Zobacz pełną wersję : jaki film na spektakl teatru tańca?
Witam,
za kilka dni będę miał okazję fotografować przedstawienie teatru tańca aparatem Canon 300.
Światła nie będzie za wiele i tu pojawia się moje pytanie. Zastanawiam się jakiego filmu użyć. Chciałbym żeby to był film cz/b, ale o jakiej wartości ISo? Czy 400 wystarczy?
W ofercie sklepów internetowych nie znalazłem filmu cz/b o ISO 800, a boję się że ISO 1600 popsuje zdjęcia (duże ziarno). Jaki film nadał by się (również kolorowy) do fotografii w teatrze (zaznaczam, że aktorzy będą w nieustannym ruchu, a nie ma możliwości użycia lampy błyskowej).
pozdrawiam
wez hp5+. nominalnie to iso400, ale robilem nawet na 3200 i wychodzilo znosnie (ale wtedy musisz w jakims forsownym wywolywaczu robic, najlepiej dd-x, ewentualnie microphen), zaloz na 400, zobacz jakie czasy Ci wyjda, dostosuj ISO wedle potrzeb.
kolorowy to chyba fuji x-tra 800. bardziej czulych osobiscie nie polecam (slabe dowiadczenia z konica 1600 i 3200..)
MacGyver
17-01-2007, 18:36
Światła nie będzie za wiele i tu pojawia się moje pytanie. Zastanawiam się jakiego filmu użyć. Chciałbym żeby to był film cz/b, ale o jakiej wartości ISO? Czy 400 wystarczy
Nie wystarczy
W ofercie sklepów internetowych nie znalazłem filmu cz/b o ISO 800, a boję się że ISO 1600 popsuje zdjęcia (duże ziarno)
Negatyw BW ISO 800 nie istnieje, tak twierdzi mój sprzedawca negatywów, a rozeznanie w rynku ma znakomite i ofertę bardzo obszerną. Pozostaje ISO 400 i forsowanie.
Jaki film nadał by się (również kolorowy) do fotografii w teatrze (zaznaczam, że aktorzy będą w nieustannym ruchu, a nie ma możliwości użycia lampy błyskowej).
Te które wymienił krwisty będą ok, ich dodatkową zaletą jest umiarkowana cena i duża dostępność.
ja tam bym brał trixa.
no ale trixa to biorę do wszystkiego ;]
Jesli chcesz drobnego ziarna to sprobuj kodaka tmax'a 400 forsowanego w tmax'ie na 1600 lub nawet 3200 (400 forsowany na 3200 daje drobniejsze ziarno od tego o nominalnej czulosci 3200).
dziękuję za zainteresowanie wątkiem i wszystkie odpowiedzi,
zdecyduję się chyba na Neopana 1600, mam nadzieję, że zdjęcia wyjdą znośnie ;)
A ja też bym brał trixa!
I na 1600 go albo i na 3200 (-:
MZ Trix@1600 jest lepszy od neopana 1600, ale tego neopana to raz robiłem to się nie znam...
przepraszam wszystkich za zamieszanie w sprawie kliszy, ale udało mi się jednak fotografować cyfrakiem na przedstawieniu ;)
wyniki można zobaczyć tutaj http://www.przemo.a4.pl/foto/index.php?cat=6