulować

Gregklukowski
17-01-2007, 23:12
Ale żeś mu poradzil... Ma FF i to nie jest przyjemne - chce zrobić portret z ładnymi oczami a wyjdzie mu nos.. fajne to nie jest.
W sumie nie wiem co robić.. moze zadzwonić na żytnią?
A gdzie kupowany aparat?

akustyk
17-01-2007, 23:15
jesli zdjecia arkuszy milimetrowych i pudelek z napisami stanowia tak wielki wycinek Twojej tworczosci fotograficznej to bezdyskusyjnie wybralbym sie na Zytnia i zrobil to. niech kosztuje to nawet 1000zl, ale jesli masz przez FF stracic swoje zdjecie zycia pudelka zapalek, to chyba warto te pieniadze wydac...

Matsil
17-01-2007, 23:16
Body ma 2 tygodnie. NIe wiem teraz czy prosic o wymiane na drugie czy juz fatygowac sie na Zytnia? :( (A wczoraj bylem w Wawie!)

Idź na Żytnią, zrobią raz a porządnie.

moje 30D + 70-200 L4 ma to samo, na tablicy 2-4mm w dół
jutro podejde na żytnią :/ niech powiedzą czy da się to wyregulować

A niby dlaczego ma się nie dać? No, chyba że chcesz go wyrzucić :-).

amper
17-01-2007, 23:16
z tego co mi wiadomo to kalibracja puszki na gwarancji jest bezpłatna

JaBlam
17-01-2007, 23:22
Nie wiem skad tyle ironii. Jak czytam posty ze ludzie maja problemy ze sprzetem to nie docinam. Nie robie pudelek zapalek i kalki milimetrowej ale jak robilem fotki macro owadow to zwyczajnie wlasnie te milimetry ostrosci brakowalo! Wiadomo ze jak robie krajobraz czy portret to mozna olac. Nie chce wydawac 2 kawalkow na obiektyw makro a potem bez wykorzystania w pelni. Jesli jest mozliwosc regulacji to dlaczego nie skorzystac i miec porzadnie?

miej litosc... przestan robic zdjęcia linijek, literek, murków, itp... przy macro zawsze masz czas to ustaw sobie ostrosc ręcznie :D

Edit... czy ja tu naprawde jestem jedynym który jeszcze nie zrobił fotki linijki tablicy etc????? :D

No to po co w ogole AF skoro wychodzisz z zalozenia ze SE RECZNIE USTAWISZ? Mnie akurat AF pomaga bardzo czesto dlatego zalezy mi na prawidlowym dzialaniu. Poza tym robie czesto fotografie elementow tj detale bizuterii i inne. Potrzebne mi jest prawidlowe dzialanie AF.

Skipper
17-01-2007, 23:31
Poza tym robie czesto fotografie elementow tj detale bizuterii i inne. Potrzebne mi jest prawidlowe dzialanie AF.

małe detale stary, to sie tylko ręcznie robi (przynajniej ja tak robie) bo pola AF, wszędzie poza jedynkami i analogowa 3, sa wieksze jak obszar fotografowany wiec AF to Ci idealnie nie złapie w sposob powtarzalny... dlatego wybacz ale ten argument do mnie nie trafia...

BTW to sie na jakąs jedną wersje zdecyduj:D

Ja bylem dzisiaj w Fotopanoramie, podpialem Sigme 17-50, Tamrona 17-50 i jeszcze cos.Na wszystkich mialem 2 cm FF (robili to przy pomocy plansz) , mysleli ze moze faktycznie body mam ruszone, ale podpieli 85 Canona i 100 no i trafialo tam gdzie trzeba!

bo tu wychodzi ze trafiało idealnie z 100mm... rozdwojenie jażni czy może ja czegos tu nie ogarniam ?:roll:

MMM
17-01-2007, 23:45
Testy rób tylko w dobrym dziennym świetle, bo w mieszanym, przy żarówkach AF moe robić różne dziwne rzeczy. A wogóle to nie rób testu na tej durnej tablicy ustawionej pod kątem do aparatu, tylko na czymś co jest prostopadłe do osi optycznej.
W tips&tricks jest opis jak zrobić sobie kluczyk do regulacji body. W moim 30D pomogło.

JaBlam
17-01-2007, 23:49
Skipper, Ja akurat robielm i recznie i Af ktory wiele razy mi pomogl. U mnie te przesuniecie wychodzi z krotkimi ogniskowymi. TO co napisalem odnosnie testowania to byly ich stwierdzenia. Sprawdzili tyle obiektywow, ja jeszcze moje sprawdzilem i wychodzi mniej wiecej takie same przesuniecie. Zreszta robiac portret tez zauwazylem ze zupelnie inne partie byly ostrzejsze niz robilem. Ok. Sam sprobuje uporac sie z problemem. Masz swoje przekonania, ja mam swoje. Pracowalem wczesniej na 350D i nie bylo problemow z przesunieciem punktu ostrosci. chyba nie ma sensu kontynuowac watku. Chyba wiele osob ma te same problemy z AF ale nie pisza bo konczy sie to tekstami zwiazanymi z linijkami , pudelkami itd itd. Tylko po co one w takim razie sa? Jak uda mi sie zdzialac i poprawic to tez bede wypisywal i nabijal sie z ludzi ktorzy robia sobie testy na linijkach i innych rzeczach. Silwuple

marekb
17-01-2007, 23:53
Jablam, przyjacielu, ziomalu - dawaj na żytnia i żądaj swego- ja nie odpuszcze i bede miał wszystko jak igła choćby miało to kosztować serwis wymiany sprzętu.imho jak wydajesz kase za sprzęt to masz być zadowolony

Skipper
17-01-2007, 23:56
ale to nie chodzi o nabijanie sie z ludzi...

tu była kiedys bardzo sensowna wypowiedż kogos nie pamietam niestety kogo, odnosnie tamrona 17-50... gosc napisał ze też jak przyniosł do domu obiektyw walną linijke itp i nagle mu wyszło ze ma jakis FF na iles tam mm... ale nastepnego dnia poszedłna plaze walną kilka fotek, później do miasta walnał nastepne kilka, w lesie to samo a jak wróciłdo domu to mial kilkadziest pieknych fotografii.... i moze to ma wiekszy sens jak te linijki itp... ja mialem 2 tamrony, teraz mam dwa obiektywy canona, a nawet w sumie 3 i wierz lub nie ale nie zrobiłem jeszcze w zyciu zdjęcia linijki zeby sprawdzac czy mam FF czy BF czy cokolwiek innego... po prostu robie zdjęcia i tyle nie zyje z nich wiec nawet jak mi jakas nie wyjdzie(co mi sie jeszcze nie zdazyło z powodu AF) to sie nie powiesze... a czasem sam ręcznie gubie ostrosc w celu uzyskania jakiegos efektu :)

bo tu chodzi o to by robi zdjęcia a nie katowac sie za grube pieniadze... i wymyslac ze to ma byc tak albo tak... nagrode NG dostało zdjęcie z "idiot camera" o czyms to swiadczy :)

MMM
18-01-2007, 00:03
bo tu chodzi o to by robi zdjęcia a nie katowac sie za grube pieniadze... i wymyslac ze to ma byc tak albo tak... nagrode NG dostało zdjęcie z "idiot camera" o czyms to swiadczy :)
I dlatego należy akceptować wadliwie działający sprzęt?

Skipper
18-01-2007, 00:11
I dlatego należy akceptować wadliwie działający sprzęt?

byłem pewien ze padnie to pytanie... tylko nie wiedziałęm kto je zada :D

otóz nie ale skoro na 2 innych obiektywach canona łapał dobrze z czego na jeden z nich chce kupic wiec nie rozumiem w czym problem...

wiekszosc tych błedów AF to wynik błedów samych fotografów... liczenie milimetrów nie ma sensu jesli nie robi ze statywu i to najlepiej w wersji profi... gdzie naprawde aparat jest trzymany na sztywno, a wyzwalanie najlepiej węzykiem, przy równomiernym i jednorodnym oswietleniu... cała reszta to mniej lub wiecej drgań sprzętu lub błedów wynikających z oswietlenia... bo łapiesz ostrosc z reki masz AF zblokowany lekkie drganie reki i juz masz AF przy minimalnej głebi gdzies w kosmosie... a później sie pałujesz tym... zresztą 100% stabilizacja w wiekszosci tych tanich statywów to tez fikcja...

JaBlam
18-01-2007, 00:14
Skipper no okok. Tylko wiesz. Jesli jest obiektyw walniety sprawa prosta. Jesli masz puszke to ajkikolwiek obiektyw nie podepne zawsze bedzie mi przeklamywal. Naprawde chcialbym robic ostre zdjecia makro, nie mam az tak supe oczu zeby sobie ostrzyc wszystko recznie i korzystam z AF! Jesli olac AF to po co mi kupowac 17-40L skoro tam glownie bitwa przy agrumentach szybkiego AF i solidnej obudowy. Co z tego ze AF szybki jak i tak bedzie bledny. Nie jestem zadnym onanista sprzetowym ale stawiam jakosc. Lubie ostrosc w fotografi. Szkoda ze w tej chwili nie mam jej tam gdzie oczekuje!

byłem pewien ze padnie to pytanie... tylko nie wiedziałęm kto je zada :D

otóz nie ale skoro na 2 innych obiektywach canona łapał dobrze z czego na jeden z nich chce kupic wiec nie rozumiem w czym problem...

wiekszosc tych błedów AF to wynik błedów samych fotografów... liczenie milimetrów nie ma sensu jesli nie robi ze statywu i to najlepiej w wersji profi... gdzie naprawde aparat jest trzymany na sztywno, a wyzwalanie najlepiej węzykiem, przy równomiernym i jednorodnym oswietleniu... cała reszta to mniej lub wiecej drgań sprzętu lub błedów wynikających z oswietlenia... bo łapiesz ostrosc z reki masz AF zblokowany lekkie drganie reki i juz masz AF przy minimalnej głebi gdzies w kosmosie... a później sie pałujesz tym... zresztą 100% stabilizacja w wiekszosci tych tanich statywów to tez fikcja...

Skipper. Jak zrobie fotki 70-200 to tez nie zauwazam! Jak podciagne tamrona do 75 mm i Sigme do 50 to tez jest prawie niezauwazalny. Jesli robie 17 , 28 , 35 to jest to widzoczne. W sklepie podpinali mi 85mm Canona i uwierz ze postawili to w studio na ktorym z lepszych Manfrottow statywie dodatkowo z oswietleniem i wyzwalali tak jak powinno byc z samowyzwalacza i wezyka, dodatkowo robili powtorzenia. . Nikt z tych osob fotek z lapska nie trzaskal .. Skoro wyniki wyszly nastepujaco - Canon 50 1.8, Sigma 105, Tamron 17-50, 28-75 oraz Sigma 18-50 daly ten sam front focus (prawie te same przesuniecie a jedynie na 85 nie zauwazylem to znaczy ze tamte wszystkie byly zwalone? Bo ja raczej bylbym w stanie sklonic sie do wersji ze jednak wina po stronie body. Jak w tej chwili moge kupiwac szkla jesli nawet nie moge ich przetestowac bo jakie nie wezme wraca spowrotem na polke? RObie tez fotografie w zaciemnonych salach, czesto ratuje mnie przyslona 2.8-4 a ta przy foceniu daje mi nieostry obraz. Moze to jest wlasnie ten powod narzekania ze 17-40L to do bani a AF taki czy taki.

Richie
18-01-2007, 00:22
JaBlam : z tego co piszesz to problem masz z puszką. Dzwoń na Żytnią ,wyślij puszkę i niech Ci skalibrują AF z ich referencyjnym obiektywem 85/1,8. Ja swego czasu wysłałem do nich moje 300D i jakoś szczególnie nie narzeka na problemy z T17-50.

Pozdrawiam

Skipper
18-01-2007, 00:27
Moze to jest wlasnie ten powod narzekania ze 17-40L to do bani a AF taki czy taki.
ja na 17-40 nie narzekam... przejrzyj stopki userów i zobacz ile osob ma to szkło i nie narzeka... :) wiesz co mi sie wydaje i nie obraź sie...
wiesz dlaczego nie miałęs wczesniej problemów z 350??? może sie myle bo to spekulacja... ale nie pałowałes sie z tymi wszystkimi linijkami... a teraz kupiłęs nowy sprzet i zaraziłęs sie tych cholernym choróbskiem ktore zaczyna przypominac epidemie... linijki, dekilkei, itp choc od Ciebie o dekielku jeszcze nie słyszałem... pytanie czy słowem kluczowym nie jest tu jeszcze ;)
http://canon-board.info/showthread.php?t=18763
sam zobacz, był dzis post... koles kupił wląsnie 400D i od czego zaczał.. najpierw zrobił dekielk :mrgreen:

JaBlam
18-01-2007, 00:29
Jesli byliby w stanie zrobic to w ciagu 1 dnia to moge i do nich podjechac rano pociagiem a wieczorem wrocic do Kraka. Ale musze sie upewnic ze jest to mozliwe. W sobote bede robil foto na koncercie, podejrzewam ze przydadza mi sie przyslony rzedu 2.8-5.6 a skoro daja mi nieostry obraz... to szkoda by bylo. Zwlaszcza ze nie wiem jak sie to bedzie zachowywalo przy wiekszych odleglosciach. Jest jeszcze opcja taka ze sklep w ktorym kupowalem moze miec jeszcze inne body Canona, wiec moznaby sprawdzic. W ogole pytanie mam takie, jesli juz dawac na Zytnia, czy gwarancja musi byc podbita przez sklep? bo na razie mam tylko fakture i czysta gwarancje (no bo mialem czas na sprawdzenie. No i co poza tym? pudelko? cos specjalnego?

MMM
18-01-2007, 00:30
Jesli byliby w stanie zrobic to w ciagu 1 dnia to moge i do nich podjechac rano pociagiem a wieczorem wrocic do Kraka. Ale musze sie upewnic ze jest to mozliwe. W sobote bede robil foto na koncercie, podejrzewam ze przydadza mi sie przyslony rzedu 2.8-5.6 a skoro daja mi nieostry obraz... to szkoda by bylo. Zwlaszcza ze nie wiem jak sie to bedzie zachowywalo przy wiekszych odleglosciach. Jest jeszcze opcja taka ze sklep w ktorym kupowalem moze miec jeszcze inne body Canona, wiec moznaby sprawdzic. W ogole pytanie mam takie, jesli juz dawac na Zytnia, czy gwarancja musi byc podbita przez sklep? bo na razie mam tylko fakture i czysta gwarancje (no bo mialem czas na sprawdzenie. No i co poza tym? pudelko? cos specjalnego?
Musisz się umówić na regulację, da się to załatwić jednego dania. Teraz mają mniej roboty, jak wyślesz pocztą to sprzęt wróci do ciebie najpóźniej w ciągu 4-5 dni.

JaBlam
18-01-2007, 00:32
ja na 17-40 nie narzekam... przejrzyj stopki userów i zobacz ile osob ma to szkło i nie narzeka... :) wiesz co mi sie wydaje i nie obraź sie...
wiesz dlaczego nie miałęs wczesniej problemów z 350??? może sie myle bo to spekulacja... ale nie pałowałes sie z tymi wszystkimi linijkami... a teraz kupiłęs nowy sprzet i zaraziłęs sie tych cholernym choróbskiem ktore zaczyna przypominac epidemie... linijki, dekilkei, itp choc od Ciebie o dekielku jeszcze nie słyszałem... pytanie czy słowem kluczowym nie jest tu jeszcze ;)

sam zobacz, był dzis post... koles kupił wląsnie 400D i od czego zaczał.. najpierw zrobił dekielk :mrgreen:

Skipper, nie obrazam sie bo w koncu po to tu jestesmy. naprawde nie robie dekielkow i pryszczy na dupie muchy , ale skoro na portretach zaczelo byc dziwnie, dodatkowo na makro nagle o wiele gorzej niz wtedy gdy te sama sigme podpinalem do 350D. Nagle te zdjecia po prostu przestaly byc ostre. Wiec troche mnie to zmartwilo. Nie siedze z testami linijek, ale skoro ostrze na konkretne punkty w obrazie a nagle ostrosc wypada mi gdzie indziej i to w roznych obiektywach no to chyba cosik nie tak!

Skipper
18-01-2007, 00:37
mozliwe ze masz walnięta puszke tylko zrozum w przeciągu 2-3 tygodni nagle wszyscy zaczeli miec problemy z AF... no to nie jest normlane :D pomijając juz znienawidzona eLke :D
swoją droga jedno mi sie rzuciło w oczy...
poza jednym wypadkiem obiektywu 35mm z USA nikt nie narzeka na sprzet kupiony na zachodzie... czyzby do Polski szły towary gorszej jakosci ktorych nie zaakceptował by zaden innych zachodni rynek...

lukep
18-01-2007, 00:44
W!

A ja powiem tylko tyle, ze wiekszosc mankamentow znika po podpieciu dobrych (!) szkiel Canona i dlatego tez juz nigdy nie kupie niczego co zaczyna sie od T, S itp... Jak sie chce sprawny i poprawny AF to niestety trzeba zaplacic. Ja jak sobie sprawdzam moja 35L to uwaga na 30D mam lekki BF, na 5D nie ma nic. I co wniosek ze pewnie cos nie tak z body, otoz nie... Wszystkie inne szkla na 30D (w tym 24-70, 10-22 czy 85 oraz 70-200 i 135), dzialaja pieknie. Niestety trzeba sie nameczyc aby skompletowacperfekcyjne szkla do body swojego albo sie tym nadmiernie nie przejmowac. Nomen omen (heh), sam kalibrowalem ta 35L sprzetem do kalibracji Canona, szklo bylo po wymianie silnika i odsprzedane serwisowi, a nastepnie ja je zakupilem i powiem tak ze nie da sie precyzyjnie dostroic szkile do calego spektrum puszek. Najlepiej przyjechac ze swoja pucha i najpier ja sprawdzic a nastepnie szkla kalibrowac do niej.

A gwarancje musisz miec podbita, aby byla wazna pieczatka sklepu z dnia sprzedazy na FA.

Zdrowko i powodzenia

MMM
18-01-2007, 00:47
sam kalibrowalem ta 35L sprzetem do kalibracji Canona
Możesz coś bliżej powiedzieć jak wygląda kalibracja obiektywu?

perqsista
18-01-2007, 01:03
Ne róbcie sobie jaj. Akurat JacBlama nie podejrzewam o skłonności do nałogowego fotografowania linijek. Mnie by osobiście szlag trafił gdybym np. przy fotografowaniu twarzy i celowaniu na oko (rzęsy) modelki miał notorycznie ostrość np, na nosie. Nie każdy fotografuje wyłącznie lasy i łąki i nieruchomych modeli. Są sytuacje w których AF musi działać jak powinien i już. Pitolenie tu o błędach fotografującego nie ma w tym przypadku najmniejszego uzasadnienia skoro, błąd jest powtarzalny i występuje notorycznie. Jak raz wyjdzie taki problem w praniu to chyba normalne jest, że człowieka wątpliwości ogarniają. Zaczyna sprawdzać na wszelkie choćby i mało artystyczne sposoby (linijki, itp.). Przecież nie pojedzie do lasu żeby sobie na drzewach sprawdzać AF.

JacBlam ja bym próbował przekonać sklep, ze zadowolony klient to 10 nowych klientów i żeby wymienili od reki na inne body (zakladam ze aparat to nowy nabytek). Nie muszą - wiadomo ale a nóż ich przekonasz. W razie niepowodzenia to sam wiesz regulacja w serwisie...

EDIT:
Teraz dopiero doczytalem, że te szkła z którymi masz problem to Sigmy i Tamrony. Zanim zaczniesz coś ruszać w body to jednak spróbuj u kogoś przetestować ten dolny zakres ogniskowych na jakimś szkle canonowskim chociażby nawet na kicie.

lukep
18-01-2007, 01:03
W!
Nie ma co opisywac, zmudna i nudna i pracochlonna robota na min kilkadziesiat minut, jest specjalna maszyna (ja mialem starsza wersje jeszcze), gdzie ostrosc jest dopasowywana do ostrosci optycznej 85/1.2 i tyle, jak to wyglada to zbyt wiele opisywac, troche jak u zegarmistrza ;)
Czesto trzeba zaktualizowac soft, lub tylko to, szkla i juz wsio dziala ;) Gorzej z zoomami i dlatego tez zwykle kalibruje sie je do wybranej ogniskowej... roznie bywa. Wiem ze teraz to juz chyba w wiekszosci jest automatycznie aktualizowny firmware szkla bo sa mniej wiecej powtarzajace sie przypadki z danymi szklami (choc pewnosci nie mam jak to teraz wyglada).

Zdrowko

JaBlam
18-01-2007, 01:26
Ne róbcie sobie jaj. Akurat JacBlama nie podejrzewam o skłonności do nałogowego fotografowania linijek. Mnie by osobiście szlag trafił gdybym np. przy fotografowaniu twarzy i celowaniu na oko (rzęsy) modelki miał notorycznie ostrość np, na nosie. Nie każdy fotografuje wyłącznie lasy i łąki i nieruchomych modeli. Są sytuacje w których AF musi działać jak powinien i już. Pitolenie tu o błędach fotografującego nie ma w tym przypadku najmniejszego uzasadnienia skoro, błąd jest powtarzalny i występuje notorycznie. Jak raz wyjdzie taki problem w praniu to chyba normalne jest, że człowieka wątpliwości ogarniają. Zaczyna sprawdzać na wszelkie choćby i mało artystyczne sposoby (linijki, itp.). Przecież nie pojedzie do lasu żeby sobie na drzewach sprawdzać AF.

JacBlam ja bym próbował przekonać sklep, ze zadowolony klient to 10 nowych klientów i żeby wymienili od reki na inne body (zakladam ze aparat to nowy nabytek). Nie muszą - wiadomo ale a nóż ich przekonasz. W razie niepowodzenia to sam wiesz regulacja w serwisie...

EDIT:
Teraz dopiero doczytalem, że te szkła z którymi masz problem to Sigmy i Tamrony. Zanim zaczniesz coś ruszać w body to jednak spróbuj u kogoś przetestować ten dolny zakres ogniskowych na jakimś szkle canonowskim chociażby nawet na kicie.

Dzieki za odpowiedz perqusista. No wlasnie chodzi o to ze to nie tylko Sigmy I tamrony, bo dokladnie to samo wylazi przy 50 1.8 Canona i delikatnie bardzo przy 70-200 4L, poza tym jak pisalem wczesniej czesc z tych szkiel pracowala na 350D i bylo ok. Dzisiaj jeden z tutejszych uzytkownikow wymienil body z FF i teraz mowi ze jest naprawde znaczna poprawa! Jesli chodzi o sklep to akurat dobrze z nimi zyje, nie wiem tylko czy 2 tygodnie to nie za dlugo aby oddac body ale w sumie nie jest nawet drasniete, do tej pory robilem foto ale akurat dzisiaj podpieki kilka obiektywow naraz (bo w kocnu chcialem kupic jakis szeroki zoom i zauwazylem ze ten sam problem wystepowal we wszystkich. No zobaczymy. Wolalbym nie jechcac do wawy do Pani z Wasami wiec moze akurat uda sie na miejscu cos zalatwic. Ja wiem ze jak podepne szklo za 39999999 to bedzie ze nie pogadasz,ale mimo wszystko w moim pojeciu jednak AF powinien dzialac ok. A jesli dodatkowo problem powstaje przy kazdym szkle? Jeszcze niedawno psioczylem na tamrona jaki to w ogole. Nie zdziwie sie jak sie okaze ze po zmianie puchy albo wizycie u Wasatej nagle zacznie dzialac poprawnie a ja bede winien przeprosiny Pazurkowi ktory twierdzil ze wina po stronie body.

Acha przypomnialo mi sie jeszcze.. czy nowy soft w aparacie moze cos zmienic? Pamietam ze do 350D wrzucalem soft ale nie pamietam czy jakakolwiek poprawe przyniosl :)) Sorry jesli to glupie pytanie. Moj obecny to 1.0.5

lukep
18-01-2007, 01:57
W!

105 nic nie zmieni... To fizyczna ucizaliwosc jest raczej i zwykle, BF i FF.

Zdrowko

Kolekcjoner
18-01-2007, 22:40
(...)Edit... czy ja tu naprawde jestem jedynym który jeszcze nie zrobił fotki linijki tablicy etc????? :D

Nie :mrgreen:.

(...)Chyba wiele osob ma te same problemy z AF ale nie pisza bo konczy sie to tekstami zwiazanymi z linijkami , pudelkami itd itd.

Prawdopodobnie piszą tylko Ci, którzy mają jakieś problemy. Przynajmniej ja bym tak zakładał :).